AKP'de 4. madde çatlağı büyüyor| Miroğlu'ndan Uçum'a: "Saçma sapan kavramlarla demagoji yapıyorlar"

AKP'de 4. madde çatlağı büyüyor| Miroğlu'ndan Uçum'a:

AKP'de 4. madde çatlağı büyüyor| Miroğlu'nda... AKP MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum'un anayasanın 4. maddesi hakkındaki açıklamalarını sert bir şekilde eleştirdi.

AKP MKYK ÜYESİ ORHAN MİROĞLU'NDAN MEHMET UÇUM'A SERT TEPKİ

AKP MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, Hüda Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'nun anayasanın 4'üncü maddesine karşı olduklarını belirtmesiyle başlayan tartışmada Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum'un açıklamalarına sert tepki gösterdi. Uçum, "Değiştirilmezlik ilkesi, kurucu neslin gelecek kuşaklara nasihatıdır, söylendiğinin aksine sonraki neslin iradesine ipotek koymak değildir" demişti. Miroğlu, bu açıklamaları "saçma sapan kavramlar" olarak nitelendirip sert bir yanıt verdi.

UÇUM'UN AÇIKLAMALARI VE MİROĞLU'NUN TEPKİSİ

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, Hüda Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'nun anayasanın 4. maddesinin değiştirilmesini istemesine yönelik olarak, "Değiştirilmezlik ilkesi, kurucu neslin gelecek kuşaklara nasihatıdır. Söylendiğinin aksine sonraki neslin iradesine ipotek koymak değildir" ifadelerini kullanmıştı. Uçum, "Hiçbir yeni kuruculuk, geçmişi sıfırlayarak yapılamaz. Nesnel olarak da öznel olarak da bu imkansızdır. Bu nedenle değiştirilmezlik ilkesi, ülkesel birliğin ve devamlılığın temeli demektir" şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.

Bu açıklamalar üzerine, AKP MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, sosyal medya hesabından, Uçum'un ifadelerini hedef alarak, "Değiştirilmezlik ilkesi diye saçma sapan kavramları tedavüle sokanlar yalnızca demagoji yapıyorlar" dedi. Ayrıca, Uçum'un kullandığı "kurucu nesil" kavramına da karşı çıkarak, bu kavramın demokrasi dışı olduğunu vurguladı.

MİROĞLU'NUN İFADELERİ

Miroğlu, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

- "Son bir kez yazıp bu konuyu kapatacağım. 'Değiştirilmezlik ilkesi' diye saçma sapan kavramları tedavüle sokanlar yalnız demagoji yapıyorlar."
- "Cumhurbaşkanımızın 15 Temmuz gecesinin ihanet çetesine karşı kullandığı ve başka bir irade tanımadığı için, halkı uğruna sokaklara davet ettiği Millet iradesinden üstün hiç bir irade yoktur ve olamaz."
- "'Kurucu İrade' demokrasi dışı bir kavramdır. Eğer FETÖ 15 Temmuz gecesi başarabilseydi, Yurtta Sulh Konseyi’nin aklına gelip millet iradesine karşı kullanacağı ilk kavram muhtemelen 'kurucu irade' gibi bir kavram olurdu!"
- "Tek Parti, tek Şef döneminin tarih anlayışı ve Türkiye’nin canını bugün de yakmaya devam eden eşi benzeri görülmemiş bir iktidar pratiğini anlatmak istiyorsanız, buyrun bol bol kullanın şu mucizevi 'kurucu iradenizi!'"
- "AK Parti iktidarı, 'Kurucu irade' denilerek, 'kurucu irade' adına, bu ülkenin ve bu milletin tarihinin Selçuklu ve Osmanlı safhasını inkar edenlere karşı ve dişe diş bir mücadeleyle kuruldu."
- "AK Partilileri yüz yıl sonra 'kurucu irade kavramı' üstünden statükoya, değişmezliğe davet etmek, her ne de olsa elde edilmiş bir siyasi konumu/temsili istismardan başka bir şey değildir."
- "Bu kavramı kullanmayı sevenler ve bu kavrama, millet iradesine rağmen adeta ilahi bir anlam yükleyenler, AK Parti’nin kapılarını demokrasiye ve millet iradesine tamamen kapatmasını isteyenlerdir. Yani 2028 seçimlerini de kaybetmesini isteyenlerdir."

DEMOKRASİ VE DEĞİŞİM HAKKINDA GÖRÜŞLER

Miroğlu, "Cumhuriyeti ve temsil ettiği değerleri, milletin talebi ve siyasi konjonktür ve şartların elverdiği ölçüde yeniden yorumlamak ve değişimini istemek demokratik bir hak ve evrensel insan hakları ve özgürlükler bağlamında her türlü uluslararası sözleşmelerle garanti altındadır. Tartışmak isteyenler özgürce tartışabilmelidirler" diyerek, değişim ve demokrasi hakkının vurgusunu yaptı.

"AKP'de 4. madde çatlağı büyüyor| Miroğlu'ndan Uçum'a: "Saçma sapan kavramlarla demagoji yapıyorlar"" haberi, 19 Eylül 2024 tarihinde yazılmıştır. 19 Eylül 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan AKP'de 4. madde çatlağı büyüyor| Miroğlu'ndan Uçum'a: "Saçma sapan kavramlarla demagoji yapıyorlar" haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. AKP'de 4. madde çatlağı büyüyor| Miroğlu'ndan Uçum'a: "Saçma sapan kavramlarla demagoji yapıyorlar" 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 19 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:45 Erken Emeklilikte Şaşırtan Gelişme! SGK Girişi 1993-1998-2001-2005 Olanlara Büyük Müjde!
  2. 21:37 Ak Parti’de Sürpriz İstifa! Gaziantep Ve Şanlıurfa Bu Şok Kararı Konuşuyor!
  3. 21:09 Türkiye’nin gururu Haluk Bilginer, Emmy Ödülleri'nde tekrar aday! Bu sefer de kazanacak mı?
  4. 20:58 Türk bankaları Rusya ile ilişkileri askıya alıyor!
  5. 20:52 Petrol devi çok konuşulacak o hamleyi yaptı: 115 istasyonunu elden çıkaracak
  6. 20:52 İran Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı Selami’den İsrail’e mesaj
  7. 20:52 PFDK, Süper Lig'den 3 kulübe para cezası verdi
  8. 20:51 Tehlikeli Maddeler ve Metan Gazı: Bursa’da Neler Oluyor?
  9. 20:50 Kerem Aktürkoğlu ve Orkun Kökçü, Şampiyonlar Ligi'nde tarihe geçti: Bütün ligi salladı!
  10. 20:43 Menekşeleriniz İçin 5 Basit Bakım İpuçu!
  11. 20:32 Hatice Kolçak üstüne basa basa söyledi: Devasa kar getirecek!
  12. 20:30 Kadın cinayetlerinde yeni bir vaka: Harun Gül'e ağırlaştırılmış müebbet!
  13. 20:23 Harris ve Trump Arasındaki Yarışta Son Durum: Anket Sonuçları Şaşırtıyor!
  14. 20:17 Şiddetli Sağanak, Bitlis'te Heyelanlara Neden Oldu
  15. 20:08 Youtube'a 9 yeni özellik geliyor: "Topluluklar" ve "Hype" öne çıkıyor!
  16. 20:00 Gülben Ergen Narin için Bakan Tunç'a seslendi: "Bekliyoruz"
  17. 19:52 Ünlü şarkıcı Melek Mosso hamilelik iddialarına yanıt verdi
  18. 19:51 Emekliler için müjdeli haber! Çifte ödeme tarihleri belirlendi
  19. 19:46 Mossad'ın suikast operasyonu: Sahte şirketler kurdular, dev yatırım yaptılar, aylarca beklediler!
  20. 19:44 Tamir Gerektirmeyen Araçlar Belli Oldu: Aynı Marka Listeyi İki Sırada Önde Tamamladı
Politika Haberleri