Almanya’nın en büyük bankası, Rusya’dan çekilmeyecek

Almanya’nın en büyük bankası, Rusya’dan çekilmeyecek

Almanya’nın en büyük bankası, Rusya’dan çeki... Birçok Batılı şirket ve banka Rusya’dan çekilirken Almanya‘nın ciro ve işçi sayısı açısından en büyük bankası olan Deutsche Bank, dikkat çekici bir açıklama yaptı.

Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği askeri operasyondan sonra ABD ve Batı’nın ekonomik yaptırım adımları birçok şirketi ve bankayı Rusya’dan çekilmesini zorlamış ve teşvik etmişti. Bağımsızlığı ile ünlenen İsviçre bile Rusya’ya yaptırım kararı almıştı.  Deutsche Bank’ın Mali İşler Direktörü (CFO) James von Moltke’den dikkat çekici bir Rusya açıklaması geldi. Moltke, Deutsche Bank’ın Rusya’daki operasyonlarını sona erdirmesinin “uygulanabilir” olmadığını söyledi.

CNBC’ye konuşan Moltke, Deutsche Bank’ın Rusya’daki müşterilerine karşı sorumluluğu olduğunu vurgulayarak, bankanın Rusya’daki operasyonlarını sona erdirmeyi şu aşamada düşünmediğine işaret etti.

Moltke, “Müşterilerimizi desteklemek için oradayız. Ayrıca uygulanabilirliğine yönelik olarak konuşma gerekirse bu bizim için mevcut bir seçenek değil. Bu müşteri ilişkilerini yönetmek ve onların durumlarını yönetmelerine yardımcı olmak açısından da doğru bir şey olmaz.” dedi.

AÇIKLAMA BATILI ŞİRKET LİSTESİ BÜYÜRKEN GELDİ

Deutsche Bank‘ın bu açıklaması, Rusya’da operasyonlarını kapatan veya askıya alan Batılı şirketlerin listesi büyürken geldi.

Von Moltke, durumun daha da kötüleşmesi ve Rusya’daki müşterilerinin operasyonlarını durdurması halinde bankanın pozisyonunu yeniden gözden geçireceğini sözlerine ekledi.

Von Moltke, “Elbette, durumun nasıl değiştiğine bakmamız gerekiyor. Buradaki gidilen yön konusunda biraz daha netlik kazandıkça Rusya’daki operasyonlarımızı gözden geçirmemiz gerekecek. Bu (müşteri varlığı) azaldıkça, Moskova’daki varlığımız da azalacak.” diye konuştu.

Alman bankanın savaşın ilk günlerinde piyasa riskini “oldukça başarılı” bir şekilde yönettiğini belirten Von Moltke, Deutsche Bank’ın Rusya’daki müşterilerle yakın bir şekilde çalıştığını kaydetti.

Öte yandan, Deutsche Bank, yatırımcılara Rusya’da kredi risklerinin “çok sınırlı” olduğu konusunda güvence vermeye de çalışmıştı.

Alman bankası, 9 Mart’ta Rusya’da 1,4 milyar avro (1,55 milyar dolar) brüt kredi riski olduğunu açıklamıştı. Bu da toplam kredilerin yüzde 0,3’üne denk geliyor.

RUS MÜŞTERİLERİN 10 MİLYAR DOLARINI RUSYA DIŞINA ÇIKARMIŞLARDI

Deutsche Bank, 2015’te, Rus müşterilerinin kara para aklamasına imkan veren ayna işlemlerine ilişkin bir soruşturmanın ardından ülkedeki yatırım bankacılığı faaliyetlerini durdurmuştu.

Banka, 2017 yılında da ayna işlemlerle ABD‘nin Rusya’ya uyguladığı ambargoyu delerek Rus müşterilerinin 10 milyar dolarını Rusya dışına çıkardığı suçlamalarını kabul ederek ABD ve İngiltere’de yetkili makamlara toplamda 629,4 milyon dolar ceza ödemeyi kabul etmişti.

Ayna işlemlerle Moskova’da ruble ile bir şirketin hisseleri satın alınıyor ve ardından aynı sahipli şirketin hisseleri Londra’da dolar olarak satılıyordu.

Bu arada, Goldman Sachs’ın ardından ABD’nin büyük bankalarından JPMorgan da dünya genelinde hükümetlerin direktiflerine uygun olarak aktif şekilde Rusya’daki işlerini sonlandırdığı ve ülkede yeni bir iş arayışında olmadığını açıklamıştı.

 KALMALARI ELEŞTİRİLİYOR

Bluebay Varlık Yönetimi Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Timothy Ash, Rusya’nın Ukrayna operasyonuna rağmen, Deutsche Bank’ın Rusya’daki operasyonlarını sona erdirmemesini eleştirerek, “Deutsche Bank, Rusya’dan çıkmalarının uygulanabilir olmadığını söylüyor. Bu, Rusya’nın rastgele bombalamalarından kaçan Ukraynalı siviller için geçerli olan “uygulanabilir olmayanın” aynısı mı?” ifadesini kullandı.

Ash, “Açıkça Deutsche Bank’da çevresel, sosyal ve kurumsal yönetişim (ESG) hiç anlamına geliyor.” eleştirisinde bulundu.

Almanya, ihtiyacı olan doğal gaz ve kömürün yarısından fazlasını Rusya’dan alıyor. Almanya, Rusya’nın operasyonunun ilk günlerinde Rus bankalarına uygulanacak olacak SWIFT kısıtlamasında isteksiz davranmıştı.

"Almanya’nın en büyük bankası, Rusya’dan çekilmeyecek" haberi, 11 Mart 2022 tarihinde yazılmıştır. 11 Mart 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Almanya’nın en büyük bankası, Rusya’dan çekilmeyecek haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Almanya’nın en büyük bankası, Rusya’dan çekilmeyecek 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Tele 1

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:22 Türkiye'nin Uzay Yolculuğu: Türksat 6A Tamamlanma Aşamasında!
  2. 21:21 Erdoğan'dan kendi adayına şaşırtıcı sözler: Boya bak boya!
  3. 21:20 Meral Akşener'in İmamoğlu ve Yavaş'a Sert Eleştirileri: "Hain ve Zorba!"
  4. 21:19 Erdoğan: "Millî iradenin tecelli aracı olan sandık, 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir"
  5. 21:19 Sağlıklı Yaşamın Anahtarı: Doğal Detoks ve Beslenme Bilgileri
  6. 21:11 Lübnan, İsrail saldırılarını BM'ye resmen şikayet edecek
  7. 21:10 Cevdet Yılmaz: "İkinci bir 5 yıla daha İstanbul'un tahammülü yok"
  8. 21:10 Fenerbahçe Beko, ALBA Berlin'i Ağırlıyor: Rövanş Heyecanı Başlıyor!
  9. 21:09 Bakan Işıkhan'dan emeklilere müjde: Temmuz ayında yeniden değerlendireceğiz!
  10. 21:07 FTX'in kurucusu 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı!
  11. 21:07 200'den Fazla Şubesi Olan Dev Bakliyat ve Kuruyemiş Firması İflas Etti!
  12. 21:05 Gelir İdaresi, Vergi Beyannameleri ve Elektronik Defter İşlemlerinin Süresini Uzattı
  13. 21:00 Gazze hükümeti: "İsrail, Şifa Hastanesi'nde 200 Filistinliyi infaz etti"
  14. 20:59 Sağlık Bakanı Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de Kökten Değişim Getiriyor
  15. 20:58 Kendini En Çok Beğenen 3 Burç Belli Oldu! İşte En Kibirli Burçlar!
  16. 20:57 UAD, İsrail'e karşı açılan soykırım davasında yeni önlemler aldı
  17. 20:52 ABD: "İsrail'in Refah'a saldırmasını görüşmeler olmadan beklemiyoruz"
  18. 20:52 Erbakan AKP'ye 3 koşul sundu: "Yapılırsa seçimlerden çekilmeye hazırız"
  19. 20:52 Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a Sert Eleştiriler: "Parti İhanete Uğradı"
  20. 20:51 İmamoğlu, Erdoğan'a yönelik "haddini bilecek" diyerek seslendi: "O iş bitti kardeş"
Ekonomi Haberleri