Alevilerin ''yas'' orucu başlıyor

Alevilerin ''yas'' orucu başlıyor

Alevilerin ''yas'' orucu başlıyor Kerbela’da Hz. Hüseyin ile birlikte susuz bırakılarak öldürülen 72 kişi için tutulan 12 İmamlar Orucu (Muharrem) bugün Masum-u Paklarla başladı. Oruçta Aleviler, saf su içmezken eğlenceden de uzak dururlar. Oruç açma saatleri ise güneşin batışına denk gelir.

Alevilerin matem ayı olarak bilinen Muharrem ayı bütün Aleviler için yas ayıdır. Kurban Bayramı’ndan 20 gün sonra başlayan Muharrem ayı, 680’de Kerbela’da Yezit tarafından öldürülen İmam Hüseyin ve 71 kişi için tutulan oruç aslında bir yas ibadetidir ve İmam Hüseyin şahsında bütün mazlumlara adanır.

Aleviler, Muharrem ayında kimi yerlerde 10, kimi yerlerde de 12 gün oruç tutarlar. Bu yıl 7-8-9 Eylül’de Masum-u Pak orucuyla başlayan On İki İmam Orucu, 10 Eylül’de Ana Fatıma ve 11- 22 Eylül arasında ise On İki İmam Orucu tutulacak. 23 Eylül de ise On iki İmamlar’in ve  Yezit tarafından öldürülenlerin anısına adanan on iki çeşit/veya daha fazla gıdadan oluşan Aşure pişirilerek canlarla pay edilir.

SAHUR YAPILMAZ, ORUÇ GÜNEŞE GÖRE AYARLANIR

Alevilerde sahur olmadığı gibi oruç açarken belirlenmiş bir saat yoktur. Ne yenirse gece yarısından önce yenir. Aleviler oruç açarken top sesi, ezan sesi gibi işaretler beklemezler, güneş batınca oruçlarını açarlar. Görkemli sofralar da kurulmaz.

Oruç süresince de (12 gün boyunca) düğün, nişan, sünnet ve benzer törenler/etkinlikler yapılmaz, kurban kesilmez, et yenilmez. Kerbela Şehitleri’nin çektikleri susuzluğu hissetmek için su içilmez (Su saf olarak içilmemektedir. Vücudun su ihtiyacı yenilen yemeklerden, çay, kahve, meşrubat, meyve suyu, ayran gibi sıvı içeceklerden karşılanır).

ÇAĞDAŞ YAŞAMDA DEĞİŞEN GELENEKLER

Geleneksel kesimde hala Muharrem ayına özgü uygulamalar olarak varlığını koruyan (banyo yapmama, tıraş olmama, aynaya bakmama, çamaşır yıkamama gibi) kimi pratiklerin çağdaş yaşam içerisindeki uygulama zorluğu nedeni ile uygulamadan kaldırıldığı görülmektedir.

'GELİN KAYNAŞALIM'

Garip Dede Kültür ve Cemevi Derneği Başkanı Celal Fırat, Salı günü başlayacak Muharrem ayı öncesi yaptığı açıklamada şunlar söyledi.

 "Artık gelin birbirimizle uğraşmayalım, kaynaşalım, yüreklerimizi açalım diye düşünüyoruz.

Salı günü yas matem oruçlarını tutmaya başlayacağız. Cumartesiden itibaren 3 günlük 'Masum Paklar' dediğimiz Kerbela'da katledilen kimi 3 kimi 5 yaşındaki masum canlar için tutacağımız orucumuz var. Salı günü de 12 imam için 12 gün oruç tutulacak. O gün Hz. Hüseyin'e o zulmü yapan o zihniyet halen vücut buluyor. Bunlardan ders çıkmamız, insanların birbirine sahip çıkması gerek. Oruç nefsi duyguları öldürmek olmalı. Böylesi günlerde herkesin gönül kapılarını birbirine açması gerek. Bu süreçte birbirimizi ötekileştirmeden, gönül kapılarını birbirimize açmamız gerektiğini söyleyeceğiz. Bizim Hacı Bektaş-ı Veliler'in, Pir Sultan'ların Mevlana'nın sözlerinin gereğini yerine getirmeye ihtiyacımız var. Artık gelin birbirimizle uğraşmayalım, kaynaşalım, yüreklerimizi açalım diye düşünüyoruz. Her akşam saat 19.30'da oruçlarımızı açacağız. Orucun sadece aç kalma olmaması gerektiğine inanıyoruz. Her yeri cennete çevirmemiz bizim elimizde."

"Alevilerin ''yas'' orucu başlıyor" haberi, 07 Eylül 2018 tarihinde yazılmıştır. 07 Eylül 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Alevilerin ''yas'' orucu başlıyor haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Alevilerin ''yas'' orucu başlıyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 22:31 Parke Temizliğinde Püf Noktaları: Aseton Kullanımı ve Doğru Yöntemler
  2. 22:29 Merdan Yanardağ’dan Oktay Saral'ın montajlı fotoğrafına tepki: "Büyük bir provokasyon"
  3. 22:27 Zıngıl Tatlısı: Mardin Mutfağının Pratik Lezzeti!
  4. 22:24 Sandık Kokusu final mi yapıyor?
  5. 22:10 Temmuz'da Memur ve Emeklilere Maaş Zammı Şoku!
  6. 22:01 Korhan Berzeg 10 aydır aranıyordu: Kemik parçaları ve kıyafetleri bulundu!
  7. 22:01 Bakan Uraloğlu X açıklaması yaptı: "Kanuni düzenleme gerekecek"
  8. 21:39 Özgür Özel, Erdoğan'la TBMM'deki görüşmesini şu şekilde anlattı!
  9. 21:21 İçkili Araç Kullanma Davasında, Alkol Üreten Vücuda Sahip Kişi Hakkında Karar Verildi!
  10. 21:06 Koç Holding'den Uyarı: Sahte Hesaplar ve Web Siteleri!
  11. 20:56 İflas Dalgası Sürüyor: Türkiye'nin İki Dev Şirketi Daha Battı!
  12. 20:47 Tüm Tazminatı Almak İçin Yeni Bir Yöntem Geliyor! İstifa Edenler Dikkat!
  13. 20:46 Güneş sisteminde dokuzuncu gezegen bulunmuş olabilir!
  14. 20:38 Moda Devi Krizde! Firma İflas Etti ve 100'den Fazla Mağazasını Kapatmayı Planlıyor!
  15. 20:33 ASELSAN'ın Yeni Silahı "Ejderha"! Uzaktan Durma Yeteneğiyle Herkesi Şaşırtıyor!
  16. 20:28 Sigortadan ödeme alabilmek için gerçekleştirdikleri yöntemler tüyler ürpertici!
  17. 20:26 Boğaziçi Üniversitesi'nde Tarihi Bir Durum: İlk Seçilmiş Rektör Okula Alınmadı!
  18. 20:23 Bakan Güler'den Irak İşbirliği ve Savunma Güncellemeleri: Ortak Harekat Merkezi ve F-16 Süreci
  19. 20:21 Apple, Çin Pazarında Zorlu Bir Döneme Giriyor!
  20. 20:20 Uzayda o tehlikelerden koruyor: Akrep derisinden üretiliyor ve Türk yapımı!
Gündem Haberleri