Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık’tan skandal İstanbul Sözleşmesi açıklaması

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık’tan skandal İstanbul Sözleşmesi açıklaması

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık’tan sk... İstanbul Sözleşmesi’nden bağımsız olarak şiddetle mücadele konusundaki eksiklerin giderilmesi için çalışmalar her şartta devam ediyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık, ” İstanbul Sözleşmesi’nden sonra ortaya çıkan sorunlar uygulamayla ilgili bir durum. Mevzuatla ilgili bir sorun ortaya çıktığı için değil. Daha önce de uygulama pratiklerini düzeltmek için yapılan çalışmalar vardı. İstanbul Sözleşmesi’nden bağımsız olarak şiddetle mücadele konusundaki eksiklerin giderilmesi için çalışmalar her şartta devam ediyor” dedi.

TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Belirlenmesi Araştırma Komisyonu, Adalet ve Kalkınma Partisi Malatya Milletvekili Öznur Çalık başkanlığında toplandı. Komisyon toplantısına katılan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Yanık, kadına yönelik şiddet araştırmasına değinerek bilimsel ve sosyal dönüşümlerin tam olarak tespit edilmesi için bu tür araştırmaların 10 yıllık periyotlarla yapıldığını söyledi. En son şiddet araştırmasının 2014 yılında yapıldığını ifade eden Yanık, TÜİK’in 2024 yılında bu araştırmayı planları arasına aldığını, bakanlık olarak da 2021 yılında bir araştırma yapacaklarını aktardı. Kadın barınma evleri hakkında bilgiler paylaşan Yanık, bu konuda yerel yönetimlerin teşvik edilmesi gerektiğini belirtti.

Yanık, bakanlık olarak belediyelere yaptırım yetkilerinin olmadığını, bir yerleşim yerinde kadın konuk evine ihtiyaç olması durumunda bunun çalışmasını yaparak konuyu ilgili belediyeye aktardıklarını dile getirdi. Belediyelere her türlü rehberlik ve danışmanlık hizmetini verdiklerini ve bundan sonra da vermeye devam edeceklerini vurgulayan Yanık, kadın konuk evlerinden gelen taleplerin aralıksız değerlendirildiğini, taleplerin yaklaşık yüzde 50’sinin barınma, geri kalanının ise şiddet başvurusuyla ilgili yapıldığını kaydetti.,

Arşiv unutmaz silinmeden okuyun! Bakan olarak atanan Yanık’ın FETÖ paylaşımları çıktı

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN ÇEKİLME KARARI

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesiyle ilgili eleştirilere cevap veren Yanık, İstanbul Sözleşmesi’nin şiddetle mücadele konusunda iç hukukta amir hükümleri olan bir uygullakin olmadığını, sözleşmenin uluslararası bir çerçeve metni olduğunu söyledi.

Yanık, kadına yönelik şiddete karşı uzun süredir verilen bir mücadele olduğunu, Türkiye’nin sözleşmeden çekilmesinden sonra tedbir kararlarıyla ilgili bir kafa karışıklığının söz konusu olduğunu ifade etti. Yanık, “Ortaya çıkan sorunlar uygulamayla ilgili bir durum. Mevzuatla ilgili bir sorun ortaya çıktığı için değil. Daha önce de uygulamayla ilgili durumları düzeltmek için yapılan çalışmalar vardı. İstanbul Sözleşmesi’nden bağımsız olarak şiddetle mücadele konusundaki eksiklerin giderilmesi için çalışmalar her şartta devam ediyor.” diye konuştu.

Uluslararası sözleşmelerde tarafların bir irade ortaya koyduğuna işaret eden Yanık, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin egemenlik hakları çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Yanık, “İstanbul Sözleşmesi, bir taraftan şeytanlaştıran bir taraftan da melekleştiren tartışmaların ortasında gerçek zemininden kaydırılan bir metin oldu. İstanbul Sözleşmesi’nin talihsizliği budur. Sözleşme ‘örfünde adetinde sorun varsa düzelt, yoksa devam et’ diyor. İstanbul Sözleşmesi halen AB üyesi bazı ülkeler tarafından da imzalanmadı. İngiltere halen imzalamış değil.” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kadın hakları konusunda önemli adımlar attığının altını çizen Yanık, “Türkiye İstanbul Sözleşmesi’nden çekildi diye kadına yönelik verilen şiddetle mücadele ya da kadın hakları kazanımlarının çöpe gittiğini söylemek büyük bir haksızlık olur. İstanbul Sözleşmesi’nden çekildik lakin kadın hakları ve şiddetle mücadelede değişen ne var? Değişen hiç bir şey yok.” değerlendirmesinde bulundu.

Şiddetin her sosyal katman ve sınıflar arasında görüldüğüne işaret eden Yanık, “Sadece bir grupta olsa oraya yoğunlaşır ve sorunları çözersiniz lakin şiddet her eğitim ve sınıfta yaygın bir durumda. Avrupa örneğine baktığımızda farklı bir durum olmadığını biliyoruz. Türkiye’nin Avrupa’ya göre iyi bir noktada olduğunu da görüyoruz.” ifadelerini kullandı. Derya Yanık, toplumsal cinsiyet eşitliği kavramının sadece Türkiye’de değil, Batı ülkelerinde de tartışıldığını söyledi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı olarak atanan Derya Yanık kimdir?

Her kavramın kendi bağlamı içerisinde değerlendirilmesi gerektiğine dikkati çeken Yanık, “Toplumsal cinsiyet eşitliği kavramı biyolojik cinsiyetin reddedilmesi, biyolojik cinsiyetin özelliklerinin reddedilmesi değildir.” diye konuştu. Yanık, kavramın çok tartışmalı olduğunu, konunun hukuki metinlere, kadın hakları ve sivil toplum örgütlerindeki tartışmalara da yansıdığını belirtti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık, arabuluculuk konusundaki görüşlerinin sorulması üzerine, şiddet arabuluculuğunu kabul etmediğini, zorlamayla değil, tarafların özgür iradesiyle arabuluculuğa benzer bir durumun konuşulabileceğini ifade etti.

"Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık’tan skandal İstanbul Sözleşmesi açıklaması" haberi, 26 Mayıs 2021 tarihinde yazılmıştır. 26 Mayıs 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık’tan skandal İstanbul Sözleşmesi açıklaması haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık’tan skandal İstanbul Sözleşmesi açıklaması 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:18 Melisa Döngel ve Sergen Yalçın İlişkisi Yeniden Gündemde: Günübirlik Buluşmalar Dikkat Çekiyor
  2. 13:14 Arsenal ve Napoli, Ferdi Kadıoğlu İçin Sıraya Girdi!
  3. 13:00 Galatasaray'da Kadro Revizyonu: Yeni Sezon için Transfer Hamleleri Başladı
  4. 12:45 İsveçli metal grup In Flames'den İstanbul Konseri!
  5. 12:41 Livakovic'le İsmail Kartal arasında özel görüşme dönüyor!
  6. 12:35 Dejounte Murray'nin son saniye basketi rekora gitti!
  7. 12:20 Tamer Karadağlı'nın Şikayet Ettiği Bina Bakanlık Binası Çıktı!
  8. 11:56 Yeni bir kararla emekli promosyon ödemelerine özel bankalar da dahil edildi
  9. 11:56 Clinton ile Obama'nın da katıldığı etkinlikte Biden'a Gazze protestosu: "Kendinden utan, Joe Biden"
  10. 11:55 Son Dakika: Eros davasında Başsavcılıktan itiraz!
  11. 11:40 AKP'li belediye emeklilere 2 bin TL’lik alışveriş kartı vermek için sokakta isim listesi oluşturdu
  12. 11:34 Ebru Şallı'nın eşi Uğur Akkuş'tan 'hapis cezası' iddialarına yanıt
  13. 11:26 Galatasaray Yöneticisi Erden Timur'dan hamle! Şimdi de Medya Patronu!
  14. 11:26 Jülide Kural: Kadir İnanır büyük bir hızla iyileşme yoluna girdiğini kanıtlamıştır
  15. 11:20 Murat Kurum, bakanların seçim çalışmasına katılmasını savundu: Cumhur ittifakının bakanları
  16. 11:17 Ekrem İmamoğlu: AK Parti kendisine oy verenlerin beklentilerini karşılayamıyor
  17. 11:15 Balıkesir Adayları Sosyal Medya İle Seçmene Ulaşıyor
  18. 11:05 Madonna Brezilya'ya Ücretsiz Konser Verecek! Son Konseri Mi?
  19. 11:05 Altın Fiyatları Hareketli: Gram Altın Ne Kadar?
  20. 11:02 Fenerbahçe'nin Eski Yöneticisi'nden şok hamle! Başkanlığa Aday Olacak!
Gündem Haberleri