Ali Babacan’dan ‘faiz’ açıklaması: Erdoğan ya gereğini yapacak ya da özür dileyecek

Ali Babacan’dan ‘faiz’ açıklaması: Erdoğan ya gereğini yapacak ya da özür dileyecek

Ali Babacan’dan ‘faiz’ açıklaması: Erdoğan y... DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, politika faizinin yüzde 19'a çıkarılmasını eleştirdi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz karşıtı açıklamalarını hatırlatan Babacan, "Erdoğan çıkacak ya 'Bu adamlar benim sözümü dinlemiyor, onun için bu faizi yükselttiler' diyerek gereğini yapacak ya da faizin yükselmesi doğru bir işse çıkıp özür dileyecek" dedi.

Ali Babacan, Trabzon’da Akçaabat ilçe kongresinde konuştu. Vatandaşların hayat pahalılığı ile tek başına mücadele etmeye çalıştığını söyleyen Babacan, hükûmetin ekonomi politikalarına eleştirdi. Babacan, "Şu anda Türkiye Cumhuriyeti’nin Merkez Bankası faizi Avrupa’da birinci sırada. Dünya’da yedinci sıradayız. Yedinci sırada bir ülke ile baş başayız, o diğer ülkede Kongo. Ülkeyi bu hale düşürdüler" dedi. Babacan özetle şunları söyledi:

"BORCU ÖTELİYOR, FAİZ EKLİYOR"

"Dertlere çare olacak bir paket yok. Onlarca, yüzlerce kez söyledik. Ben şimdi tekrar buradan hükümete sesleniyorum. Bakın diyorum ki bu esnafa karşılıksız destek vermek gerekiyor. Borç üstüne borç, borç üstüne borç. Bu çark böyle dönmez. Bir gün işler tamamen düzelse dahi, bu biriken borç var ya bunun altından kalkması esnafımızın mümkün değil. Lafa gelince Türkiye’deki en büyük faiz düşmanı bunlar. Ama vatandaşın vergisini ötelerken faiz alıyorlar. Vatandaşın elektrik, su parasını ertelenirken faiz alıyorlar. Esnaf, ‘Durumum kötü’ diyor ‘Al sana kredi vereyim’ diyor, üzerine de faiz ekleyip veriyor. Borcu öteliyor, üzerine faiz ekleyip öteliyor. Tam da böyle dönemler işte, devletin devletliğini göstereceği zamanlardır. Böyle dönemlerde devlete ihtiyaç var.

"İŞİN BAŞINDA ERDOĞAN VAR"

Daha dün ekonomi yönetimi adımı bir daha attı. Ekonomi yönetimi diyoruz ama unutmayalım, bu işin başında kim var. Sayın Erdoğan var. Sayın Erdoğan ne diyor’ benim alanım ekonomi’ diyor. Merkez Bankası bağımsız olmaz diyor. Ve sözünü dinlemeyen Merkez Bankası başkanını zaten hemen işten uzaklaştırıyor. Yeni bir tanesini koyuyor. Üç kere yaşadık son dönemde. Daha yeni kendine itaat edecek, kendi talimatını aynen yapacak bir Merkez Bankası başkanını kendine göre görevinin başına getirdi. Son dört ayda, Merkez Bankası üç defa faiz yükseltti. Dünkü artışla beraber yüzde 8,25’lik faiz oranı yüzde 19’a çıktı. Cumhurbaşkanından habersiz böyle bir şey olabilir mi? Bugünkü yönetim sisteminde böyle bir şey mümkün değil. Ama faiz artışını Merkez Bankası Başkanı açıklıyor, Cumhurbaşkanı da sessiz orada duruyor. Kendi talimatı ve bilgisi dahilinde yapılan böylesine yüksek bir faiz artışı karşısında sessiz bekliyor.

"KONGO İLE BAŞBAŞA..."

Merkez Bankaları’nın sadece faiz yükseltmesiyle bir ülkenin ekonomik sorunları çözülemez. Yüzde 19 Merkez Bankası faizi demek, daha yüksek kredi faizi demek. Esnafın, çiftçinin, sanayicinin, yatırımcının; ev alan, araba alan, borcu olan bütün vatandaşımızın daha yüksek faiz ödemesi demektir. Faiz artışı ancak büyük bir ekonomik paketin, büyük bir ekonomik programın bir küçük kısa vadeli adımı olarak atılır. Geri kalanı yapılmazsa o ülkede hem yüksek faiz olur hem de yüksek kur olur hem de yüksek enflasyon olur. Şu anda Türkiye Cumhuriyeti’nin Merkez Bankası faizi Avrupa’da birinci sırada. Dünya’da yedinci sıradayız. Yedinci sırada bir ülke ile baş başayız, o diğer ülkede Kongo. Ülkeyi bu hale düşürdüler.

"ERDOĞAN ÖZÜR DİLEYECEK..."

Dünkü açıklamada Merkez Bankası, enflasyonda kalıcı düşüşe kadar sıkı para politikası duruşunu kararlılıkla uzun bir müddet sürdüreceğiz’ diyor. Sıkı para politikası, ‘Faizi yükseltmek’ demek. Faizi yükselttim diyor. Daha da indirmeyeceğim diyor. Uzun süre yüksek tutacağım diyor. Ancak ondan sonra enflasyon düşecek diyor. Şimdi Sayın Erdoğan’ın söyledikleri bir tarafta, Merkez Bankası’nın açıklamaları bir tarafta. İki ayrı uçta. Ya Sayın Erdoğan çıkacak diyecek ki; ‘Bu adamlar benim sözümü dinlemiyor, onun için bu faizi yükselttiler’ diyecek. Ve gereğini yapacak. Ya da faizin yükselmesi doğru bir işse çıkıp, bu ülkeye bu topluma özür dileyecek."

"Ali Babacan’dan ‘faiz’ açıklaması: Erdoğan ya gereğini yapacak ya da özür dileyecek" haberi, 19 Mart 2021 tarihinde yazılmıştır. 19 Mart 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Ali Babacan’dan ‘faiz’ açıklaması: Erdoğan ya gereğini yapacak ya da özür dileyecek haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ali Babacan’dan ‘faiz’ açıklaması: Erdoğan ya gereğini yapacak ya da özür dileyecek 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:49 Galatasaray Kulübü Olağan Genel Kurulu için Tarih Belirlendi
  2. 15:46 Dünyaki en tehlikeli ülkeler belli oldu: Türkiye kaçıncı sırada?
  3. 15:46 Heyecan Verici Başlangıç: Moskova Film Festivali Uluslararası Sinema Dünyasını Ağırlıyor
  4. 15:42 İstanbul ve Marmara Bölgesi'nde Yoğun Yağış ve Fırtına Uyarısı: İBB'den Açıklama
  5. 15:41 Real Madrid-Barcelona Karşılaşmasında, Arda Güler Sürprizi!
  6. 15:38 ABD basını açıkladı: "Hamas, Katar'dan ayrılmayı değerlendiriyor"
  7. 15:38 Türkiye'nin Mart Ayı Enflasyonu Dünya Sıralamasında Dördüncü Sırada
  8. 15:30 Beşiktaş'ta Svensson Fenerbahçe derbisinde cezalı duruma düşen oyuncu!
  9. 15:29 Fenerbahçe Süper Lig Maçı İçin Sivasspor Karşısında Hazırlıklarını Sürdürüyor
  10. 15:28 Putin ile Aliyev, Moskova'da görüşeceklerini açıkladı
  11. 15:25 Galatasaray kulübünün başkanlık seçimi zamanı!
  12. 15:25 Yeme-içme Sektöründe Çözüm Odaklı Adımlar: Federasyon Başkanı Karabağlı'nın Önerileri
  13. 15:23 Kızıl Ordu Korosu'nun sürgününün yıl dönümlerinde düzenleyeceği konsere tepki: ayıbı durdurun!
  14. 15:22 Hakkari'de Heyelan Felaketi: Onlarca Küçükbaş Hayvan Toprak Altında Kaldı
  15. 15:21 Livakovic'ten Çok başarılı performans geldi!
  16. 15:19 Kuzey Kore’den yeni füze denemesi geldi
  17. 15:16 Max Verstappen Rekor Kralı Oldu!
  18. 15:13 Ordunun polisin yetkileri genişletildi: Ekvador'da OHAL ilan edildi
  19. 15:12 Skandal! 18 Puan Silindi, Kulüp Küme Düştü!
  20. 15:12 Galatasaray'da Ziyech Gerçeği: Sözleşmenin Gizli Maddesi ve Gelecek Sezon Maaşı!
Politika Haberleri