Ahmet Hakan’ın ‘yatak yazısına’ para cezası

Ahmet Hakan’ın ‘yatak yazısına’ para cezası

Ahmet Hakan’ın ‘yatak yazısına’ para cezası Hürriyet'in eski ombudsmanı gazeteci Faruk Bildirici, Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan'ın bir yatak firmasının reklamını yapan “Yatak asla ve sadece yatak

Hürriyet'in eski ombudsmanı gazeteci Faruk Bildirici, Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan'ın bir yatak firmasının reklamını yapan “Yatak asla ve sadece yatak değildir” başlıklı yazısı nedeniyle Hürriyet'e para cezası verildiğini açıkladı.

Hürriyet Genel yayın Yönetmeni Ahmet Hakan 16 kasım 2018’de “Yatak asla ve sadece yatak değildir” başlıklı bir yazı yazarak bir firmanın ürettiği yatağı şu ifadelerle övmüştü: “Yıllardır süren sırt ağrılarım birden kesilmesin mi? Uyku sorunlarımın yüzde 50’si geride kalmasın mı? Öyle memnun oldum ki… Olay, bu yatakların Türkiye’de üretilmesini sağlayan İşbir’in CEO’su Metin Gültepe’yle tanışmama kadar vardı.”

Hürriyet’in eski ombdumsmanı, gazeteci Faruk Çelik, Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Reklam Kurulu’nun bu yazı nedeniyle Ahmet Hakan’a ceza verdiğini yazdı. Faruk Bildirici’nin kişisel sitesinde kaleme aldığı yazının ilgili bölümü şöyle:

"… Ahmet Hakan’ın haber ya da röportaj görünümlü reklamlarla ilgili böyle bir sözü ne kadar geçerlidir emin olamıyorum. Zira kendisinin de gazetedeki köşesinde “örtülü reklam” yaptığına bütün Hürriyet okurları tanıktır.

Hatta köşe yazısında “örtülü reklam” yaptığı Reklam Kurulu kararıyla tescil edilmiş bir yazardır Ahmet Hakan. Reklam Kurulu’nun Ahmet Hakan’ın yazısıyla ilgili böyle bir kararı olduğunu bilmiyordum. Kendisi yazmamış, haberini de okumamıştım. Geçenlerde Reklam Kurulu kararlarını incelerken rastladım.

Ahmet Hakan’ın 16 Kasım 2018 tarihinde Hürriyet’te yayımlanan yazısının başlığı “Yatak asla sadece yatak değildir” başlığını taşıyordu. İŞBİR yataklarını özetle şöyle övüyordu yazısında:

“Sırt ağrısı, bel ağrısı, uyku bozuklukları falan diye başının etini yediğim bir dostum, ‘Senin iyi bir yatak alman gerekiyor’ dedi. Tavsiyeye uydum, gayet uygun fiyata yerli ürünümüzü satın aldım. Ve bingo! Yıllardır süren sırt ağrılarım birden kesilmesin mi? Uyku sorunlarımın yüzde 50’si geride kalmasın mı? Öyle memnun oldum ki… Olay, bu yatakların Türkiye’de üretilmesini sağlayan İŞBİR’in CEO’su Metin Gültepe’yle tanışmama kadar vardı.”

Ticaret Bakanlığı bünyesinde görev yapan Reklam Kurulu şikayet üzerine 12 Şubat 2019 tarihinde yaptığı 281 sayılı toplantısında Ahmet Hakan’ın bu yazısını incelemiş. 2018/7542 numaralı bu dosyada özetle şu kararı vermiş:

“Bahsi geçen köşe yazısında İşbir Yatak markası ile ilgili övücü ve talep yaratıcı ifadelere yer verildiği, söz konusu yazıda haber verme, bir konuda görüş ve fikirlerini belirtme veya tüketicileri aydınlatma ya da bilgilendirme amacının dışına çıkılarak tüketici tercihlerini bilinçli olarak yönlendirebilecek şekilde adı geçen markanın övüldüğü ve markaya ait ürünlerin satın alınmasının teşvik edildiği ve böylelikle İşbir Yatak isimli markanın örtülü reklamının yapıldığı; bu nedenle söz konusu yazının örtülü reklam yönüyle;

– Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliğinin 22/1, 22/2, 23/1. maddeleri,

– Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 61. maddesi hükümlerine aykırı olduğuna karar verilmiştir.”

Bu karara varan Reklam Kurulu, köşe yazısı görünümündeki örtülü reklamı yayımladığı için Hürriyet’e 138 bin 172 lira idari para cezası ve reklamları durdurma cezası vermiş! Reklam Kurulu’nun Ahmet Hakan’ın “haber verme amacının dışına çıkarak tüketici tercihini yönlendirmeye çalıştığı” tespiti çok önemli.

"HÜRRİYET'İN WEB SİTESİNDEN KALDIRILMALI"

Sadece Ahmet Hakan ve Hürriyet değil bütün yazarlar, gazeteciler ve medya yöneticileri bu tespitleri dikkate alıp, haber ve yazıları reklamlarla iç içe sunmaktan, örtülü reklam yapmaktan vazgeçmeli. Böyle “Çiftçiler Günü” diye “örtülü reklam” sayfaları yapıp okurları enayi yerine de koymamalı.

Ahmet Hakan’ın “Yatak asla sadece yatak değildir” yazısı da Hürriyet’in web sitesinden kaldırılmalı. Zira “Örtülü reklam” devam ediyor hâlâ…"

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN

"Ahmet Hakan’ın ‘yatak yazısına’ para cezası" haberi, 18 Mayıs 2020 tarihinde yazılmıştır. Medya kategorisi altında bulunan Ahmet Hakan’ın ‘yatak yazısına’ para cezası haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ahmet Hakan’ın ‘yatak yazısına’ para cezası 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:51 B1 sınıfı ehliyet nedir?
  2. 17:50 Tiktok, Instagram'a Rakip Olacak Yeni Uygulaması 'Tiktok Notes' ile Fotoğraf Paylaşımına Giriyor
  3. 17:43 Tunus Kıyılarında 19 Göçmenin Cansız bedenine ulaşıldı
  4. 17:39 İYİ Parti Ankara İl Başkanı Akif Sarper Önder Görevinden İstifa Etti
  5. 17:36 Hızlı ve Lezzetli: 15 Dakikada Kaşık Tatlısı Tarifi!
  6. 17:28 İYİ Parti'de bir istifa daha! Ankara İl Başkanı Akif Sarp Önder istifasını verdi
  7. 17:17 New Jersey'de Rutgers Üniversitesi İslami Yaşam Merkezi'ne Yapılan Saldırıda Nefret Suçlaması
  8. 17:16 Europol ve Bosna-Hersek Polisi Ortak Operasyonla Uyuşturucu Karteline Darbe Vurdu
  9. 17:12 Azerbaycan-Ermenistan Sınırında İlk Sınır Taşı Yerleştirildi
  10. 17:06 Hastalıklara Veda! Doğal Antibiyotik Kaynağı: Çaya "2-3 Tane Atmanız Yeterli
  11. 17:05 Memur Maaşlarında Kesinti Sürprizi! SGK Uzmanı Ali Tezel Uyardı
  12. 17:05 İYİ Parti'de istifa dalgası büyüyor: Ankara İl Başkanı Akif Sarp Önder istifa etti!
  13. 17:05 Bitkileri Tehdit Eden Pas Hastalığı: Belirtileri ve Zararları Nelerdir?
  14. 17:05 Altın Ateşi Yeniden Alevlendi! Gram Altın'da Fırsat Penceresi Açıldı!
  15. 16:58 Tesla, Küresel Talepteki Düşüşe Yanıt Olarak Avrupa Fabrikasında 400 Kişiyi İşten Çıkaracak
  16. 16:55 Kapadokya, 23 Nisan'da Türk Bayraklarıyla Renklendi
  17. 16:50 Melissa Vargas'ın Rekorlarıyla Dolu Vodafone Sultanlar Ligi Finali
  18. 16:46 Japonya'da Yasukuni Tapınağı Ziyaretleri: Gelenek, Diplomasi ve Tartışmalar
  19. 16:43 İslam Memiş uyarıyor: "Gram altın yine bir anda 2700 lira seviyesine fırlayabilir"
  20. 16:42 Belçika'da Alkollü Araç Kullanma Davası: 'Gut Fermantasyonu' Savunması Reddedildi
Otomotiv Haberleri