AKP’nin ihale hızına ‘kanun’ dahi yetişemiyor! Doğal afet ve savaş yok ama rant çok

AKP’nin ihale hızına ‘kanun’ dahi yetişemiyor! Doğal afet ve savaş yok ama rant çok

AKP’nin ihale hızına ‘kanun’ dahi yetişemiyo... AKP iktidarı ihalelerle kamu kaynaklarını ölçüsüzce dağıtma alışkanlığını mevzuattaki sınırlamaları ve kuralları tanımadan sürdürüyor... Doğal afet...

AKP iktidarı ihalelerle kamu kaynaklarını ölçüsüzce dağıtma alışkanlığını mevzuattaki sınırlamaları ve kuralları tanımadan sürdürüyor... Doğal afet, savaş, acil ve öngörülmeyen durumlarda kullanılması gereken ihale yöntemi, Müslüman Kadınlar Liderlik Programı organizasyonundan araç kiralamaya, protokol tribünü yapımından hizmet binası inşaatına kadar değişik alanlarda kullanıldı.

Birgün'den Nurcan Gökdemir'in haberine göre; Kamu İhale Kanunu’nun “doğal afet, savaş, acil ve öngörülemeyen durumlarda kullanılmasına” izin verdiği pazarlık yöntemiyle 2019’da Müslüman Kadınlar Liderlik Programı organizasyonu için hizmet alımı yapıldı, kamu kurumları araç aldı, protokol tribünü inşa ettirdi.

Elektronik Kamu Alımları Platformu’ndan (EKAP) derlenen bilgilere göre, Kamu İhale Kanunu’nun pazarlıkla ihale yapılmasını düzenleyen maddesi kamu alımlarında çok sık başvurulan bir yöntem oldu.

[caption id="attachment_109936" align="alignnone" width="1103"]4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun idarelerce yapılacak ihalelerde öncelikle açık ihale usulünün esas alınacağı, diğer ihale usullerinin ancak özel hallerde kullanılabileceğine ilişkin kesin hükmü AKP iktidarları döneminde çoğunlukla dikkate alınmadı.[/caption]

Kanunun 21’inci maddesinin (b) bendinde, doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması” durumunda pazarlık usulü ile ihale yapılabileceğine ilişkin hüküm AKP’nin kamu kaynaklarını devretme hızına yetişemedi.

Bu düzenlemeye, geçen yıl “yapım tekniği açısından özellik arz eden yapı veya can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen haller” ibaresi eklendi.

SÜREKLİ ARTTI

İktidarın bu yolla açtığı ihaleler yıllar itibariyle sürekli arttı. 4734 sayılı Kanun kapsamındaki kamu alımları tutar bazında değerlendirildiğinde, 2018 yılında pazarlık usulü ile yapılan ihalelerin oranı 28,72’ye yükseldi. Bunların yüzde 29’u 21 b’ye göre yapıldı. Bu hükümden yararlanılarak yapılan ihaleler arasında yüzde 63,2 ile yapım işleri ilk sırada yer aldı.

MR’DAN PROTOKOL OTOPARKINA

Ülkenin çeşitli illerindeki millet bahçelerinin yapımının yanı sıra Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın toplantısına kadar çok geniş bir alanda yapım, danışmanlık, hizmet ve mal alım ihaleleri pazarlık yöntemiyle yapıldı.

Yasadaki “doğal afet, salgın hastalık, savaş” kesin hükümlerinin “yapım tekniği” gibi bir tanımla genişletildiği düzenlemeden yararlanılarak ihaleye çıkartılan işlerden bazıları şöyle:

“13 - 20 Aralık 2019 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilecek Genç Müslüman Kadınlar için Liderlik Programı “ALLY for Future 2019” organizasyon işi, radyolojik görüntüleme hizmet alımı, çöp toplama ve taşıma, meydan, havuz - şelale ve çevre düzenlemesi, araç kiralama, akaryakıt alımı, ekmek alımı, tabela ve yönlendirme levhaları alımı, kentsel dönüşüm strateji belgesinin hazırlanması işi, 400 adet tablet temini, rektörlük protokol otoparkı ve çevre düzenlemesi işi, protokol tribünü yapımı, protokol gezi ve hizmet teknesi için mal alımı, hükümet konağı makam odası ve protokol alanları düzenleme yapım işi, akademik yıl açılış törenleri organizasyonu, Ankara Atatürk Kültür Merkezi (AKM) 1 Etap Millet Bahçesi ile sosyal donatılar inşaatları ile altyapı ve çevre düzenlemesi.”

"AKP’nin ihale hızına ‘kanun’ dahi yetişemiyor! Doğal afet ve savaş yok ama rant çok" haberi, 14 Aralık 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan AKP’nin ihale hızına ‘kanun’ dahi yetişemiyor! Doğal afet ve savaş yok ama rant çok haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. AKP’nin ihale hızına ‘kanun’ dahi yetişemiyor! Doğal afet ve savaş yok ama rant çok 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
  2. 22:04 Banyonuzdaki Lekeler İçin Aspirinle Kolay Çözüm!
  3. 21:47 İmamoğlu seçime katılımın önemini vurguladı: "Oy kullanacaksınız, oyun bozacaksınız"
  4. 21:40 Yatırımcıların dikkatine: Dolar kurunda tehlike çanları çalıyor!
  5. 21:34 Akşener'den "Oyları bölmeyelim" açıklamalarına tepki geldi
  6. 21:22 Türkiye'nin Uzay Yolculuğu: Türksat 6A Tamamlanma Aşamasında!
  7. 21:21 Erdoğan'dan kendi adayına şaşırtıcı sözler: Boya bak boya!
  8. 21:20 Meral Akşener'in İmamoğlu ve Yavaş'a Sert Eleştirileri: "Hain ve Zorba!"
  9. 21:19 Erdoğan: "Millî iradenin tecelli aracı olan sandık, 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir"
  10. 21:19 Sağlıklı Yaşamın Anahtarı: Doğal Detoks ve Beslenme Bilgileri
  11. 21:11 Bakan Işıkhan, emekli aylıklarıyla ilgili yeni bir değerlendirme yapılacağını açıkladı
  12. 21:11 Lübnan, İsrail saldırılarını BM'ye resmen şikayet edecek
  13. 21:10 Cevdet Yılmaz: "İkinci bir 5 yıla daha İstanbul'un tahammülü yok"
  14. 21:10 Fenerbahçe Beko, ALBA Berlin'i Ağırlıyor: Rövanş Heyecanı Başlıyor!
  15. 21:09 Bakan Işıkhan'dan emeklilere müjde: Temmuz ayında yeniden değerlendireceğiz!
  16. 21:07 FTX'in kurucusu 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı!
  17. 21:07 200'den Fazla Şubesi Olan Dev Bakliyat ve Kuruyemiş Firması İflas Etti!
  18. 21:05 Gelir İdaresi, Vergi Beyannameleri ve Elektronik Defter İşlemlerinin Süresini Uzattı
  19. 21:00 Gazze hükümeti: "İsrail, Şifa Hastanesi'nde 200 Filistinliyi infaz etti"
  20. 20:59 Sağlık Bakanı Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de Kökten Değişim Getiriyor
Politika Haberleri