AKP döneminde kadının yeri

AKP döneminde kadının yeri

AKP döneminde kadının yeri Türkiye’de, kadın cinayetleri son yedi yılda %1400 arttı. Sadece 2012 ile 2015 yılı arasında Türkiye'de 5 bin 406 kadın öldürüldü. Arka arkaya gelen kadın cinayetlerine her gün bir yenisi daha ekleniyor.Kadınlarla ilgili cinsiyetçi...

Türkiye’de, kadın cinayetleri son yedi yılda %1400 arttı. Sadece 2012 ile 2015 yılı arasında Türkiye'de 5 bin 406 kadın öldürüldü. Arka arkaya gelen kadın cinayetlerine her gün bir yenisi daha ekleniyor.

Kadınlarla ilgili cinsiyetçi ve ayrımcı söylemlerle Türkiye'de kadının üzerindeki baskıyı artıran ve kadın cinayetlerinin önünün açıldığı AKP döneminin baş aktörü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı konuşmasında, AKP döneminde başı açık, başı kapalı ayrımı yapılmadığını savunarak 'kadınlara en ufak bir saygısızlığımız olmamıştır' ifadelerini kullandı.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ve siyasilerin kadınlarla ilgili tepki toplayan sözlerini de gündeme getirdi.

Erdoğan, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Kadın İşçiler 21. Büyük Kurultayı’nda açıklamalarda bulundu. AKP döneminde başı açık, başı kapalı ayrımı yapılmadığını savunan Erdoğan “Yapamayız, buna hakkımız yok. Bu insana değer vermemektir. Aynı ailenin içinde başı örtülüsü de var, başı açık olan da var. Anne başı örtülü kızı başı açık. Bunlar birbirine düşman mı, olamaz. Geçmişte kadınlarımız mağdur edildiği için elbette onların yanında yer aldık, almaya da yer alacağız. Buna karşılık başı açık kadınlara en ufak bir saygısızlığımız olmamıştır, olamaz da'' ifadelerini kullandı.

Ancak, geçmişte Erdoğan'ın ve AKP'lilerin kadınlar için geçmişte kullandığı ifadeler, bambaşka bir durumu gözler önüne serdi.

İşte AKP döneminde kadının yeri:

“KADIN MI KIZ MI BİLEMEM''

Dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, 4 Haziran 2011 yılında Hopa olaylarını protesto etmek için tank üzerine çıkan ve polis müdahalesi sonucu kalçası kırılan Halkevleri Merkez Yürütme Kurulu üyesi Dilşat Aktaş için “O kadın, kız mıdır kadın mıdır? Bilemem'' deyip büyük tepki toplamıştı.

“KADINA ŞİDDET ABARTILIYOR''

7 Mart 2011'de konuşan Erdoğan, AKP döneminde yüzde 1400 artan kadına şiddet için “Kadına şiddet abartılıyor'' demişti.

ALGIDA SEÇİCİLİK

Dönemin  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise “Medya olayları abartıyor. Kadına yönelik şiddet algıda seçicilik.'' demişti.

ÖRTÜSÜZ KADIN YA SATILIK YA KİRALIKTIR

AKP Ünye Tanıtım ve Medya Başkanı Facebook’ta “Örtüsüz kadın ya satılıktır ya da kiralıktır'' notunu yazdı. Bu skandal sözler üzerine büyük tepki toplayan AKP’li yönetici, kadınlardan özür dileyerek partisiden istifa etmek zorunda kaldı.

“KADIN ERKEK EŞİTLİĞİNE İNANMIYORUM''

20 Temmuz 2010'da kadın örgütleriyle bir araya gelen Erdoğan, “Kadın erkek eşitliğine inanmıyorum, kadın ve erkek farklıdır, birbirinin mütemmimidir (tamamlayıcı)'' diyerek şok etkisi yaratmıştı.

“YA DAVULCUYA YA ZURNACIYA''

Erkek arkadaşı tarafından başı kesilerek katledilen Münevver Karabulut için İstanbul Eski Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah “Kızlarına sahip çıksalarmış..'' derken, Erdoğan “Çocuğumuz öyle nereye giderse gitsin olmaz. Yalnız bırakılan ya davulcuya ya zurnacıya..'' demişti.

“BENİM BEDENİM DİYENLER FEMİNİST''

Kürtajın yasaklanmasının konuşulduğu 2012 yılında da Erdoğan birçok tepki toplayan söze imza attı. “Kürtajı bir cinayet olarak görüyorum.'' diyen Erdoğan’a karşı çok sayıda kadın eylemi yapıldı. Kadınlar sokaklara çıkarken, Erdoğan bu kez de “Benim bedenim, benim kararım diyenler feminist'' oklarını üzerine topladı.

“ANASI TECAVÜZE UĞRUYORSA ANASI ÖLSÜN''

Kürtaj tartışmalarının yaşandığı sıralarda tepki toplayan isimlerden biri de Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek oldu. Önce ''Kadın ahlaklı olsun, kürtaj yapmak zorunda kalmasın'' diyen Gökçek, “Anası tecavüze uğruyorsa neden çocuk ölsün, günahı ne? Anası ölsün'' sözleriyle de şoke etti.

“VAJİNA KELİMESİNDEN UTANDIM''

Eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da kürtaj tartışmalarına katılıp, CHP’li Aylin Nazlıaka için “Kürtaj meselesi konuşulurken siz öyle bir söz sarfettiniz ki benim yüzüm kıpkırmızı oldu. Bir evli, bir bayan, çocuğu olan milletvekili kendisi ile ilgili bir organını nasıl böyle açıkca konuşabilir'' diyerek, ''vajina’ kelimesinden rahatsızlığını söyleyerek büyük tepki toplamıştı.

“TECAVÜZCÜ KÜRTAJ YAPTIRANDAN DAHA MASUM''

“Tecavüze uğrayan doğursun, gerekirse devlet bakar.'' diyen dönemin Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a tepki yağarken, AKP Milletvekili İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün de “Tecavüzcü, kürtaj yaptıran tecavüz kurbanından daha masum. “Tecavüze uğrayan da kürtaj yaptırmamalı. Bosna’da kadınlar tecavüze uğradı ama doğurdular.'' diyerek tartışmalara katıldı.

“BACAK ARANIZI ÇEKSEM''

AKP Tokat Milletvekili Zeyid Aslan, kendisine TBMM kulisindeki fotoğraflarını soran kadın gazetecilere “Ben de sizin bacak aranızı çekip gazeteye bastırsam'' demişti.

“KADIN İŞ ARADIĞI İÇİN İŞSİZLİK YÜKSEK''

AKP döneminde iş dünyasında da kadının yeri tartışma yarattı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Kadınlar iş aradığı için işsizlik yüksek.''derken, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Erdoğlu da kendisinden iş isteyen kadına “Evdeki işler yetmiyor mu?'' demişti.

“BÖYLE KIYAFET OLMAZ''

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, sunucu Gözde Kansu’nun kıyafetini eleştirerek, ''Bir hanım, aşırı dekolte ile bir yere giderse kabul edilebilir mi? Bir sunucu öyle bir kıyafet giymiş ki olmaz böyle kardeşim.'' diyerek Kansu’nun işsiz kalmasına neden olmuştu.

BİR KADIN OLARAK SUS

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 29 Temmuz 2015 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan’a “Hanımefendi sus, bir kadın olarak sus…'' demişti

SIRTLARIN DÖNEREK İŞARET YAPIYORLAR

Iğdırlı kadınlar, miting için Iğdır’a gelen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a sırtlarını dönerek protesto etti. Erdoğan, protestoyla ilgili olarak “Şimdi geliyorum çok enteresan şurada bir grup, affedersiniz edebim müsaade etmiyor tabii de, sırtlarını dönerek işaret yapıyorlar. Şimdi ne anlama geldiği belli de, tabii edebimiz müsaade etmez'' demişti

AFEDERSİNİZ ETEK GİYMİŞLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Elazığ’da toplu açıılış töreninde yaptığı konuşmada kadınlarla ilgili çok tartışılacak ifadelere imza atmıştı. Başkanlık sistemi için çağrı yapan Erdoğan, PKK ile ilgili açıklamasında teröristleri kast ederek  “Affedersiniz etekleri giymişler'' dedi

SARE DAVUTOĞLU: KADINA ŞİDDET DEMEK KONUYU BÜYÜTÜYOR

Sare Davutoğlu AKP’nin kadın politikalarına değindiği röportajda şiddet konusuna yaklaşımını “Kadına şiddet demek konuyu büyütüyor'' dedi.

AİLE BAKANI: KADINA ŞİDDET ALGIDA SEÇİCİLİK

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, katıldığı bir televizyon programında, kadına şiddetin olmadığını bunun algıda seçicilik olduğunu iddia etti. 

"AKP döneminde kadının yeri" haberi, 08 Mart 2016 tarihinde yazılmıştır. 08 Mart 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan AKP döneminde kadının yeri haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. AKP döneminde kadının yeri 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:20 Tamer Karadağlı'nın Şikayet Ettiği Bina Bakanlık Binası Çıktı!
  2. 11:40 AKP'li belediye emeklilere 2 bin TL’lik alışveriş kartı vermek için sokakta isim listesi oluşturdu
  3. 11:34 Ebru Şallı'nın eşi Uğur Akkuş'tan 'hapis cezası' iddialarına yanıt
  4. 11:26 Galatasaray Yöneticisi Erden Timur'dan hamle! Şimdi de Medya Patronu!
  5. 11:26 Jülide Kural: Kadir İnanır büyük bir hızla iyileşme yoluna girdiğini kanıtlamıştır
  6. 11:20 Murat Kurum, bakanların seçim çalışmasına katılmasını savundu: Cumhur ittifakının bakanları
  7. 11:17 Ekrem İmamoğlu: AK Parti kendisine oy verenlerin beklentilerini karşılayamıyor
  8. 11:15 Balıkesir Adayları Sosyal Medya İle Seçmene Ulaşıyor
  9. 11:05 Madonna Brezilya'ya Ücretsiz Konser Verecek! Son Konseri Mi?
  10. 11:05 Altın Fiyatları Hareketli: Gram Altın Ne Kadar?
  11. 11:02 Fenerbahçe'nin Eski Yöneticisi'nden şok hamle! Başkanlığa Aday Olacak!
  12. 11:00 Sakarya’da 796 bin 924 Seçmen Oy Kullanacak
  13. 10:54 MediaMarkt Türkiye'de Otomatik Kahve Makineleri Trendini Belirliyor
  14. 10:52 Yunanistan'da 6.0 büyüklüğünde deprem
  15. 10:51 GAÜN Öğrencileri Gaziantep Adalet Sarayında Duruşma Seyrine Katıldı
  16. 10:49 CHP İzmir Adayı Tugay: "1 Nisan'da Yeni Bir Sayfa Açılacak"
  17. 10:46 Mehmet Şimşek: Dünya Bankası’ndan 1,5 milyar dolarlık kaynak temin ettik
  18. 10:42 Nejat İşler: Ben her gün ölümü düşünüyorum
  19. 10:39 Seçil Erzan davasında yeni gelişme: Selçuk İnan’a verilen belgelerdeki imza sahte çıktı
  20. 10:31 Murat Yetkin yazdı: İmamoğlu bu kadar eşitsiz bir seçimi kazanırsa siyasi iklim nasıl değişir
Gündem Haberleri