AKP-MHP ittifakının üstündeki "mafya" baskısı

AKP-MHP ittifakının üstündeki

AKP-MHP ittifakının üstündeki "mafya" baskısı Ekonomik kriz, artan intiharla rve son olarak Sedat Peker'in açıklamaları. Anketlere Cumhur İttifakı'nın oyları düşüşte.

Bir tripod ve kamera...
Suç örgütü lideri Sedat Peker'in bu sözü çok konuşuldu.  Anketlere Cumhur İttifakı'nın oyları düşüşte. Uzmanlara göre bunun başlıca nedeni ekonomik kriz. Ancak Sedat Peker'in iddiaları da hükümet üzerindeki baskıyı artırıyor, etkisinin de güçlü olacağı tahmin ediliyor.

Türkiye'de Mart ve Nisan aylarında sonuçları açıklanan kamuoyu anketlerine göre Cumhur İttifakı'nın oyları düşüşte. Metropoll şirketinin yaptığı "Türkiye'nin Nabzı Nisan 2021" araştırmasına göre AKP'nin oy oranı "kararsızlar" dahil edilmeden yüzde 27'lere gerilemiş durumda.

Kararsızlar olmadan MHP'nin yüzde 8.7
CHP'nin yüzde 18.3
İYİ Parti'nin yüzde 10.7
HDP'nin de yüzde 8.4 oy oranı olduğu görülüyor.

Şirketin sahibi Özer Sencar, AKP'nin kaybettiği oylarla ilgili olarak elde ettikleri sonucu "4 Haziran 2018'de AKP'ye oy verenlerin yüzde 67'si bugün seçim olsa yine AKP'ye, yüzde 3'ü CHP'ye, yüzde 3.8'i İYİ Parti'ye, yüzde 2.7'si MHP'ye oy vereceğini söylüyor" diye aktarıyor.

DW Türtkçe'den Hilal Köylü'nün haberine göre sonuçları tartışılan bir diğer araştırma da Türkiye Raporu'nun Mayıs ayı sonuçları oldu. Türkiye Raporu Direktörü Can Selçuki'nin verdiği bilgilere göre Mayıs ayı araştırmalarına göre Cumhur İttifakı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a destekte düşüş en üst noktaya ulaşmış durumda. Selçuki,
"Mansur Yavaş yüzde 52,5,
Ekrem İmamoğlu yüzde 51,4,
Meral Akşener yüzde 45,4.
Her üçü karşısında Erdoğan'ın oyu yüzde 40'ı dahi bulmuyor" diyor.

Oylardaki erimenin nedenleri

Ortaya çıkan tabloyu DW Türkçe'ye değerlendiren siyaset bilimci ve araştırmacı İbrahim Uslu'ya göre Cumhur İttifakı'nın oylarındaki düşüşün başlıca nedeni pandemi koşullarıyla birlikte büyüyen ekonomik kriz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "tam kapanma" döneminde, kısıtlamalardan etkilenen vatandaşlardan istediği "helalliğe" işaret eden Uslu, "Erdoğan, Türkiye'de yoksulluk olduğunu ilk kez kabul etti. Yoksulluk bir anlamda resmiyet kazandı. Defalarca reddettiğini şimdi kabul etti. İşte, AKP oylarındaki erimenin en temel nedeni budur" görüşünü aktarıyor.

Hükümet, suç örgütü lideri olmakla aranan Sedat Peker'in ortaya attığı iddialar ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yöneltilen ithamlar nedeniyle de baskı altında. Mafya-devlet-siyaset ilişkilerini Türkiye'de yeniden tartışmaya açan iddialarla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan dün akşam ilk kez kabine toplantısından sonra isim vermeden konuştu. Erdoğan, "En büyük üzüntümüz ülkemizde hala çetelerden medet umacak kadar zavallılaşan, küçülen, haysiyet fukarası kişiliklerin olduğunu görmektir. Terör örgütleri gibi suç çeteleri de zehirli bir yılan gibidir. Onlarla aynı çuvala girerseniz başınıza geleceklere rıza göstermiş olursunuz" dedi.

Sedat Peker'in iddialarının siyaset ve toplumda yarattığı rahatsızlıklara değinen araştırmacı Uslu, "Peker'in hükümeti hedef alması, bir bakanla polemik yaşaması belki doğrudan oy oranlarını etkilemeyecek, ama hükümete olan güveni sarsacak. Yani burada dolaylı bir etki, ama kuvvetli bir etkiden söz ediyoruz" değerlendirmesini yapıyor. Uslu, AKP'nin Peker'in iddialarıyla gündeme gelen süreci de "iyi yönetemediğini" düşünüyor.

Uslu, "Firari bir adam hükümete iftira atıyor, hakaretler yağdırıyorsa AKP'nin yapması gereken mecliste bir araştırma komisyonunun kurulması için vakit kaybetmeksizin harekete geçmesidir. Toplumda yargıya güvenin olmadığı ortada. Soylu, Peker'e karşılık veriyor ama muhalefeti suçluyor. Böyle bir iletişim, böyle bir mücadele stratejisi olmaz. AKP, suç örgütlerinin üzerine gidebildiğini göstermek zorunda. Bu süreci iyi yönetemezlerse, başlarına bela alacaklar" diyor.

 

 

 

 

"AKP-MHP ittifakının üstündeki "mafya" baskısı" haberi, 18 Mayıs 2021 tarihinde yazılmıştır. 18 Mayıs 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Son Dakika kategorisi altında bulunan AKP-MHP ittifakının üstündeki "mafya" baskısı haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. AKP-MHP ittifakının üstündeki "mafya" baskısı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Son Dakika konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:10 Ekonomik Kriz Türkiye'de Çocuk İşçiliğini Artırıyor
  2. 16:08 Yeşilçam'ın Efsanesi Kaza Geçirdi! Yoğun Bakıma Alındı
  3. 16:03 Karasu'da Köpeğin Ezilmesi Olayı: Sürücünün Düyarsızlığı Toplumsal Tepkiyle Karşılandı
  4. 16:00 Fenerbahçe - Beşiktaş Derbisinin Hakemi Belli Oldu: Volkan Bayarslan
  5. 15:52 Fenerbahçe Beko EuroLeague'de Monaco'yu Uzatmada Geçerek Seride 1-0 Öne Geçti
  6. 15:51 Belarus Lideri: Rusya-Ukrayna Barışı İçin İstanbul Anlaşması Önemli
  7. 15:45 Enerji Dönüşümünde Batarya Teknolojilerinin Yükselişi: IEA Raporu
  8. 15:43 Sokak Köpeğinin Saldırısında Yaralanan Genç Kızın Ayağı Kırıldı
  9. 15:32 Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: Ermenistan'ın İntikamcı Eğilimleri Endişe Verici
  10. 15:29 EURO 2024: Almanya'da Heyecan Dorukta!
  11. 15:25 Tavuk Etinde Fiyat Patlaması: Tedarik Sıkıntısı İstanbul'u Vuruyor
  12. 15:22 Gümrükte Terk Edilen Michael Jordan İmzalı Spor Ayakkabılar İhaleyle Satışa Çıktı
  13. 15:18 Mescid-i Aksa'ya Sabah Baskını: Gerilim Tırmanıyor
  14. 15:14 Sergio Oliveira'nın Galatasaray Macerası: Tartışma ve Beklentilerin Altında Performans
  15. 15:11 Merkez Bankası Faizi Sabit Tuttu: Nakit Avans ve Kredi Kartı Faizleri Ne Olacak?
  16. 15:10 Japonya'da Dolar Karşısında Yen Değer Kaybı Endişesi: Yetkililerden Uyarı ve Hazırlık Sinyali
  17. 15:07 Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Fahiş Fiyatlarla Mücadelede Kararlılık Artıyor
  18. 15:05 Gönül Dağı Setinde Taciz Skandalı: Mahkeme Kararı Açıklandı!
  19. 15:03 Dondurma Kaşığı İle Çikolatalı Kurabiye Tarifi!
  20. 14:57 Saç Derisi Sorunlarına Doğal Çözümler: Sağlıklı Saçlar İçin Yöntemler!
Haberleri