AKPM raporu daha da ağırlaştırıldı; yargı düzenlemeleriyle ilgili sert eleştiri

AKPM raporu daha da ağırlaştırıldı; yargı düzenlemeleriyle ilgili sert eleştiri

AKPM raporu daha da ağırlaştırıldı; yargı dü... Yarın AKPM Genel Kurulu’nda görüşülecek olan taslak maddelere yapılan eklemelerle rapor daha da ağırlaştı. Yapılan eklemelerde ağırlıklı olarak yargıda yapılan değişiklikler, hakim ve savcı atamaları ile Danıştay ve...

Yarın AKPM Genel Kurulu’nda görüşülecek olan taslak maddelere yapılan eklemelerle rapor daha da ağırlaştı. Yapılan eklemelerde ağırlıklı olarak yargıda yapılan değişiklikler, hakim ve savcı atamaları ile Danıştay ve Yargıtay’ın yapısını değiştirecek olan yasa taslağı eleştiriliyor.

Danıştay ve Yargıtay ile ilgili yasanın soru işaretlerini artırdığı belirtilirken, Türkiye’ye bu konuda Venedik Komisyonu’ndan görüş almaya, bu görüşleri yasa değişikliği için dikkate almaya ve yasa değişikliğinin Anayasa’ya uygunluğu noktasında Anayasa Mahkemesi’ne başvurma çağrısı yapılıyor.

Rapora ekleme yapılmasının nedeni, Türk heyetinin başkanı Talip Küçükcan’ın önerdiği değişiklik tekliflerinin değerlendirilmesi için yeterli zaman olmaması olarak açıklandı.

Raporun değerlendirildiği süreçte 7 ve 8 Haziran tarihlerinde İstanbul ve Mardin’de gerçekleştirilen terör saldırılarına değinildi ve iki saldırının da AKPM tarafından şiddetle kınandığı hatırlatıldı.

ASKERLERE DOKUNULMAZLIK YASASI 2010 REFORMLARINDAN GERİ ADIM DEMEK

Türkiye’nin güneydoğusunda askeri operasyonların sürdüğü bilgisi paylaşılırken, TBMM’nin de terör operasyonlarına katılan askerlere yasal koruma getiren bir tasarıyı görüştüğü kaydedildi. Savunma Komisyonu’ndan geçen ve haftaya görüşülecek olan yasa tasarısının operasyonlara katılan askerlerin ancak valilerin izniyle, Genelkurmay Başkanı ve komutanların ise ancak Başbakan’ın izniyle soruşturulabileceği ile ilgili düzenlemelere dikkat çekildi.

Operasyonlar sırasında işlendiği iddia edilen suçların askeri savunma olarak görüleceği ve sivil soruşturmalara muhatap olmayacağının altı çizilirken, atılan bu adımın 2010 yılında anayasa referandumuyla gerçekleştirilen reformlardan bir geri adım olduğu savunuldu.

Yapılan eklemede, “Bu yasa aynı zamanda ordunun güçlerini artırabilir ve terör gruplarına karşı savaşanların cezasız kalmasına yol açabilir, bu da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi doğrultusunda operasyonlar sırasında görevini kötüye kullanan güvenlik personeline ilişkin bütün suçlamalar için Türkiye’nin etkin bir soruşturma gerçekleştirme yükümlülüğü ile çelişebilir.'' değerlendirmesinde bulunuldu.

DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASINA ELEŞTİRİ: MUHALEFET ORANTISIZ ŞEKİLDE ETKİLENECEK

Raporun ekinde TBMM’de dokunulmazlık dosyalarının kaldırılmasına ilişkin yasanın çıkması da eleştirildi. Raporda “Dokunulmazlıkların adaletin uygulanmasını engellememesi şeklindeki duruşumuzu yineliyoruz ve şu anki durumda bu yasanın parlamentodaki muhtemel siyasi sonuçları konusunda endişelerimiz var, bu yasa orantısız bir şekilde parlamentodaki muhalefet üyelerini etkileyecek.'' denildi.

DOSYASI OLAN BAZI MİLLETVEKİLLERİ AYNI ZAMANDA AKPM ÜYESİ

Bu dokunulmazlık dosyalarından bazılarının savcılığa intikal ettiği hatırlatılan raporda “Bu davaların Avrupa Konseyi standartlarına uygun biçimde ele alınmasını umuyoruz. Aynı zamanda dosyası bulunan 152 milletvekilinin bazılarının Parlamenterler Meclisi üyesi olduğunu ve bu yüzden dokunulmazlığı bulunduğunu not ediyoruz.'' ifadeleri kullanıldı.

HAKİM VE SAVCI ATAMALARINDA GRECO’NUN TAVSİYELERİNE UYULMALI

Rapora yapılan eklemeler arasında yargıda yapılan düzenlemelere de ağır eleştiriler getiriliyor. Haziran ayı başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla 3 bin 228 savcı ve hakimin yerinin değişmesine ilişkin şu eleştiri getiriliyor: “Savcı ve hakimlerin, verdikleri kararlara göre terfi ettirdikleri veya uzak yerlere gönderildiklerini duyduk. Bu da şüpheleri beraberinde getirdi. Bu yüzden bu konuda GRECO’nun tavsiyelerinin uygulanması ve hakim ve savcıların terfisi veya transferi için başvuru kriterlerinin spekülasyonları önlemek için açığa kavuşturulması çağrımızı yineliyoruz.''

DANIŞTAY VE YARGITAY YASASI ENDİŞE KAYNAĞI

Raporda eleştiri getirilen bir diğer konu ise Danıştay ve Yargıtay üyelikleri hakkındaki düzenleme oldu. Üye sayısının ve üyelik süresinin azaltılacağı yasa tasarısı konusunda şu tespitte bulunuldu: “Bu yasa taslağı, hakim ve savcıların topluca yerlerinin değiştirilmesi gibi, yargı bağımsızlığına saygı ile ilgili bir başka endişe kaynağı olabilir.''

Yasayla ilgili olarak Venedik Komisyonu’ndan görüş alınması talep edilirken, gerek Meclis üyeleri gerekse Cumhurbaşkanı gibi ilgili yetkililer de bu yasayı, Anayasa’ya uygunluğunun belirlenmesi için Anayasa Mahkemesi’ne göndermeye davet edildi. Yasa için de Venedik Komisyonu’nun tavsiyelerini dikkate alındığından emin olunması istendi.

Ardından da raporda İzleme Komitesi’nin talebi üzerine yasa değişiklikleri ile ilgili Venedik Komisyonu’nun tavsiyeleri sıralandı.

Raporun sonuç kısmında ise taslak raporda yapılan bazı değişikliklere yer verildi. Buna göre rapora “Parlamenterler Meclisi ayrıca bölgedeki siyasi diyaloğun başarısız sonuçlarından endişelidir…'', “Demokratik partiler terörü kınamalı ve teröre karşı sert bir tutum takınmalı…'' cümleleri eklendi.

SUÇ TANIMI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Değiştirilen bir diğer kısım ise şu cümle oldu: “Parlamenter Meclis, Avrupa Konseyi standartları ile de çelişen, Terörle Mücadele Kanunu’nun aşırı yorumlanmasından dolayı endişelerini sürdürmektedir. Bu yüzden Meclis, 2013 yılında Türkiye’ye yaptığı, terör ve suç örgütleri ile ilgili suç tanımlarını, 2014’te kabul ettiği Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin İhlalleri Önlemeye Yönelik Hareket Planı’na uygun biçimde gözden geçirmesine yönelik çağrıyı yinelemektedir.''

Rapor değişikliğinde son olarak da İzleme Komitesi’nin de kabul ettiği şekliyle şu değişiklik önerisinde bulunuldu: “Meclis bölgesel mahkemelerin kurulmasını memnuniyetle karşılamış olsa da Danıştay ve Yargıtay’ın yapısını değiştiren yasa taslağı şüpheleri artırmıştır. Bu yasa ve onun anayasal boyutları için Venedik Komisyonu’ndan görüş alınmasını istemektedir. Meclis bu açıdan ilgili Türk otoritelerini Anayasa Mahkemesi’nin görüşünü almaya ve Venedik Komisyonu’nun tavsiyelerini dikkate alındığından emin olmaya davet etmektedir.'' 

"AKPM raporu daha da ağırlaştırıldı; yargı düzenlemeleriyle ilgili sert eleştiri" haberi, 21 Haziran 2016 tarihinde yazılmıştır. 21 Haziran 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan AKPM raporu daha da ağırlaştırıldı; yargı düzenlemeleriyle ilgili sert eleştiri haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. AKPM raporu daha da ağırlaştırıldı; yargı düzenlemeleriyle ilgili sert eleştiri 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 05 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 22:58 Amatör Lig takımlarının taraftarları birbirine girince maç iptal edildi!
  2. 22:58 WhatsApp kullanıcıları bu değişikliklere isyan edecekler! Yine yeni bir değişiklik geliyor
  3. 22:52 Sakaryaspor’da Tuncay Şanlı ile yollarını ayırdı!
  4. 22:44 Okan Buruk'tan zafer açıklaması!
  5. 22:38 Apple'ın yeni ürünleri, 7 Mayıs'ta tanıtılacak: İşte beklenenler!
  6. 22:37 Sivasspor Teknik Direktörü Bülent Uygun açıklamalar yaptı!
  7. 22:35 Emekliye Temmuz için kara haber: O emeklilerin maaşına zam yok!
  8. 22:31 Saf duygulara sahip 3 burç: Diğer insanlara karşı çok iyi niyetliler
  9. 22:29 Haftanın en talihli 3 burcu belli oldu: Hangi burçlar zenginlik ve aşk yaşayacak?
  10. 22:27 Aşk hayatınızda sadakat mi arıyorsunuz? İşte en sadık 5 burç!
  11. 22:26 Edirne'de yüksek fiyat uyarısı: Esnafa 'komşuyu küstürmeyin' çağrısı!
  12. 22:25 Dries Mertens, yeni sözleşmeyle ilgili sorulara cevap verdi
  13. 22:23 Poşet çay içerken sakın bunu yapmayın: Tadını da sağlığı da bozuyor!
  14. 22:22 Pastanelerde aramayın: Evde yapması hem basit hem de ucuz!
  15. 22:19 Bankaların yeni kredi kartı politikası: Kredi kartı limitleri son bir kez daha güncellenecek
  16. 22:11 Hacettepe Üniversitesi'nden ülkücü grup açıklaması: "40 cm pala ile saldırdılar"
  17. 22:10 Eski İYİ Parti üyesi Yusuf Halaçoğlu, yeni bir parti kurma hazırlığı içinde: Adını duyurdu!
  18. 21:37 Şöhretin Zirvesindeyken İstanbul'u Terk Etti! Tarık Tarcan Tanınmaz Halde!
  19. 21:10 Tüm varlıklarınızı satıp altın alın! New York Times, piyasayı altüst eden gerçeği yazdı!
  20. 21:10 Dries Mertens, ligde 8. golünü attı
Dünya Haberleri