Almanya bugün sandık başına gidiyor

Almanya bugün sandık başına gidiyor

Almanya bugün sandık başına gidiyor 60 milyonu aşkın seçmen, 16 yıllık Merkel döneminin ardından başbakanlık koltuğuna oturacak ismi seçecek

Almanya, 16 yıllık Angela Merkel dönemini sonlandıracak seçimler için bugün sandık başına gidiyor. Genel seçimler için partiler son etkinliklerini de düzenledi. Anketlere göre Sosyal Demokrat Parti (SPD), Hristiyan Birlik'in (CDU/CSU) önünde.

Almanya'da halk, genel seçimlerde 20. Dönem Federal Meclisi ve dolayısıyla yeni hükümeti belirmek için bugün sandık başına gidiyor. 60,4 milyon seçmenin, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgını gölgesinde oy kullanacağı seçimlerde halk 16 eyalette kurulan 85 bin sandıkta oy kullanacak. Almanya genelinde 299 seçim bölgesinde 650 bin seçim görevlisi çalışacak.

Meclis'in 598 milletvekilinin belirleneceği seçimlerde halk ilk oylarını kendi bölgelerindeki milletvekili adayına, ikinci oylarını ise seçtikleri partiye veriyor. Alman seçim sisteminde partinin aldığı oylara göre fazladan milletvekili çıkarmak mümkün olacak.

47 partinin yarıştığı seçime katılan 6 bin 211 aday arasında, çeşitli partilerden 100'den fazla Türk kökenli bulunuyor. Seçimlerde yaklaşık 900 bini Türk olmak üzere 7,5 milyon göçmen kökenli, siyasi tercihlerini sandığa yansıtacak.

Scholz, Laschet ve Baerbock yarışıyor

Ülkeyi 16 yıldır yöneten Başbakan Angela Merkel'in yeniden aday olmadığı seçimlerde başbakanlık için, Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin adayı 60 yaşındaki CDU Genel Başkanı Armin Laschet, Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) 63 yaşındaki Maliye Bakanı Olaf Scholz ve Yeşillerden 40 yaşındaki partinin Eş Başkanı Annalena Baerbock yarışıyor.

Laschet bugün oyunu seçim bölgesi Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin Aachen kentinde, Scholz ve Baerbock ise Brandenburg eyaletinin Potsdam kentinde kullanacak. Başbakan Angela Merkel'in ise oyunu daha önce mektupla kullandığı açıklanmıştı.

Laschet'in son mitingine Merkel eşlik etti

CDU/CSU partilerinin başbakan adayı Armin Laschet'in seçim bölgesi olan Aachen kentindeki son mitingine Merkel de eşlik etti. Angela Merkel, Laschet için oy istedi.

Başbakan Merkel ve Laschet, federal seçimlerin ardından Hristiyan Birliğin koalisyon dışında bırakılmasının Almanya'da istikrarsızlığa yol açabileceği konusunda uyardı. Laschet partisinin sandıktan iyi sonuçla çıkacağından emin olduğunu da vurguladı.

Scholz, kararsız seçmenlere son kez seslendi

Son ana kadar seçmenleri etkilemeye çalışan tek aday Laschet değildi. SPD'nin başbakan adayı Olaf Scholz da seçim bölgesi Potsdam'da kararsız seçmenlere son kez seslendi.

Bir sonraki hükümeti kurmak için yetki almayı umduğunu söyleyen Scholz, Yeşiller'le koalisyon kurmasının mümkün olduğunu da belirtti. Son anketler SPD'nin, CDU/CSU'nun önünde olduğunu gösteriyor. Ancak aradaki farkın giderek azaldığına dikkat çekiliyor.

 

"Almanya bugün sandık başına gidiyor" haberi, 26 Eylül 2021 tarihinde yazılmıştır. 26 Eylül 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Almanya bugün sandık başına gidiyor haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Almanya bugün sandık başına gidiyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 17 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:01 AB, İran'a yönelik yaptırımları genişleteceğini açıkladı
  2. 00:00 Yeni virüs korkutuyor! Günde 3500 kişi ölüyor, ölümler artıyor
  3. 23:52 Karahan açıkladı: "Enflasyonla mücadele önceliğimizdir
  4. 23:22 Emeklilere kötü haber geldi! Çalışan emeklinin maaşından ek kesinti yapılacak
  5. 23:22 Ürdün ve Almanya'dan Ortak Açıklama: İsrail-İran Gerilimi Ele Alındı
  6. 23:17 İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İsrail Başbakanı Netanyahu ile Gerginlikleri Görüştü
  7. 23:16 AB'den İran'a İsrail'e saldırısı nedeniyle yeni yaptırımlar olacak
  8. 23:12 Miçotakis'in Açıklamalarıyla Yunanistan'ın Deniz Parkı Planları Türkiye'den Tepki Aldı
  9. 23:10 Seçim Yenilgisi Yumuşattı: Erdoğan'dan Özgür Özel'e "Kapımız Açık"
  10. 23:02 Süper Lig’den 9 kulüp'ten o haber! Hepsi PFDK’ya sevk edildi!
  11. 22:58 Nesrin Cavadzade yeni aşka yürüdü!
  12. 22:52 Yeni Bulgular: Zihinsel Yaşlanma Süreci 30'lu Yaşlarda Başlıyor!
  13. 22:47 Powell ve Macklem: ABD ve Kanada Ekonomileri Değerlendirildi
  14. 22:42 Ukrayna Parlamentosu Askerlik Şartlarını Sıkılaştıran Yeni Yasayı Kabul Etti
  15. 22:24 Birleşmiş Milletler, Gazze için 2,8 milyar dolarlık yardım çağrısında bulunacak
  16. 22:10 Erdal Beşikçioğlu ilk nikahını kıydı!
  17. 21:56 Özgür Özel, Kobani davası için heyet görevlendirdi!
  18. 21:52 İsrail çocuk parkına saldırdı: 10 kişi yaşamını kaybetti
  19. 21:41 Galatasaray'dan Türk futbol tarihine geçen o transfer!
  20. 21:39 Türkiye ve ABD, Gazze İçin İnsani Yardım ve Güvenlik Konularını Görüştü
Dünya Haberleri