Ahmet Türk: Bizim istediğimiz halklarımızın ortak demokratik değerlerde buluşmasıdır

Ahmet Türk: Bizim istediğimiz halklarımızın ortak demokratik değerlerde buluşmasıdır

Ahmet Türk: Bizim istediğimiz halklarımızın... “Bizim istediğimiz halklarımızın ortak demokratik değerlerde buluşmasıdır. Biz olabildiğince adil, eşit bir yönetim anlayışının gelişmesini istedik''

Mardin eski Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, muhalefetin “parlamenter sisteme dönülmesi” konusunda uzlaştığını belirtti. Sorunlarının çözümü için “ortak akılla hareket edilmesini” öneren Türk, “Biz seçim ittifakı arayışı içinde değiliz, HDP kendi kimliğiyle seçimlere girer lakin demokrasi için bir ittifakın içinde yer almak konusunda da kapıları açıktır” dedi.

Sözcü’den Ruhat Mengi’ye konuşan Türk, “Bizim istediğimiz halklarımızın ortak demokratik değerlerde buluşmasıdır. Biz olabildiğince adil, eşit bir yönetim anlayışının gelişmesini istedik. Nasıl bugün Türkiye'de ‘parlamenter demokratik sistemde’ herkes buluşuyorsa, Kürt sorununun barışçıl yöntemlerle çözümü de, bir diyalog ve siyasetçilerin ortak bir akılla hareket etmesiyle ancak mümkün olabilir. Burada önemli olan demokrasidir, katılımcı bir demokrasi olmasıdır. Avrupa'da biliyorsunuz Yerel Yönetimler İlkesi var, bu bile uygulansa Türkiye'de birçok sorun kendiliğinden çözülür. Yani burada bir “ayrışma” politikasını değil, “bütünleşme” politikasını esas alıyoruz. Bütünleşme politikası için de hak ve özgürlüklerin esas alınacağı bir anlayışın egemen olması gerekir” diye konuştu.

“Biz ‘Kürtçe de resmi dil olsun’ gibi bir söylemle değil, bu dilin yaşamda, her alanda kullanılabileceğini, Türkçe eğitim verilmesinin de yasaklanmaması gerektiğini ifade ediyoruz” diyerek HDP’nin talebini detaylandıran Türk, devamında şunları kaydetti:

“Özlediğimiz elbette Kürtlerin bir statüye sahip olmasıdır lakin bugün demokrasi oluşmadan bunu ilk elde gündeme getirmek çok doğru değil. Şimdi silahın, şiddetin, çatışmanın olduğu bir süreçten, bir diyalog sürecine geçilmesi lazım. Bu süreçte birçok şey tartışılabilir. Elbette ki Kürtlerin bazı talepleri olur lakin bu işi yürütenler de bu talepler karşısında bunların olup olmayacağı konusunda düşüncelerini ortaya koyabilir. Ortak akıl ortaya çıktığı zaman, herkes samimi ve feragatçı olmak durumundadır. Ama tabii ki bir halk, yerelde kendini yönetebilecek bir imkana sahip olmak ister.”

“Bir ittifakta yer alma konusunda kapı açık!"

“Kürt sorunu olarak bahsettiği sorunların içinde Öcalan ve Demirtaş'ın ayrıca diğer HDP'lilerin cezaevinden çıkarılmasının da olduğunu” ifade eden Türk, “Eğer ülkede silahların susması, barışçıl sürecin başlaması için imkanlar, yollar aranıyorsa o yolun üstündeki tüm mayınların temizlenmesi lazım. Türkiye'de 10-12 bin siyasetçi bugün fikirlerinden, düşüncelerinden dolayı cezaevinde. Bu enkaz ortadayken nasıl bir süreç başlayabilir?” diye sordu. Türk sözlerinin devamında, “Biz seçim ittifakı arayışı içinde değiliz, HDP kendi kimliğiyle seçimlere girer lakin demokrasi için bir ittifakın içinde yer almak konusunda da kapıları açıktır” sözlerini kaydetti.

“Barzani ile Türkiye devleti arasındaki ilişkiler artık Kürtleri rahatsız edecek noktaya gelmiştir”

Türk, “Orada, sınırımızda kurulmakta olan ve Barzani'nin de neredeyse ilan ettiği o devletin Türkiye'nin de bir kısmını içine alması, Barzani'nin o haritası hakkında HDP ne düşünüyor? Yani PKK'nın silah bırakmaması bununla da ilgili değil mi?” sorusuna da şöyle yanıt verdi:

“Türkiye orada her yönüyle cirit atıyor, hangi haritadan söz ediyorsunuz? Böyle bir harita yok ki. Kendilerini koruyamayacak bir noktaya gelmişler, bir harita peşinde ve saldırgan tutum içinde olabilir mi? Bu propagandadır, gerçekten halkları karşı karşıya getirmek için yürütülen bir propagandadır. Böyle bir şey gerçekten yok, Barzani ile Türkiye devleti arasındaki ilişkiler artık Kürtleri rahatsız edecek noktaya gelmiştir, siz hâlâ onlar bunları kullanıyormuş gibi bir yorum yapıyorsunuz.

Sınır ötesindeki PKK, sınır içindeki PKK diye nasıl bir ayırım yapıyorsunuz, böyle bir şey yok. Hangi bulgularla bunu dile getiriyorsunuz anlamakta zorluk çekiyorum.”

PKK sorusuna: Bu süreç içinde olgunlaşır

Türk, “PKK şiddetinin ortadan kalkması için nasıl bir çaba gösteriyorsunuz?” sorusuna da şöyle yanıt verdi:

“Bu süreç içinde olgunlaşır. Dünyanın her yerinde böyle olmuş, mesela geçmişte İrlanda'da İRA yıllarca terör yaptı, bir siyasi parti devreye girdi ve bir diyalog ortamı oluştu. Kolombiya'da, Afrika'da aynı şekilde bazı gelişmeler oldu. Bunlar zaman içinde olgunlaşacak, zaman içinde tartışılacak şeylerdir. Önemli olan toplumun bu çatışmalı süreçten kurtulması.”

"Ahmet Türk: Bizim istediğimiz halklarımızın ortak demokratik değerlerde buluşmasıdır" haberi, 28 Eylül 2021 tarihinde yazılmıştır. 28 Eylül 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Ahmet Türk: Bizim istediğimiz halklarımızın ortak demokratik değerlerde buluşmasıdır haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ahmet Türk: Bizim istediğimiz halklarımızın ortak demokratik değerlerde buluşmasıdır 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:06 İsrail İran’a misilleme saldırısı başlattı
  2. 01:12 Yüzyıllık bir geçmişe sahip olan dondurma fabrikası, beklenmedik bir şekilde iflas etti
  3. 01:00 TBMM'nin İliç Komisyonu üyeleri Resmi Gazete'de yayımlandı
  4. 00:53 Elite World Hotels & Resorts, Van Kahvaltısını Türkiye'nin Dört Bir Yanına Taşıyor
  5. 00:51 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu veto etti
  6. 00:51 Resmi Gazete 19 Nisan 2024 kararları
  7. 00:50 Dubai'yi Vuran Şiddetli Yağış: Okullar Tatil, Havalimanı Sular Altında
  8. 00:47 Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan mahkemeden tahliye kararı çıktı
  9. 00:47 Türk Bilim İnsanlarından Şaşırtıcı Keşif: Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Tespit Edildi
  10. 00:44 Bugün yüzde 25 zam gelmişti: Kırmızı ete yüzde 50 zam daha açıklanmış bulundu!
  11. 00:43 Sigorta Sektöründe Önemli Gelişmeler: Kefalet Sigortası ve ZAS'ın Hayata Geçmesi Öngörülüyor
  12. 00:41 Prof. Dr. Naci Görür' den Tokat Depremleri İçin Uyarı: "Dikkatli Olunmalı"
  13. 00:35 Tokat'ta Son 24 Saatte 5 Deprem: Vatandaşlar Büyük Korku Yaşıyor
  14. 00:29 Tokat'ın Sulusaray İlçesinde 4.1 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Açıkladı
  15. 00:23 Okul Etkinliği Sırasında Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Zehirlendi: 48 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
  16. 00:22 ABD, BM'de Filistin Devleti'nin Tanınmasına "Hayır" Diyor
  17. 00:20 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralı
  18. 00:16 UNFPA'nın Raporu: Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eşitsizlikleri Artıyor
  19. 00:13 1 Mayıs'ın Taksim'de Kutlanması İşçi Sınıfının, Halkın Hakkıdır!
  20. 00:13 İran Cumhurbaşkanı, İsrail ile savaş ortamında sert uyarıda bulundu
Politika Haberleri