AK Parti'de Alevilerin talepleri ve cemevlerinin statüsü konusunda hangi seçenekler tartışılıyor?

AK Parti'de Alevilerin talepleri ve cemevlerinin statüsü konusunda hangi seçenekler tartışılıyor?

AK Parti'de Alevilerin talepleri ve cemevler... AKP kulislerinde bir süredir cemevlerinin ihtiyaçlarının ve Alevi toplumunun taleplerinin karşılanmasına dönük çalışmalar yürütüldüğü konuşuluyor.

Tayyip Erdoğan 25 Ekim'de yapılan kabine toplantısında, talimatı doğrultusunda 58 ildeki 1585 cemevinin ziyaret edilerek taleplerine ilişkin kapsamlı bir çalışma hazırlamayı görüştüklerini açıklamıştı. Şimdi de iktidarın bu konuda ne yapacağı merak konusu.

Erdoğan'ın bu açıklaması, muhalefet cephesinde "seçim yatırımı" olarak nitelendirilse de iktidar partisinde Alevilerin talepleri ve özellikle de cemevlerinin statüsü konusunda ne gibi adımlar atılabileceği tartışılıyor.

Alevilerin talepleri konusunda yeni anayasa çalışması kapsamında düzenlemeler yapılması, Diyanet gibi, ayrı bir Alevi cemaati başkanlığı kurulması seçeneklerinin tartışılabileceğini belirten Adalet ve Kalkınma Partisi kurmayları, "Devletin müdahale hakkını saklı tutan böyle bir düzenlemeye Alevilerin tüm kesimlerinin onay verip vermeyeceği önemli. Ortak bir bakış açısına ihtiyaç var" görüşünü dile getiriyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 25 Ekim'de yapılan kabine toplantısındaki gündemlerinin arasında cemevlerinin olduğunu belirterek, "Talimatımızla ülkemizin 58 ilindeki 1585 cemevi ziyaret edilerek hazırlanan kapsamlı çalışmayı görüştük" açıklaması yapmıştı.

Erdoğan'ın bu açıklaması, siyasi kulislerde iktidarın yeni bir "Alevi açılımı"na hazırlandığı yorumlarına neden oldu.

AKP kulislerinde bir süredir cemevlerinin ihtiyaçlarının ve Alevi toplumunun taleplerinin karşılanmasına dönük çalışmalar yürütüldüğü konuşuluyor.

Ancak bu kez geçmiş yıllarda yapılan "Alevi açılımları"nın sonuçsuz kalması da dikkate alınarak, "açılım" ifadesi kullanılmıyor ve "Alevi toplumunun taleplerinin ve cemevlerinin ihtiyaçlarının karşılanması"na dönük adımlardan söz ediliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Alevi toplumunun taleplerini karşılayacak bir çalışma konusunda samimi olduğu" vurgulanırken yeni süreçle ilgili, "Bu işin geçmişte devlet eliyle yürütülmesi ciddi sorunlar doğurdu. O nedenle şimdiki çalışma daha sivil bir şekilde sürdürülüyor. Sorunlar, ihtiyaçlar dinlendi. Yapılması gerekenler yapılıyor, yapılmaya da devam edecek" değerlendirmesi yapılıyor.

İki bakanlığa görev

Alevilerin talepleri ve cemevlerinin gereksinimlerinin tespiti konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı'nca bir süredir çalışmaların yürütüldüğü belirtilirken, 25 Ekim'deki kabine toplantısında da bu çalışmalar sonucu hazırlanan raporun sunulduğu belirtiliyor.

AKP Merkez Karar Yönetim Kurulu'nda yedek üye de olan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun danışmanı Ali Arif Özzeybek'in cemevlerini ziyaret ederek gereksinimleri konusunda bilgi aldığı bir süre önce kamuoyuna yansımıştı.

"Kendi aralarındaki konsensus önemli"

AKP kurmayları, cemevlerine ibadethane veya kültür merkezi statüsü verilmesi, alevi dedelerine maaş bağlanması, cemevlerinin ihtiyaçlarının karşılanmasına dönük seçeneklerin tartışıldığını; ancak sorunların tek başına iktidarın veya devletin alacağı kararla çözülemeyeceğini, Alevilerin öncelikle kendi içlerinde bir konsensus sağlaması gerektiğini ifade ediyorlar.

Alevi dedelerine maaş bağlanmasına bazı Alevi örgütlerinin "Alevi inancına ve geleneklerine aykırı olduğu" olduğu gerekçesiyle karşı çıktığına dikkat çeken Adalet ve Kalkınma Partisi kaynakları, devlet tarafından maaş bağlansa bile bu durumun Aleviler arasında yeni bir tartışmayı başlatacağına işaret ediyor.

Tüm bu ayrıntılar dikkate alınarak kapsamlı ve titiz bir çalışma yürüyeceğine dikkat çekilirken geçmiş yıllarda hazırlanan raporların yeni çalıştaylarla güncellenebileceği, farklı Alevi kesimleriyle görüşmeler yapılabileceği ifade ediliyor.

Okmeydanı Cemevi

"Ayasofya kadar önemli"

AKP kulislerinde, cemevlerinin statüsü konusundaki tartışmanın "1400 yıllık bir sorun olduğu" ve sadece devletin yapacağı düzenlemeyle çözülemeyeceği belirtilerek, "Bu işi çözmek Ayasofya'yı açmak kadar önemli. Ayasofya'yı ibadete açmak nasıl ki Sünni Müslümanların büyük bir beklentisi idiyse Alevi vatandaşların bu husustaki en büyük beklentisi de bu" değerlendirmesini yapıyor.

Ancak cemevlerine ibadethane veya kültür merkezi statüsü verilmesi konusunda Adalet ve Kalkınma Partisi içinde henüz netleşmiş bir görüş yok.

Bazı Adalet ve Kalkınma Partisi kurmayları, "toplumsal barış" adına ibadethane statüsü verilmek istense bile bu durumun anayasal güvence altında olan devrim yasalarından "Tekke ve Zaviyelerin Kapatılması"na ilişkin yasaya aykırılık oluşturacağını ifade ediyorlar.

Kültür merkezi statüsüne ise bazı Alevi kesimlerinin karşı çıkması nedeniyle, statü sorununun çözümsüz kaldığına işaret ediliyor.

"Yeni anayasa içinde değerlendirilebilir"

AKP kaynakları, yeni anayasa çalışması içinde Alevilerin taleplerini karşılamaya dönük düzenlemeler yapılabileceğini belirtirken, bunların ne olacağının ilerleyen süreçte netleşebileceğini ifade ediyorlar.

Tartışılan bir başka seçenek ise Diyanet İşleri Başkanlığı gibi bir "Alevi cemaati başkanlığı"nın kurulması.

Ancak böyle bir adımın yeni bir tartışma veya sorun alanı yaratıp yaratmayacağının iyi hesaplanması gerektiği belirtilerek, " Devletin müdahale hakkını saklı tutan böyle bir düzenlemeye Alevilerin tüm kesimlerinin onay verip vermeyeceği önemli. Bu konuda ortak bir bakışa ve konsensusa ihtiyaç var" 

"AK Parti'de Alevilerin talepleri ve cemevlerinin statüsü konusunda hangi seçenekler tartışılıyor?" haberi, 04 Kasım 2021 tarihinde yazılmıştır. 04 Kasım 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan AK Parti'de Alevilerin talepleri ve cemevlerinin statüsü konusunda hangi seçenekler tartışılıyor? haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. AK Parti'de Alevilerin talepleri ve cemevlerinin statüsü konusunda hangi seçenekler tartışılıyor? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:45 Eski bürokrat hakkında soruşturma başlatıldı
  2. 08:39 Oyunculuğu bırakıp maneviyata yönelen Yaşar Alptekin 4 katlı evini gösterdi
  3. 08:32 Film çekimleri başlamadan durdu: Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı
  4. 08:25 Borcun çoğu AK Parti'de: Belediyelerin verileri, Bakan’ı yalanladı
  5. 08:21 Depremzede çadırda, Diyanet yöneticileri lüks salonda orucunu açtı
  6. 08:17 Bir polis görevden alındı: Ayhan Bora Kaplan dosyasında ‘köstebek’ skandalı
  7. 08:10 İsmail Saymaz: ‘Solüsyonu kestik’ deyip kesmemişler
  8. 08:06 Fehmi Koru yazdı: Cumartesi akşamı seçim yasakları başlayacak, fakat şapkadan tavşan hala çıkacak
  9. 08:03 İsmail Saymaz: İmamoğlu, AK Parti’nin anketinde 5.3 puan önde
  10. 08:01 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den yağış ve toz uyarısı
  11. 05:24 Instagram'a yeni özellik: Blend ile Reels algoritması değişiyor!
  12. 05:14 Ev sahipleri için 1 Nisan son gün: Kira gelirlerinizi bildirin!
  13. 04:18 2024 YDS-1 sonuç tarihi ne zaman?
  14. 04:03 Şarkı Sözlerindeki Evrim: 1980'den 2020'ye İngilizce Müziğin Dönüşümü
  15. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  16. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  17. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  18. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  19. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  20. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
Gündem Haberleri