AK Parti'den vekil adayı olan hakimin reddi istendi, Bakan Yardımcısı yapılan Gürlek reddetti

AK Parti'den vekil adayı olan hakimin reddi istendi, Bakan Yardımcısı yapılan Gürlek reddetti

AK Parti'den vekil adayı olan hakimin reddi ... ...

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ve Ahmet Nesin’le birlikte daha önce beraat ettikleri lakin istinaf mahkemesinin kararı bozması sonrası yeniden yargılandıkları Özgür Gündem davasında yaşanan bir gelişme ortaya çıktı.

Bianet'ten Hikmet Adal'ın haberine göre Önderoğlu, Gezi Davası'nda Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet, diğer yedi kişiye de 18'er yıl hapis cezası veren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyetindeki üye hakim Murat Bircan’ın AKP'den milletvekili aday adayı olduğunun anlaşılmasının ardından Özgür Gündem davasında 'reddi hakim' talebinde bulundu.

"Murat Bircan'ın dosyaya tarafsız yaklaşmasına engeldir"

Önderoğlu’nun avukatları mahkemeye verdikleri dilekçede "Murat Bircan'ın tarafsızlığından kuşku duyduklarını" söyledi. Avukatlar dilekçede, Bircan’ın adaylığı döneminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a olan bağlılığını açıkça kamuoyuna duyurduğu demeçlerine yer verdi ve şöyle dedi: “Objektif bir bakışla yargıç Murat Bircan’ın siyasi niteliği olan davalarda ve bu bağlamda dosyamızda tarafsız sayılamayacağı açıktır.

Yargıç Murat Bircan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve hükümeti oluşturan AKP'nin tarafındadır. Buna karşılık yargıladığı müvekkilimiz gazetecidir ve gazetecilik mesleğinin doğası gereği tüm güç odaklarına -Cumhurbaşkanlığı ve hükümet dahil- mesafeli ve eleştirel olmak zorundadır. Murat Bircan'ın çok yakın bir tarihte, iktidar partisinde siyaset yapması, milletvekili aday adaylığı bu dosyaya tarafsız yaklaşmasına engeldir...”

rsf.jpg

FETÖ iddiaları

Avukatlar, Murat Bircan’ın eşinin daha önce FETÖ soruşturmasında gözaltına alındığını, ardından da itirafçı olduğunu belirterek “160 kişinin ismini vererek suçlamadan kurtulmuş bir yargıcın, siyasi davalarda objektif davranmasını kimse bekleyemez; dışarıya yansıyan görüntü budur” dedi.

CMK'ya da uyulmadı

Avukatlar böyle bir durumda adil yargılama olmayacağını savunarak Bircan’ın dosyadan reddini istedi. Ancak Bircan’ın görev yaptığı İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, talep için ‘yargılamayı uzatmaya yönelik' yorumu yaptı ve reddi hakim talebini reddetti. Mahkeme karara tarih yazmadı, reddi istenen hakim Murat Bircan, da Ceza Muhakemesi Kanunu’na (CMK) aykırı bir şekilde görüş yazmadı.

Gürlek'in mahkemesine itiraz

Bunun üzerine Önderoğlu'nun avukatları, bir üst mahkeme olarak AYM kararına uymayan, muhalif siyasilerin ve hak savunuculara ceza yağdıran Akın Gürlek'in başkanı olduğu İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz etti.

26 Mayıs’ta Erol Önderoğlu ve avukatlarının talebini görüşen 14. Ağır Ceza Mahkemesi, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin reddi hakim taleplerinin geri çevrilmesine dair verdiği ara kararının usul ve yasaya uygun olduğu belirterek itirazın reddine karar verdi.

Adalet Bakan Yardımcısı olarak atandı

Karardan bir süre sonra, verdiği kararlar nedeniyle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "yeni Zekeriya Öz" olarak tanımladığı Akın Gürlek, Cumhurbaşkanı kararıyla Adalet Bakan Yardımcılığına atandı. 

 

"AK Parti'den vekil adayı olan hakimin reddi istendi, Bakan Yardımcısı yapılan Gürlek reddetti" haberi, 06 Haziran 2022 tarihinde yazılmıştır. 06 Haziran 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Yargı kategorisi altında bulunan AK Parti'den vekil adayı olan hakimin reddi istendi, Bakan Yardımcısı yapılan Gürlek reddetti haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. AK Parti'den vekil adayı olan hakimin reddi istendi, Bakan Yardımcısı yapılan Gürlek reddetti 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yargı konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:18 2024 YDS-1 sonuç tarihi ne zaman?
  2. 04:03 Şarkı Sözlerindeki Evrim: 1980'den 2020'ye İngilizce Müziğin Dönüşümü
  3. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  4. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  5. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  6. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  7. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  8. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  9. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  10. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  11. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  12. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  13. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  14. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  15. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  16. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  17. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  18. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  19. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  20. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
Yargı Haberleri