Almanya'dan Mevlüt Çavuşoğlu ziyareti öncesi kritik açıklama

Almanya'dan Mevlüt Çavuşoğlu ziyareti öncesi kritik açıklama

Almanya'dan Mevlüt Çavuşoğlu ziyareti öncesi... Türk mevkidaşı Çavuşoğlu’nu ağırlamaya hazırlanan Alman Dışişleri Bakanı Maas, Almanya’nın AB Dönem Başkanlığı planını anlattı, Türkiye’nin AB sürecini ilerletmek için Ankara’dan yapıcı adımlar beklediklerini söyledi.

Türk mevkidaşı Çavuşoğlu’nu ağırlamaya hazırlanan Alman Dışişleri Bakanı Maas, Almanya’nın AB Dönem Başkanlığı planını anlattı, Türkiye’nin AB sürecini ilerletmek için Ankara’dan yapıcı adımlar beklediklerini söyledi.

  Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Almanya’nın AB Dönem Başkanlığı'nda Türkiye’nin AB sürecini ilerletmek istediklerini ancak bunun için Ankara’nın “siyasi irade” göstermesi ve bazı “yapıcı adımlar” atması gerektiğini söyledi. Maas, Berlin’de Yabancı Gazeteciler Cemiyeti (VAP) üyeleriyle video konferans aracılığıyla bir araya geldi, Almanya’nın AB Dönem Başkanlığı önceliklerini değerlendirdi. Perşembe günü Berlin’de Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşeceğini hatırlatan Maas, “Türk mevkidaşım Berlin’de olacak, pek çok konuyu konuşma fırsatımız olacak kendisini dönem başkanlığımız için öngördüklerimiz hakkında bilgilendireceğim” ifadelerini kullandı. DW Türkçe’nin Türkiye ile ilişkiler, AB müzakerelerinin geleceği hakkındaki sorusunu yanıtlayan Maas, ilişkilerde pozitif gelişmeler için, Ankara’dan demokrasi alanında ve dış politika konularında beklentileri bulunduğuna işaret etti. “AB Dönem Başkanlığınız sırasında zorlu gündem maddeleriniz arasında Türkiye ile ilişkiler de yer alıyor. Neden, Türkiye’nin AB müzakerelerinde 23’üncü ve 24’üncü müzakere fasıllarını açarak, eleştirmek yerine somut olarak Türkiye ile hukuk devleti, basın özgürlüğü, demokrasi ve yargı bağımsızlığı için masaya oturmuyorsunuz?” şeklindeki soruyu Maas, “Gündemimi sadece zorlu konular oluşturuyor ve evet Türkiye de bunlar arasında yer alıyor” sözleriyle yanıtlamaya başladı.

“ÇAVUŞOĞLU’NA SON HAFTALARDA SÖYLEDİM”

Son dönemde, Türkiye ile diyalogun kopmaması için AB’de ağırlıklarını koyduklarına vurgu yapan Maas, “Ama bu, Türkiye iç siyasetindeki gidişat, hukuk devleti, basın özgürlüğü, düşünce özgürlüğü gibi konularda yaşanan gelişmelerden ötürü olağanüstü zor olmaya başladı” dedi. Türkiye ile göç konusunda işbirliğinin yanısıra yeni alanları da ekleyerek diyologu geliştirmek istediklerini, bunun AB’nin de çıkarına olduğunu vurgulayan Maas, “Ama bunun için Türkiye’den bazı olumlu sinyallerin gelmesi gerekiyor. Bunu Türk mevkidaşıma da son haftalarda bir çok kez söyledim” dedi.

“İLERLEME OLMAYACAKTIR”

“Libya konusunda bir değişiklik olmaması, Kıbrıs ve Girit açıklarında sondaj faaliyetlerinin sürmesi halinde, Türkiye ile diyalogda da ilerleme olmayacaktır” görüşünü dile getiren Maas, sözlerini şöyle sürdürdü: “Libya’da yaşanmakta olan gelişmelerin yanı sıra Türkiye’nin Kıbrıs yakınlarında yaptığı sondaj faaliyetleri de sorun yaşamamıza yol açıyor. Şimdi de Girit açıklarında sondaj yapılmasından söz ediliyor. Bu, AB üyesi Yunanistan ve Kıbrıs’ın Türkiye ile ikili gerilimler yaşamasına, AB ile Türkiye arasında diyalogun da ancak sınırlı olabilmesine yol açıyor. Biz bu diyaloğu istiyoruz ve Türkiye’ye AB’nin ne sunabileceğini de görüşebilmek istiyoruz. Ama bunun bile AB içerisinde mümkün olabilmesi için Türkiye’nin dış ve güvenlik politikalarına ilişkin iyi niyet iradesini görmememiz gerekiyor. Aksi takdirde Türkiye ile esasa ilişkin diyalog çabamızda, AB üyesi ülkelerin çok fazla itirazlarıyla karşı karşıya kalacağız… Türkiye’ye mülteci mutabakatı dışında ne sunabileceğimizi de görüşmek istiyoruz. Ama Türkiye’nin adım atmaması halinde bu mümkün olmayacak. Ve ne yazık ki bu son haftalarda ve aylarda hiç bir şekilde söz konusu olmadı.”

"Almanya'dan Mevlüt Çavuşoğlu ziyareti öncesi kritik açıklama" haberi, 02 Temmuz 2020 tarihinde yazılmıştır. 02 Temmuz 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Almanya'dan Mevlüt Çavuşoğlu ziyareti öncesi kritik açıklama haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Almanya'dan Mevlüt Çavuşoğlu ziyareti öncesi kritik açıklama 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:18 2024 YDS-1 sonuç tarihi ne zaman?
  2. 04:03 Şarkı Sözlerindeki Evrim: 1980'den 2020'ye İngilizce Müziğin Dönüşümü
  3. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  4. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  5. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  6. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  7. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  8. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  9. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  10. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  11. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  12. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  13. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  14. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  15. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  16. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  17. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  18. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  19. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  20. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
Politika Haberleri