Nahit Duru
Nahit Duru - AKP, artık bükemediği eli öper!

AKP, artık bükemediği eli öper!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçimi yapıldı ve sonuçlandı. İstanbul’un şehremini – güvenilir kişisi” umulmadık bir farkla –750- 800 bin - Ekrem İmamoğlu oldu. Artık AKP, bükemediği eli öper ve mızıkçılık yapmaz…

Siyasi yaşamımızda seçimlerde yenilgiye uğrayan partiler ve genel başkanları ne yapmış göz atalım.

1950 seçimlerinde DP kazanınca, CHP Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı İsmet İnönü “ milli irade” demiş, sonuca saygı gösterilmesini istemiş.

1977 seçimlerinde CHP birinci parti çıkınca AP Genel Başkanı ve Başbakan Süleyman Demirel şöyle konuşmuş:

Millet bize muhalefet görevi vermiştir.”

1979 Cumhuriyet Senatosu üçte bir yenileme ve Milletvekili ara seçiminde Adalet partisi CHP’ye fark atınca, CHP iktidarı bırakmayı bilmişti.

Ancak bir seçim var ki ondan çıkarılacak çok ders var.

1966 yılında Cumhuriyet Senatosu üçte bir yenileme seçimi yapılacaktı. CHP Genel Başkanı İsmet İnönü Nurcuların kümelendiği Uşak, Kütahya ve Afyon’da konuşacaktı. Ben de mesleğe yeni başlamış biri olarak, merhum Cenap Çetinel’in peşinden bu illerdeki mitingleri izlemekle görevlendirilmiştim.

Bu üç ilin CHP başkanları İsmet İnönü’ye, Nurculardan oy almak gerektiğini söylemiş, o nedenle de bu kesim için güzel şeyler söylemesini önermişlerdi.

Paşa üç il başkanını dinlemiş sonra bu illerde yaptığı konuşmalarda Nurcuların, devleti ele geçirmek istediğini, bunun için iç savaş çıkarabileceğini ifade etmiş, “ Dini siyasete alet edenlere ders verin” demişti.

Seçimlerde AP, CHP’yi çok geride bırakmıştı. İsmet Paşa, Rüzgarlı – Şinasi – sokağındaki CHP Merkezi’nden ayrılırken gazeteciler, “ Paşam, kampanya boyunca halktan AP’ye ders vermesini istediniz. Sonuç için ne diyorsunuz” sorusunu yöneltmişti.

İsmet İnönü büyük bir olgunlukla şu yanıtı vermişti:

Dersimi aldım”

Şimdilerde bu olgunlukta siyasetçi kaldı mı bilemiyorum.

Yapılan mızıkçılık sonucu, yenilenen İstanbul’da halk Millet İttifakı adayı İmamoğlu’na oylarını, AKP’ye de dersini vermiş oldu.

İstanbul’da yalnız AKP’nin veya Cumhur İttifakı’nın adayı Binali Yıldırım değil, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu başta olmak üzere, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da kaybetmiştir.

Bundan sonra AKP’liler ne yapacaktır? Yenilgiyi kabullenip, İmamoğlu’nu kutlayacak mıdır, - ki Binali Yıldırım kutlamıştır- yoksa, 31 Mart’tan sonra olduğu gibi,”çaldılar” deyip, seçimi iptal ettirmek için çaba mı harcayacaktır.

AKP, yenilgiyi kabul ettikten sonra, O’nu çalıştırmama yolunu mu seçecektir?

AKP için en hayırlı yol, İmamoğlu’nun İBB Başkanlığını içine sindirip; “ders aldık” demek ve yenilginin nedenlerini araştırmak olmalıdır.

Aslında İBB Başkanlık seçimi, Binali Yıldırım’nın dışında , AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Millet İttifakı adayı Ekrem İmamoğlu arasında geçmiştir. Yani MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Erdoğan Cumhur İttifakı bozgununun sorumlusudur.

İstanbul seçim sonucu ile AKP’de çöküş başlamış görünmektedir. Ve MHP’nin her an ittifaktan çekilme olasılığı da buna eklenirse, durumun vahim olduğu görülecektir.

Toplam 1760 defa okunmuştur.

Nahit Duru diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.