Almanya'da neo-Nazi örgütlere operasyon: Yakın tarihteki en ağır darbe

Almanya'da neo-Nazi örgütlere operasyon: Yakın tarihteki en ağır darbe

Almanya'da neo-Nazi örgütlere operasyon: Yak... Aralarında bir askerin de bulunduğu 50 şüphelinin evi aranıyor. Dört kişinin yakalandığı operasyonların hedefinde ABD ve İngiltere'deki aşırı sağcılarla bağlantılı neo-Nazi yapılanmalar yer alıyor

Almanya'da yıllarca karanlıkta kalan neo-Nazi örgütlere karşı kapsamlı bir operasyon başlatıldı.

Federal Başsavcılık'ın kararı sonrası, 800'ü aşkın polisin katılımıyla, 11 eyalette sabah erken saatlerde eşzamanlı baskınlar düzenlendi.

"Neo-Nazi ağı" oluşturduklarından şüphelenilen yaklaşık 50 aşırı sağcının evlerinde ve işyerlerinde aramalar yapıldı. Delil oluşturabilecek bilgi ve belgelere el kondu.

Başsavcılık yaptığı açıklamada dört kişinin gözaltına alındığını doğrularken; şüpheliler Leon R., Maximilian A. ve Eric K.'nın Eisenach kentinde, Bastian A.'nın ise Fulda'da yakalandığı bildirildi.

Açıklamanın yayımlandığı sırada baskınların sürdüğüne dikkat çekilirken, aramaların yapıldığı eyaletler Thüringen, Rheinland-Pfalz, Aşağı Saksonya, Mecklenburg-Vorpommern, Schleswig-Holstein, Brandenburg, Berlin, Hessen, Kuzey Ren Vestfalya, Saarland ve Baden-Württemberg olarak sıralandı.

Der Spiegel: Yakın tarihteki en ağır darbe

Son dakika haberleriyle duyurulan operasyon için Der Spiegel dergisi, "Almanya'nın yakın tarihinde, militan neo-Nazi ağlarına indirilen en ağır darbe" ifadelerini kullandı.

Operasyonun, "neo-Nazi terör ağını" oluşturan farklı aşırı sağcı yapılanmalara yönelik son birkaç yıldır gizli yürütülen beş ayrı soruşturma sonucunda yapıldığı belirtildi.

Şüphelilerin bazıları "terör örgütüne" üyelikle, diğerleri ise "suç örgütlerine" veya yasaklanmış aşırı sağcı oluşumlara üye olmakla suçlanıyor.

Şüpheliler arasında bir asker de var

Der Spiegel haberinde, şüpheliler arasında halen Alman ordusunda görev yapan asker Chris Marvin C.'nin de bulunduğu bilgisine yer verdi.

26 yaşındaki C.'nin, Alman ordusunun istihbarat teşkilatı MAD tarafından izlenen bir asker olduğu aktarıldı.

Hedefteki aşırı sağcı yapılanmalar

Operasyonun hedefindeki neo-Nazi yapılanmalar arasında, 2015 yılında ABD'de kurulan ve ülkede 5 kişiyi öldürmekle suçlanan "Atomwaffen Division" (AWD) adlı neo-Nazi örgütünün Almanya ayağı yer alıyor.

Soruşturmayı yürüten makamlar, ilk kez 2018 yılında Almanya'da varlık göstermeye başladığı tespit edilen AWD'yi ırkçı, Yahudi düşmanı olarak nitelendiriyor. AWD'nin ırk savaşının başlatılmasını savunduğu, şiddeti yücelttiği bu nedenle "terör örgütü" olarak sınıflandırılması gerektiği vurgulanıyor.

Operasyonda hedef alınan bir diğer yapılanma da Almanya'da 2020'da yasaklanan "Combat18" isimli aşırı sağcı örgüt. Federal Başsavcılık, 20 şüpheliyi, yasaklanmış olmasına rağmen bu örgütün faaliyetlerini devam ettirmekle suçluyor.

Combat18, 90'lı yılların başında ilk olarak İngiltere'de kurulmuş, kısa bir süre sonra da Almanya'nın farklı bölgelerinde aynı ismi taşıyan uzantıları faaliyet göstermeye başlamıştı.

Aşırı sağcıların yoğun bir şekilde örgütlendikleri bilinen Eisenach kentindeki "Knockout 51" adlı yapılanma da bugün operasyonlarda hedef alınan örgütlerden.

Covid-19 önlemleri karşıtı gösterilerle adını duyuran bu yapılanmayı Federal Başsavcılık, "organize suç örgütü" olarak sınıflandırıyor.

NSU ile bağlantı var mı?

Soruşturma makamları, bugüne kadar yürütülen gizli soruşturmalarda, farklı aşırı sağcı yapılanmalar arasında bağlantılar tespit edildiğine de dikkat çekiyor.

Örneğin Federal Başsavcılık'ın şüpheliler listesinde, cezaevindeki Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütü üyesi Beate Zchaepe ile mektuplaştığı bilinen Robin S. de yer alıyor.

Tagesschau gazetesi, Combat18 üyesi Robin S.'nin 2007 yılında silahla saldırdığı bir Tunus vatandaşını ağır yaraladığını ve 8 yıl hapis cezasına çarptırıldığını yazdı.

İçişleri Bakanı 'öncelik' sözü vermişti

Almanya'da Aralık ayında göreve başlayan yeni hükümet, neo-Nazi örgütler ve ırkçılıkla mücadelenin en önemli önceliklerinden biri olacağını vurgulamıştı.

Sosyal Demokrat Parti'den, İçişleri Bakanı Nancy Faeser de geçen ay aşırı sağla mücadele için yeni bir eylem planı açıklamış, "demokrasimiz için en büyük tehdit, aşırı sağcılardır" ifadesini kullanmıştı.

"Almanya'da neo-Nazi örgütlere operasyon: Yakın tarihteki en ağır darbe" haberi, 06 Nisan 2022 tarihinde yazılmıştır. 06 Nisan 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Almanya'da neo-Nazi örgütlere operasyon: Yakın tarihteki en ağır darbe haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Almanya'da neo-Nazi örgütlere operasyon: Yakın tarihteki en ağır darbe 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:44 Çaykur Rizespor, İstanbulspor Maçı Öncesi Sıkı Hazırlıklara Devam Ediyor
  2. 18:42 Türkiye'de Kart Kullanımı Hızla Yükseliyor: 2023 BKM Verileri
  3. 18:30 30 Mart günlük burç yorumları!
  4. 18:26 Adana'da Bit Pazarından Satın Aldığı Montun İçinden Çıkan Not ve Para, Duygusal Anlar Yarattı
  5. 16:38 Hasan Can Kaya'dan Şaşırtan Açıklama: 'Hayranımla Birlikte Olurum'
  6. 16:34 Brad Pitt ve Penelope Cruz, Fransız Moda Devi İçin Unutulmaz Bir İşbirliğine İmza Attı
  7. 16:29 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Çarpıcı Açıklamalar: Terör Saldırısı ve Ukrayna'nın Barış Planı
  8. 16:27 Gurur Verici Başarı: Dev Türk Şirketi NATO'dan Dev İhale Kazandı!
  9. 16:27 İstanbul'da CHP'ye Yelken Açan İlçeler: Artıbir Araştırma'dan Çarpıcı Veriler
  10. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
  11. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
  12. 16:12 Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek?
  13. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  14. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  15. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  16. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  17. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  18. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
  19. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  20. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
Dünya Haberleri