Alevi türbesine yapılan camiyle ilgili gelişme

Alevi türbesine yapılan camiyle ilgili gelişme

Alevi türbesine yapılan camiyle ilgili gelişme Çorum’da Aleviler, içinde cem ayini yapıp ibadet ettikleri Koyunbaba Türbesi’nin yanındaki yapının kendilerine devrini istedi.

Çorum’da cem yapılan Koyunbaba Türbesi’nin yanındaki yapının tapusunu isteyen Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’nın talebine karşılık bina camii yapıldı ve imam atandı. Aleviler, olayı Danıştay’a taşıdı.

Çorum’da Aleviler, içinde cem ayini yapıp ibadet ettikleri Koyunbaba Türbesi’nin yanındaki yapının kendilerine devrini istemişti. Ancak bu binaya, Koyunbaba Türbesi Camisi adı verilerek imam atandı. Açılan davada savunma yapan Diyanet İşleri Başkanlığı, Tekke ve Zaviyeler Kanunu’nda camii ve mescitlerin ibadet yeri kabul edildiğini belirtti. Aleviler için de “Alevi-Bektaşi diye kabul edilen cemaat” denildi. Tapu isterken türbeyi kaybeden Aleviler, şimdi Danıştay’da haklarını arıyor.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şubesi, on yıllardır ibadet edilen ve cem ayini yapılan Koyunbaba Türbesi’nin kendilerine devredilmesi için 2013, 2014 ve 2015’te birçok kez Tokat’taki Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ve Çorum Valiliği’ne başvurdu.

Sunulan dilekçede, “Halkımızın inanç ve ibadetlerinin yerine getirilmesi için gerekli ortamı sağlamak, korumak, bakım ve temizliğini yapmak” gerekçeleri gösterildi. En son 18 Haziran 2015 tarihinde dilekçe verildi. İki yıl suskun kalan valilik, 18 Ağustos 2017 tarihinde dilekçeyi yanıtladı. Koyunbaba Türbesi’nin mescit olarak kullanıldığı ve mescide de imam atandığı için ‘yapılacak bir şey bulunmadığı’ belirtildi.

Hürriyet’ten İsmail Saymaz’ın haberine göre, Çorumlu Alevilerin türbeyi ilk istediği tarihten bir yıl sonra Koyunbaba Mahallesi Muhtarı Bahri Eke’nin müftülüğe, “Türbenin yanındaki yapının ramazan ayı nedeniyle ibadete geçirilmesi için din görevlisinin görevlendirilmesi” istemli dilekçe verdiği anlaşıldı. Bir grup mahalleli de muhtara destek verince türbe 25 Kasım 2014’te Osmancık Müftülüğü’ne devredildi.

İlçede birden fazla Koyunbaba Camisi bulunduğundan bu yapıya Koyunbaba Türbesi Camisi adı verilip imam atandı. Türbenin camii yapıldığını öğrenen Aleviler, yürütmenin durdurulması için Çorum İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Osmancık’ta 26’ya yakın camii, onlarca mescit ve Kuran kursu bulunurken, tek bir cemevi olmadığı belirtilerek, “Sırf inkar politikası gereği bu alan mescide dönüştürülmüştür. Osmancık’ta Alevilerin Koyunbaba Türbesi dışında inançlarını yerine getirebileceği bir yer yoktur. Bu yer Çorum, Tokat, Amasya ve Samsun’daki 200 bin Alevi’nin tarihsel ve inançsal merkezidir” denildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nca yapılan savunmada ise türbenin uzun yıllardır mescit olarak kullanıldığı ileri sürülerek, “Koyunbaba sadece belli bir mezhep veya meşrebe değil, millete mal olmuş bir zattır. Davacı vakıf, ısrarla belli bir kültürel akım olarak kabul edilen, Alevi-Bektaşi diye tabir edilen cemaatin görüşlerini dillendirmeyi ve Koyunbaba’nın münhasıran kendilerine aitmiş gibi davranarak, kendi görüşlerindeki insanlara hizmette kullanılmak üzere tahsisini istemiştir. Böyle bir durum Anayasa’nın 136’ncı maddesinde zikredilen başkanlığın amacını belirleyen ‘milletçe dayanışma ve bütünleşme’ ilkelerine de uygun düşmemektedir” denildi.

Çorum İdare Mahkemesi, 31 Mart 2016’da vakfın talebini reddetti. Bunun üzerine vakıf da Danıştay’a başvurdu.

"Alevi türbesine yapılan camiyle ilgili gelişme" haberi, 03 Nisan 2018 tarihinde yazılmıştır. 03 Nisan 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Alevi türbesine yapılan camiyle ilgili gelişme haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Alevi türbesine yapılan camiyle ilgili gelişme 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:24 Karar yazarı Mehmet Ali Verçin: Ey Ak Partililer, Ak Partiyi seviyorsanız Ak Parti’ye oy vermeyin
  2. 11:21 YSK seçim hazırlıklarını tamamladı; Türkiye, önce büyükşehirlerde kazananları öğrenecek
  3. 11:18 Çakarlı konvoyla gündem olan muhtardan açıklama: "Araçlar bana ait değil, kiralık"
  4. 11:18 TÜİK verileri ortaya koydu: Emeklilere maaşları artık yetmiyor!
  5. 11:18 Vladimir Putin: Diğer silahlar gibi F-16’ları da yok edeceğiz
  6. 10:52 Hollanda'da bir ineğe tecavüz eden Türk sınır dışı edildi
  7. 10:48 Menzil cemaatine bağlı Semerkand Vakfı Cumhur İttifakı'na desteğini açıkladı
  8. 10:42 Çocuklar Duymasın'ın yıldızı Hayal Garip'ten şiddet itirafı: Hakaret, iftira, dayak
  9. 10:35 Cübbeli Ahmet'ten İsmailağa'ya yanıt: Mürit müridi nasıl ihraç edecek
  10. 10:32 Türkiye İstatistik Kurumu: Ekonomiye güven martta arttı
  11. 10:27 Prof. Ahmet Ercan, İstanbul'da riskli 5 ilçeyi açıkladı: İşte en riskli 5 ilçe
  12. 10:24 Eşitsizlik artıyor: Türkiye'de yüzde 1’lik kesim servetin yüzde 40’ını alıyor
  13. 10:20 İspanyol basını: Fenerbahçe'nin La Liga'da yer almasına hukuki engel
  14. 10:07 Orkun Kökçü, Beşiktaş Teklifini Geri Çevirerek Avrupa Macerasına Devam Ediyor
  15. 10:01 Japonya'da Sağlık Skandalı: Kobayashi Pharmaceutical Co.'nun Ürünü Ölümlere Neden Oluyor
  16. 09:57 2024 Ramazan Bayramı Öncesi Bayram Şekeri Fiyatlarında Yüzde 50 Artış: Pazarı Nasıl Etkiliyor?
  17. 09:56 Özgür Özel: 11 büyükşehire 3, 4, 5 büyükşehir eklememiz mümkün
  18. 09:53 Volvo'nun Çinli Şirkete Satılması: İnovasyon ve Sürdürülebilirlikte Yeni Dönem
  19. 09:51 Emeklilere 'ek gelir için simit satma' tavsiyesi veren MHP’li vekil ihale üstüne ihale almış
  20. 09:48 Fenerbahçe, Levent Mercan İçin Transfer Girişiminde Bulundu!
Gündem Haberleri