AKP’li çiftçi isyan etti: Yaktınız bizi, mahvettiniz

AKP’li çiftçi isyan etti: Yaktınız bizi, mahvettiniz

AKP’li çiftçi isyan etti: Yaktınız bizi, mah... AKP’ye üye olduğunu söyleyen Adanalı karpuz üreticisi, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a isyanını iletti: “Yaktınız bizi, mahvettiniz. Karpuz 50 kuruş olur mu?” dedi.

Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Adana’nın Karataş İlçesi’ne bağlı Bahçe Köyü’nde hasat yapılan karpuz tarlasında üreticilerle bir araya geldi. Karpuz üreticilerinin sorunlarını dinleyen Barut, Türkiye’nin en erken karpuz hasadının Adana’da yapıldığına dikkat çekti. Üreticiler, “Yazıklar olsun” diyerek karpuzları yere atıp kırdı.

Ben AKP'liyim yaktınız bizi

Adalet ve Kalkınma Partisi üyesi olduğunu belirten karpuz üreticisi Fuat Kumlu, “Burada en çok mağdur olan üretici ve tüketici. Bu mazot bizi kahretti. Yeter Pakdemirli, kendine gel. sen renkli gözlük takmışsın, gerçekleri görmüyorsun. Olmaz böyle. ‘İşi politikaya dökmüşsünüz’ diyorsun ya, ben AKP’liyim. Ben şu ana kadar üyeyim. Yaktınız bizi, mahvettiniz. Karpuz 50 kuruş olur mu? Lütfen Cumhurbaşkanım, biraz gör, gör şu çiftçiyi. Bittik, bittik. Yazıklar olsun” diye konuştu.

Bahçe Köyü’nde 55 dönümde karpuz üreten Sergen Şahbaz ise maliyetlerin çok arttığını belirterek, “Ocak ayından haziran ayına kadar soğuğuyla sıcağıyla dolusuyla meyve tutmasıyla her şeyiyle uğraşıyoruz. Bunların maliyeti 5-6 bin lira arasında” dedi.

“Geçen sene üre gübresini 1 lira 75 kuruşa alırken şu an 3 lira 50 kuruşa alıyorum. Mazotu 5 liraya alırken şu an 7 llira 50 kuruşa alıyorum. Bu fidenin bir tanesini 2 liraya alırken şimdi 3 lira 25 kuruş. Naylonumuz 22 liraya kadar çıktı. Karpuzu bu duruma getirene kadar toprağa kanımızı döküyoruz” ifadelerini kullandı.

80 dönüm alanda karpuz eken Mehmet Şahbaz da, geçen seneye göre maliyetlerin yüzde 50 arttığını, ürünlerini satamadıklarını, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın üreticilerin yanında durmadığını, adeta düşman gibi davrandığını söyledi.

Hasat yapılan alanda karpuz alan tüccar Hasan Hakim ise, “Ulusal ve yerel marketler bizi baskı altına alıyor, 70 kuruştan fazla fiyata karpuz almıyor. Hangi markete giderseniz gidin 4-6 liradan aşağı karpuz satmıyorlar. Bu vicdansızlıktır” şeklinde konuştu.

Tarlada 70 kuruş

Karpuz hasadının yapıldığı tarlada ürünlerini yere atarak feryat eden çiftçilerle görüşen CHP’li Barut, ise şunları şöyledi:

“Daha önce domates, patates, soğan tarlada kalmıştı. Aynı kaderi şimdi karpuz üreticisi yaşıyor. Çünkü üretim maliyetleri çok yüksek. Dekarda 5-6 bin liraya üretim maliyeti olan çiftçi, turfanda hasat yapmasına rağmen, ülkenin en erken ve en kaliteli üretimini yapması rağmen yarı fiyatına satamıyorlar. 2002 yılında karpuz üreticisi 1 ton karpuz satıp 1 ton üre gübresi alabiliyordu. 2021 yılına gelindiğinde 5 ton karpuz satarak 1 ton üre alır hale geldi.

Üreticinin en temel girdisi olan mazotta da durum aynı. 2002 yılında 1 litre mazot alabilmek için 5 kilogram karpuz satan çiftçi, bugün 1 litre mazot alabilmek için 10 kilogram karpuz satmak zorunda. İhracat geç açıldı, hala İran’dan karpuz ithal ediliyor ve iç piyasada yüksek fiyatla tüketiliyor. Semt pazarlarını açın, tarlada 70 kuruşa satılmayan karpuzu marketlerde 5 liraya sattırmayın.”

"AKP’li çiftçi isyan etti: Yaktınız bizi, mahvettiniz" haberi, 30 Mayıs 2021 tarihinde yazılmıştır. 30 Mayıs 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan AKP’li çiftçi isyan etti: Yaktınız bizi, mahvettiniz haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. AKP’li çiftçi isyan etti: Yaktınız bizi, mahvettiniz 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:11 Türk Havalimanı Dünya Sahnesinde: Skytrax'ın En İyi Havalimanları Listesinde Yer Aldı
  2. 18:06 Ankara'nın Ayaş İlçesinde Keşfedilen Şifalı Su Dünya Çapında Dikkat Çekiyor
  3. 18:02 Apple, Çin'de Meta Uygulamalarını Kaldırdı: Gerilim Artıyor
  4. 17:57 Sergey Lavrov'un Gündemi: Orta Doğu'daki Gerginlik, Ukrayna Krizi ve Ermenistan İlişkileri
  5. 17:51 Hava Durumu Uyarısı: Marmara ve Ege'de Şiddetli Yağış, Batı Akdeniz'de Fırtına Bekleniyor!
  6. 17:49 Erdal Beşikçioğlu depremzede kedinin yavrusunu sahiplendi! Duygusal paylaşım!
  7. 17:46 Düzce Valiliği'nden Şiddetli Fırtına Uyarısı: Batı Karadeniz Hazır Olsun!
  8. 17:43 Mars helikopteri son mesajını gönderdi
  9. 17:42 Dünya üzerindeki en tehlikeli ülkeler belirlendi: Türkiye hangi sırada yer alıyor?
  10. 17:39 Elon Musk sordu: Vine geri mi geliyor?
  11. 17:38 İsrail Askerlerinin Ev Baskınında Köpek Saldırısına Uğrayan Filistinli Genç: Useyd Taha
  12. 17:34 Fenerbahçe, Sivasspor Maçı Hazırlıklarına Hızlı Başladı
  13. 17:33 SimSimi nedir? SimSimi hakkında uyarılar
  14. 17:30 ATO Başkanı: Fiyat Artışlarıyla Mücadelede Birlik ve Sabır Önemli
  15. 17:27 TEKNOFEST 2024 ne zaman ve nerede?
  16. 17:23 Ak parti Başkanı Erdoğan'dan Şaşırtan Açıklama: 'Artık Fenerbahçeli Değilim!'
  17. 17:20 Fenerbahçe'de İsmail Kartal, Eleştiri Yağmuruna Tutuldu!
  18. 17:17 Ankara'da Boşanma Sürecindeki Kadın Cinayete Kurban Gitti
  19. 17:12 Serdar Ortaç'ın Mücadelesi: Playback Konserde Denge Zorluğu
  20. 17:07 Balık Av Yasaklarıyla Fiyatlar Tırmanıyor: Tezgahlar Boş Kalmıyor
Ekonomi Haberleri