AKP iktidarından pandemiye karşı destek önlemi: 'Kara para aklama' paketi

AKP iktidarından pandemiye karşı destek önlemi: 'Kara para aklama' paketi

AKP iktidarından pandemiye karşı destek önle... Pandemi sürecinde halkın taleplerine yanıt vermeyen ve asgari ücretin yarısı tutarındaki kısa çalışma ödeneklerini hayata geçiren AKP iktidarı, şimdi“pandemi desteği" teklifine “kaynağı belirsiz para” hükmünü ekledi.

BirGün'den Hüseyin Şimşek'in aktardığı habere göre, AKP’li vekillerin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan ve koronavirüs salgını ile normalleşme sürecine ilişkin hükümlerin yer aldığı bildirilen torba teklifin içerisinde yurt dışından altın, para, döviz gibi varlıkları getireceklere “vergi incelemesi başlatmama” imkanı getirilecek. Kara para aklamaya yol açabileceği eleştirilerinin yapıldığı düzenleme ile ilgili, “Sermaye piyasası araçlarının milli ekonomiye kazandırılması” gerekçesi sunuldu. İktidarın 43 maddelik teklifinde, kara para riskini doğuran düzenlemeye ilişkin, “Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının Türkiye’ye getirilmek suretiyle milli ekonomiye kazandırılması ve bu varlıkları Türkiye’ye getiren gerçek ve tüzel kişilerin bu varlıkları serbestçe tasarruf edebilmelerine imkan sağlanmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

CUMHURBAŞKANI İSTERSE 2022’YE KADAR UZATACAK

Paraların denetimden geçmeyeceğini de bildiren AKP’nin teklifinde, “Bildirim veya beyana konu edilen varlıklar nedeniyle hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmaması öngörülmektedir” ifadeleri kullanıldı. Teklife, yurt dışındaki kayıtsız paraların 30 Haziran 2021 tarihine kadar getirilmesi şartı konulurken Cumhurbaşkanı’na da bu süreyi bir yıla kadar uzatma hakkı veriliyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan isterse, yurt dışından Türkiye’ye altın, döviz ve TL cinsinden “hesabı sorulamayacak paralar” 30 Haziran 2022 yılına kadar ülkeye getirilebilecek.

İŞSİZLİK FONU YİNE PATRONLARA

Teklifte pandemi sürecine yönelik hükümlerin başında, dernek ve vakıfların ertelenen genel kurulları yer aldı. Daha önce üç aya kadar ertelenen genel kurulların dokuz ay ertelenmesine imkan sağlanacak. Düzenleme yasalaşırsa, İşsizlik Sigortası Fonu’ndaki tutarlar, patronların cebine gidecek. Buna göre, 2019 Ocak ile 20 Nisan 2020 arasında en düşük sigortalı sayısına ek ilave istihdam yapılması durumunda çalışanların SGK prim desteği, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak. Teklifle, ilave istihdam sağlayan işverene yönelik prim desteğinin süresi 31 Aralık 2023’e uzatma konusunda Cumhurbaşkanı’na yetki verilecek.

ŞİRKETLERE VERGİ GÜZELLİĞİ

AKP, sermaye şirketleri, kooperatifler, iktisadi kamu kuruluşları, dernek ve vakıf gibi yapılardan alınan kurumlar vergisini de düşürmeye hazırlanıyor. Teklifin yürürlüğe girmesi durumunda Cumhurbaşkanı isterse bu kurumların kazancının yüzde 20’si yerine yüzde beşi kurumlar vergisi olarak alınacak.

BU SON DEMİŞLERDİ AMA VERGİ VE SGK PRİM BORÇLARINA YİNE AF

Ekonomik durgunluk yüzünden vergi tahsilatlarının azalması ve bütçe açığının kontrolden çıkması nedeniyle hükümet yeni bir vergi ve SGK prim barışı düzenlemesini gündemine aldı. AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, Meclis’e sunulan yeni istihdam paketiyle ilgili düzenleme için bugün TBMM’de basın toplantısı yaptı. Düzenlemenin tamamlanmasından sonra TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nun gündemine getirileceğini belirten Muş, şunları kaydetti:

  •  Af demeyelim de vergi ve SGK prim borçlarının yapılandırma çalışmamız şu an var.
  •  Teknik kısımlarını tamamlamaya çalışıyoruz.
  •  Kanun teklifimizin görüşmeleri esnasında Plan bütçe Komisyonumuza bunu sunacağız. Geçmişte yaptıklarımız var. Onlara benzer olacak.
  •  Teknik kısımlar devam ettiği için, onları komisyon aşamasına bu tekliflerimizi vereceğimiz zaman sizinle paylaşacağız.”

"AKP iktidarından pandemiye karşı destek önlemi: 'Kara para aklama' paketi" haberi, 17 Ekim 2020 tarihinde yazılmıştır. 17 Ekim 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan AKP iktidarından pandemiye karşı destek önlemi: 'Kara para aklama' paketi haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. AKP iktidarından pandemiye karşı destek önlemi: 'Kara para aklama' paketi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:53 Trump Markalı Ürünler: Yüksek Fiyatlar ve Alay Konusu Olmalarıyla Gündemde
  2. 14:49 Kahramanmaraş'ta 6 Şubat Deprem Şehitleri Anısına Anıt Yapıldı
  3. 14:45 Özge Özpirinçci Saçlarını Boyattı! O Haliyle Kime Benzedi!
  4. 14:44 Muğla'nın Datça İlçesi Açıklarında 3.9 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Verilerine Göre Detaylar
  5. 14:40 Fenerbahçe-Trabzonspor Maçı Sonrası Cezalar Neden Açıklanmadı?
  6. 14:35 Uraz Kaygılaroğlu Yeni Aşkıyla İlk Kez!
  7. 14:35 Kocaeli Sahillerinde Ölü Yunuslar Endişe Yaratıyor: Veteriner Hekimler Alarmda
  8. 14:31 Sulu Köftelerde Mükemmel Dengenin Sırları
  9. 14:27 Beyşehir'in İlkbahar Misafirleri: Leylekler Geri Döndü!
  10. 14:23 Carlo Ancelotti'nin Radarındaki Genç Yetenek: Arda Güler
  11. 14:20 Fenerbahçe'ye La Liga Şoku! İspanyol Basını: "Hukuki Engel Var!"
  12. 14:18 Dünya Zenginleri Yeniden Sıralandı: İstanbul İlk Kez Listede!
  13. 14:14 Islam Memiş: Gram Altın ve Gümüşte Yatırım Fırsatları!
  14. 14:08 İmamoğlu’ndan ‘torpil’ konuşması: "Akrabam yönetici olduğum yerde kapıdan giremez"
  15. 13:48 Özel: "Mithat Bülent Özmen, tam Eyüpsultan gibi bir başkan"
  16. 13:47 CHP Parti Meclis Üyesi Turgay Özcan "şüpheli" sıfatı ile ifade verdi
  17. 13:46 Dilan Polat ve Nez Demir davasında mahkeme kararı verdi!
  18. 13:23 "TKP'liyim, AKP'ye oy vereceğim" demişti, AKP'nin Gençlik Kolları yöneticisi olduğu ortaya çıktı!
  19. 13:23 Anket şirketi şaşkına döndü, sonuçları yeniden kontrol edecek!
  20. 13:04 Ankara seçim anketi şok etti: Asal Araştırma inanmakta zorlandı!
Politika Haberleri