Akıllı telefon pazarında Çinli üreticilerin egemenliği

Akıllı telefon pazarında Çinli üreticilerin egemenliği

Akıllı telefon pazarında Çinli üreticilerin ... Genel olarak Türk milletinde bir ön yargı vardır. O da Çin mallarının dayanıksız olduğu. Fakat Çin’in globalleşen dünyanın en büyük fabrikası olduğunu artık kabul etmemiz gerekiyor. Bugün bir teknoloji mağazasına girip...

Genel olarak Türk milletinde bir ön yargı vardır. O da Çin mallarının dayanıksız olduğu. Fakat Çin’in globalleşen dünyanın en büyük fabrikası olduğunu artık kabul etmemiz gerekiyor. Bugün bir teknoloji mağazasına girip aldığımız 10 ürünün 9’u Çin’de üretiliyor.

Elbette bir ürünün Çin’de üretiliyor olması, o ürünün Çin’de tasarlandığı anlamına gelmiyor. Örneğin Apple da pek çok ürününü Çin’de ürettiriyor. Fakat tüm ürünlerini kendi ülkesinde yani Amerika’da tasarlıyor.

Özellikle akıllı telefon sektöründe boy gösteren üreticilerin pek çoğu, Çin ve Hindistan’da faaliyet gösteriyor. Sebep ise tamamen duygusal. Malum, nüfus oranı yüksek olan ülkelerde, işçilik maliyetleri düşük oluyor. Dolayısıyla üretim maliyetini düşürmek isteyen şirketler soluğu Çin’de alıyor.

Bir de madalyonun diğer yüzü var. Yani direkt olarak Çin’de faaliyet gösteren şirketler. Özellikle son dönemde bu şirketlerin ismini daha sık duymaya başladık.

Çinli akıllı telefon üreticilerinin global pazara açılmaları tanınırlıklarını da arttırdı. Peki Çin’den çıkıp, tüm dünyayı kasıp kavuran akıllı telefon üreticileri kimler? Bu yazımızda, sizlere Çin’in en önemli akıllı telefon üreticilerinden bahsedeceğiz. Böylece ülkemizde satışta olan hangi akıllı telefon markalarının Çin kökenli olduğunu da öğrenmiş olacaksınız.

akıllı telefonlar

Huawei

Şu aralar ülkemizde de hayli popüler olan Huawei, akıllı telefon pazarının zirvedeki isimlerinden biri. Şu aralar Samsung’un tahtına göz diken Çinli üretici, hali hazırda en çok telefon sevkiyatı gerçekleştiren ikinci şirket konumunda bulunuyor.

Bu arada dip not olarak hatırlatalım. Sektörde fiyat/performans anlamında güzel işler başaran Honor da Huawei’nin yan kuruluşlarından biri.

Xiaomi

Çin denilince akla ilk gelen isimlerden birisi de Xiaomi. Agresif fiyat politikası sayesinde kısa sürede tüm global pazarda isim yapan Xiaomi, ülkemizde de hayli popüler bir firma.

Reklamlar ve gösterişli lansmanlar için harcayacağı parayı, indirim kampanyalarında kullanan Xiaomi, daha çok uygun fiyatlı akıllı telefon modelleriyle tanınıyor.

ZTE

Çin’den çıkıp global pazarda söz sahibi olan şirketlerden birisi de ZTE. ZTE ülkemizde çok fazla popüler olmasa da özellikle ABD pazarında yüzde 10 gibi önemli bir paya sahip.

Zaten ABD hükümetinin ZTE’nin üzerine bu kadar oynamasının temel sebeplerinden birisi de bu. ZTE şu aralar biraz zayıf düşmüş olsa da Çin’in en önemli üreticileri arasında yer alıyor.

Oppo

Özellikle Asya pazarında hayli popüler olan Oppo, kısa süre önce global pazara açılma kararı almıştı. Tasarım açısından yaratıcı modellerle kullanıcıların karşısına çıkan Oppo, sektördeki diğer Çin’li rakipleri gibi agresif fiyat politikasıyla dikkat çekiyor.

Vivo

Akıllı telefon pazarında en çok sevkiyat gerçekleştiren 5 şirketten biri olan Vivo, yükselişini sürdürüyor. Henüz Avrupa’da ve ülkemizde çok popüler olmayan şirket, Çin ve Hindistan pazarında önemli bir pazar payına sahip.

OnePlus

Akıllı telefon sektörüne çok sonradan dahil olan OnePlus, kısa sürede önemli bir müşteri kitlesine erişmeyi başarmıştı. Bu durumun temel nedeni OnePlus’ın agresif bir fiyat politikasına sahip olmasıydı.

Aynı Apple gibi sadece üst segment modeller üreten OnePlus, bu sebepten ötürü öyle yüksek satış rakamlarına erişemiyor. Fakat kendi sınıfında sektörün en iddialı isimlerinden biri diyebiliriz.

Meizu

Daha çok uygun fiyatlı akıllı telefonları ile tanınan Meizu, ülkemizde de faaliyet gösteriyor. MediaTek yonga setleri ile uygun bir fiyat kombinasyonu ortaya koyan şirket, bu açıdan sık sık eleştiriliyor.

Einhell GE-GS 18 akülü dal budama  testeresi incelemesi

"Akıllı telefon pazarında Çinli üreticilerin egemenliği" haberi, 19 Mart 2019 tarihinde yazılmıştır. Teknoloji kategorisi altında bulunan Akıllı telefon pazarında Çinli üreticilerin egemenliği haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Akıllı telefon pazarında Çinli üreticilerin egemenliği 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ecevit Bıktım Teknoloji Editörü
  • YORUM YAZ

    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    SON HABERLER
    1. 05:17 Tesla'dan Türk müşterilere müjde geldi: Model Y'ye özel 1,3 milyon lira indirim sunuyorlar
    2. 05:15 AYM'den ek vergi kararı verildi: 75 bin mükellef bunu bekliyordu
    3. 05:11 Mehmet Şimşek'e 'yerel halk' tepkisi: Sömürge valisi böyle konuşur
    4. 05:08 Zamanaşımına uğrayan hesaplarda önemli değişiklik yapılacak
    5. 05:02 CHP’den Et ve Süt Kurumu'na tepki geldi: Zam geri alınmalı
    6. 04:59 Merkez Bankası'nın rezervlerinde artış gözlemlendi
    7. 04:57 Tüketici kredilerinde artış gözlemlendi
    8. 04:54 Kafe ve restoranlardaki fahiş fiyat boykotuna ticaret odasından tepki geldi
    9. 04:52 Ekvador'da son 2 günde 2 belediye başkanı suç çeteleri tarafından öldürüldü
    10. 04:48 Ünlü oyuncu sette kaza geçirdi: Chris Pratt film setinde ayağını yaraladı
    11. 04:46 AB yetkilisinden Trump’a yanıt geldi: Putin'den korkmayın
    12. 04:43 İspanyol bakan uluslararası topluma seslendi: Gazze'ye odaklanın!
    13. 04:41 MB açıklamasından sonra planlar değişti! Temmuz zamları ne kadar olacak?
    14. 04:39 Türkiye'de eğitim gören yabancı öğrenci sayısı belli oldu: işte o rakamlar
    15. 04:37 Pastacıların sırrı ifşa oldu! Kek kabartmak bu kadar kolay!
    16. 04:35 Microsoft Store yeni güncellemeyi kullanıcılarına sundu
    17. 04:31 Elon Musk duyurdu: X artık ücretli olacak!
    18. 04:29 Telegram kurucusundan açıklama: Bir yıl içinde bir milyar kullanıcıya ulaşacak!
    19. 04:27 WhatsApp'a eskiden kullandığımız MSN özelliği geliyor!
    20. 04:23 Akıllı telefonların ömrü kaç yıl?
    Teknoloji Haberleri