AKP’nin ‘ücretsiz sağlık’ vaadi sözde kaldı: Yurttaşlar, aile hekiminden devlet hastanesine ücret ödemek zorun

AKP’nin ‘ücretsiz sağlık’ vaadi sözde kaldı: Yurttaşlar, aile hekiminden devlet hastanesine ücret ödemek zorun

AKP’nin ‘ücretsiz sağlık’ vaadi sözde kaldı:... Son yapılan Genel Sağlık Sigortası borcu yapılandırmasıyla vatandaş en fazla bir yıl daha sağlık hizmeti alabilecek. Bir yılın sonunda primini ödeyemeyen, 50 lira ile başlayan muayene ücretini ve birikmiş borçlarını ödemek zorunda olacak.

Cumhuriyet'ten Sarp Sağkal'ın haberine göre; AKP’nin 19 yılda en çok gündeme getirdiği konulardan biri sağlık hizmetleri oldu. Sağlığa ilişkin sık sık açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Sosyal güvenlik sistemimizin kapsayıcılığı sayesinde vatandaşlarımıza testten teşhise, tedaviden ilaca kadar gereken her şeyi ücretsiz sunduk” gibi ifadeler kullandı.

Fakat Türkiye’de sadece aile hekimine muayene olanlardan bile 3 TL’lik bir muayene ücreti alınıyor. Devlet hastanelerinde muayene ücreti ise herhangi bir sağlık güvencesi varsa, her bir muayene için 6 TL olarak ödeniyor. Bu ücret yurttaşlardan eczanelerden ilaç alınırken tahsil ediliyor. Eğer aktif sosyal güvence yoksa, devlet hastanesinde muayene olunabiliyor. Ancak bunun için sigortasız devlet hastanesi muayene ücretini ödemek gerekiyor. Sigortasız hasta muayenesinin devlet hastanesinde ücreti, 2021 yılı için yaklaşık 50 TL. Genel Sağlık Sigortası’nın primi de 2021 yılı için 107,33 TL.

BORÇLAR SADECE ERTELENDİ

Türkiye’de 4 milyona yakın insan, 2021 yılı için belirlenen Genel Sağlık Sigortası primini ödemekte zorluk çekti. Özellikle Emeklilikte Yaşa Takılan yurttaşlar, sağlık hizmeti alamadığı için duruma tepki gösterdi. Buna karşın Erdoğan tarafından yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile GSS ve Bağ-Kur prim borcu olanların yıl sonuna kadar devlet hastanelerimdeki sağlık hizmetlerinden faydalanmaya devam edeceği bildirildi. Böylece, borçlar bir yıl ertelenmiş oldu. Ancak 2022 yılında yurttaşlar, sağlık hizmetine ulaşabilmek için yine birikmiş borçlarını ödemek zorunda olacak. Öte yandan sosyal güvencesi olmayanlar devlet hastanesinde kan testi, MR çekilmesi veya ultrason gibi testlerin yapılması için fazladan ücret ödemek zorunda. Sosyal güvencesiz bir yurttaşın, 50 TL’lik muayene ücretinin yanında 20 TL’ye kadar ulaşan kan testi ücretini de ödemesi gerekiyor. Ultrason ücreti ise 20-25 TL arasında değişiyor. MR çektirmek için de ortalama 60 TL daha vermek gerekiyor. Sosyal güvencesi olanlar ücretsiz ameliyat olabiliyor ancak güvenceniz yoksa olacağınız ameliyata göre ödeyeceğiniz fiyat değişiyor.

‘HASTA ALT BEZİ ALMAK DA SORUN’

“Ücretsiz sağlık” iddiasını değerlendiren Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Muharrem Baytemur, “Bu iddianın bir gerçekliği yok. ‘Ücretsiz sağlık’ söyleminin gerçek olmadığını en basitinden aile hekimi için kesilen muayene ücretinde bile görebiliyoruz” dedi.

Bunların yanında sorunlarına çözüm bekleyen ağır hastalar olduğuna da dikkat çeken Beytemur, “Bazı hastaların çok büyük sorunlar var. Örneğin, hasta alt bezi almak. Sosyal medyada, hastasına alt bezi almak için yardım isteyen insanları görebiliyoruz” diye konuştu.

"AKP’nin ‘ücretsiz sağlık’ vaadi sözde kaldı: Yurttaşlar, aile hekiminden devlet hastanesine ücret ." haberi, 28 Ocak 2021 tarihinde yazılmıştır. 28 Ocak 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan AKP’nin ‘ücretsiz sağlık’ vaadi sözde kaldı: Yurttaşlar, aile hekiminden devlet hastanesine ücret .. haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. AKP’nin ‘ücretsiz sağlık’ vaadi sözde kaldı: Yurttaşlar, aile hekiminden devlet hastanesine ücret .. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:38 Hasan Can Kaya'dan Şaşırtan Açıklama: 'Hayranımla Birlikte Olurum'
  2. 16:34 Brad Pitt ve Penelope Cruz, Fransız Moda Devi İçin Unutulmaz Bir İşbirliğine İmza Attı
  3. 16:29 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Çarpıcı Açıklamalar: Terör Saldırısı ve Ukrayna'nın Barış Planı
  4. 16:27 Gurur Verici Başarı: Dev Türk Şirketi NATO'dan Dev İhale Kazandı!
  5. 16:27 İstanbul'da CHP'ye Yelken Açan İlçeler: Artıbir Araştırma'dan Çarpıcı Veriler
  6. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
  7. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
  8. 16:12 Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek?
  9. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  10. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  11. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  12. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  13. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  14. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
  15. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  16. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  17. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  18. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  19. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  20. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
Politika Haberleri