Almanya’da Senegalli göçmenin ölümüne tepkiler büyüyor

Almanya’da Senegalli göçmenin ölümüne tepkiler büyüyor

Almanya’da Senegalli göçmenin ölümüne tepkil... Ruh sağlığı bozuk olduğu belirtilen 16 yaşındaki Senegalli bir mülteci gencin Dortmund kentinde polis tarafından öldürülmesi Almanya’da büyük tepkiye yol açtı

Elinde bıçak olan gencin polis tarafından makineli tüfekle öldürüldüğü ve 5 kez ateş edildiği ortaya çıktı.

Olayın görgü tanıkları, gencin adeta infaz edildiğini savunurken, polislerin neden makineli tüfek kullandığı konusu netlik kazanmadı.

Dortmund polisi tarafından yapılan resmi açıklamada, Salı günü gerçekleşen olayla ilgili olarak polisin bir gençlik yurduna çağrıldığı ve burada bahçede bulunan 16 yaşındaki gencin memurlara bıçakla saldırdığı aktarıldı.

Açıklamada memurların silah kullanması sonucunda gencin ağır yaralandığı, daha sonra kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdiği bilgisi paylaşıldı.

Olayın yaşandığı yurt görevlileriyse, Mouhamed D. adlı genci tanıdıklarını ve ruhsal sorunları olduğunu bildiklerini, olayın yaşandığı gün gencin bıçakla kendini yaralamak istediğini, hatta intihar girişiminde bulunması üzerine polisi çağırdıklarını belirtti.

Söz konusu açıklamada, olay yerine 11 kişilik polis ekibinin geldiği, gence biber gazı ve şok cihazlarıyla müdahale yapıldığı, ancak gencin bıçağını polislere doğru tutması sonrasında, bir polis memurunun elindeki otomatik silahla ateş açtığı öne sürüldü.

Daha sonra polis tarafından verilen bilgiye göre, çocuğun elindeki bıçağı tehdit olarak algıladığı için ateş açıldığı, vücuduna 5 kurşun isabet eden Mouhamed D.’nin ağır yaralandığı ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdiği aktarıldı.

“Alman polisi orantısız şiddet kullanıyor” eleştirisi

Olaydan sonra polisin bir kez daha orantısız şiddet kullandığı ve bu tarz şiddet olaylarının genelde göçmenlere yönelik olduğu şeklinde yoğun eleştiriler başladı.

Mayıs ayında da psikolojik tedavi gören başka bir mülteci polis tarafından kafasına yediği yumruk sonrasında beyin kanamasından ölmüştü. Mannheim kentinde yaşanan olayla ilgili olarak polis önce, 47 yaşındaki kişinin kentin merkezinde gözaltına alınmaya çalışılırken bilinmeyen bir sebeple fenalaştığı ve kaldırıldığı acil serviste kurtarılamadığı belirtildi.

Ancak olayın çevredeki görgü tanıklarının kaydettikleri videolarda polisin orantısız şiddetini belgelendi. Söz konusu meydanda bulunan çok sayıda kişi tarafından çekilen görüntülerde en az bir polis memurunun, söz konusu kişiyi zapt etmeye çalıştığı sırada yere yatırdıktan sonra kafasına ve yüzüne defalarca yumruk attığı görüldü.

Olay sonrası özellikle sosyal medyada Alman polisinin giderek artan bir şekilde şiddet uyguladığı konusunda eleştiriler ve olayın ABD’de büyük infiala neden olan, bir polisin George Floyd'un dokuz dakika boyunca boğazına basarak ölümünü hatırlattığı yönünde yorumlar yer aldı.

Göçmenlere yönelik kurumsal ırkçılık tartışması

Almanya‘da göçmenlerin Almanlar’a kıyasla daha fazla polis şiddetine maruz kaldıkları uzun süredir konuşuluyor.

İnsan hakları örgütleri ve göçmen kuruluşlarının araştırmalarına göre, 2021 verilerinden yola çıkarak bakıldığında, 1990 yılından bu yana Almanya’da 270 kişi polislerin silahlarından çıkan kurşunlarla yaşamını yitirdi.

Söz konusu kaynaklar, aynı dönemde 180`in üzerinde kişinin polis gözetiminde ya da sokakta polisin uyguladığı orantısız şiddet sonucunda hayatını kaybettiğini, yaşamını kaybedenlerin 160’ının göçmen, özellikle de siyah olduğunu iddia ediyor.

Ülkede ayrımcılığı yasaklayan kanunların yürürlükte olmasına rağmen, özellikle polis örgütünde kurumsal ırkçılık olduğu iddiaları uzun süredir gündemde.

“Irkçı olaylar istisna”

Yetkililer, teşkilat içinde yaşanan ırkçı olayları 'istisna' diye nitelendirerek, kurumsal ırkçılık eleştirisini reddediyor.

Ancak geçtiğimiz yıllarda Hessen eyaletinde "NSU 2.0" imzalı ölüm tehditleriyle polisin bağlantısı, Kuzey Ren Vestfalya ve Mecklenburg-Vorpommern eyaletlerinde ise polislerin kendi aralarında kurdukları Whatsapp gruplarında ırkçı paylaşımlarda bulundukları tespit edilmişti.

Sekiz Türkiye kökenli göçmenin öldürüldüğü Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü (NSU) davasının müdahil avukatlarından Seda Başay Yıldız’a gönderilen tehdit mektuplarının Frankfurt polisi içinden, bir kadın polise ait bilgisayardan gönderildiği ortaya çıkmıştı.

O dönemde VoA Türkçe’ye konuşan Yıldız, "Ben NSU olayında Almanya'nın kurumsal ırkçılığı kabul ettiğini ve birşeylerin değiştiğini zannediyordum ama tam tersi oldu. Hiçbir şey değişmediği gibi polis ve istihbarat içindeki kurumsal ırkçılık daha da tehlikeli oldu. Almanya NSU'dan alacağı dersi alamadı. Yani hiçbir söz yerine getirilmedi. Son yıllardaki radikalleşme de bunun sonucudur" demişti.

Geçtiğimiz Mayıs ayında Ulusal Ayrımcılık ve Irkçılık Monitörü (Nadira) tarafından gerçekleştirilen araştırmaya katılanların yüzde 65'i resmi kurumlarda, yüzde 61'iyse günlük hayatta ayrımcılık yapıldığını düşündüğünü söylemişti.

"Almanya’da Senegalli göçmenin ölümüne tepkiler büyüyor" haberi, 13 Ağustos 2022 tarihinde yazılmıştır. 15 Ağustos 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Almanya’da Senegalli göçmenin ölümüne tepkiler büyüyor haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Almanya’da Senegalli göçmenin ölümüne tepkiler büyüyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  2. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  3. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  4. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  5. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
  6. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  7. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  8. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  9. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  10. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  11. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
  12. 15:04 Perde Arkasında Gizlenen Cinayet: 'Anneme Taciz Etti, Öldürdüm'!
  13. 15:00 Wasco'da Korkunç Olay: İnşaat İşçileri Bacak Çiğneyen Adamla Karşılaştı!
  14. 14:55 İsrail Kısıtlamalarına Rağmen Mescid-i Aksa’da Cuma Namazı Kılındı
  15. 14:51 Lamborghini'nin Yenilenen Logosu: Güçlü, Zarif, Cesur
  16. 14:43 Yapay Zeka: İş Dünyasında Devrim, Akademide Yenilik
  17. 14:39 Kosova'nın Kuzey Mitroviça Bölgesinde Türkçe Resmi Dil Oldu!
  18. 14:37 Babacan'dan Erdoğan'a maaşı çağrısı: "Milyonlarca emekliyi aldatmaktan vazgeçin!"
  19. 14:34 Osayi-Samuel Trabzonspor Fenerbahçe Maç’ı İçin "Şiddet Maçı Bıraktırmalıydı”dedi
  20. 14:30 Maryland'deki Köprü Faciası: 60 Milyon Dolarlık Kurtarma Çabaları Devam Ediyor
Dünya Haberleri