Amazon sahte yorumlara karşı savaş açtı

Amazon sahte yorumlara karşı savaş açtı

Amazon sahte yorumlara karşı savaş açtı Alışveriş yapmadan önce ilk baktığımız birkaç şeyden biri yorumlardır. Fakat sahte yorumlarla dolandırılmak da çok can sıkıcı bir durumdur. Amazon yorum sisteminde geliştirmeler yaparak ve konuyu mahkemelere taşıyarak dolandırıcılara karşı savaş ilan etti

Alışveriş yapmadan önce ilk baktığımız birkaç şeyden biri yorumlardır. Fakat sahte yorumlarla dolandırılmak da çok can sıkıcı bir durumdur. Amazon yorum sisteminde geliştirmeler yaparak ve konuyu mahkemelere taşıyarak dolandırıcılara karşı savaş ilan etti.

E ticaretin kanayan yarası: Sahte yorumlar

İnternetten alışveriş yaparken, yemek sipariş ederken ve hatta pek çok mal ve hizmeti satın alırken ilk yaptığımız şeylerden biri, yorumlara göz atmaktır. Çünkü tatsız sürprizlerle karşılaşmak istemeyiz. Olumsuz bir durum bulunmadığından emin olmak isteriz.

Fakat dolandıcılar, bu sistemi sahte yorumlarla manipüle edebiliyorlar. Hatta sahte yorumlar, kendi çapında bir sektöre dönüşmüş durumda. İşini dürüstçe yapan satıcılar, bu dolandırıcılarla rekabet etmek zorunda kalıyor. Sattığı ürün ve hizmeti olduğundan çok daha iyi göstermek için sahte yorum yaptıran kişiler, e ticaret için gerçekten büyük bir sorun.

Bir müşteri olarak sahte yorumlardan dolayı sorun yaşamış olabilirsiniz. Bir şey satın almadan önce yorumlara göz atıyorsunuz. Yorumların çoğunluğunun olumlu olduğunu görünce ürünü almaya karar veriyorsunuz ama ürün size ulaştığında hiç de yorumlarda övüldüğü gibi olmadığını görüyorsunuz. Bu çok can sıkıcı bir durum. Bu durumun nedeni ise, sahte yorumlarla kandırılmış olmanız.

Amazon üzerinde FBA ya da SFP yapan pek çok satıcı var. Fakat bu işe yeni başlayanların en önemli sıkıntılarından biri, ürünleri daha önce hiç satılmamış olduğu için tek bir yorum bile bulunmaması. Çünkü müşteriler, alışveriş yapmadan önce yorumlara göz atıyorlar.

Dürüst ticaret yapanlar elbette buna etiğe uygun yöntemlerle çözüm getirebiliyorlar. Amazon da dürüst incelemelecilerle bir sistem kurup bu sorunu çözüyor. Bu sistem, Erken İnceleme Programı olarak biliniyor. Bu incelemeciler, ürünü dürüst olarak inceliyorlar ve hem olumlu hem de olumsuz yönlerini belirtiyorlar.

Öte yandan ürününün kalitesine güvenmeyen ama bunu düzeltmek yerine insanları kandırmak yoluna girenler var. Bu kişiler, ürünlerine para karşılığı sahte yorum yaptırıyorlar. Bu iş de kendi çapında bir sektör hâline geldi.

2018’de Washington Post gazetesi, Amazon’daki yorumların %61’inin sahte olduğunu belirtti. Bir Alman web sitesinin, 10.950 $ karşılığında 1.000 adet yorum sattığı tespit edildi. Bir başka web sitesi, yorumların tanesini 18 $ karşılığında satıyor. Bazıları yorum karşılığında indirimli ya da ücretsiz ürün talep ediliyor.

Bunlar, sahteciliğin Amazon tarafından tespit edilmiş olan sayısız çeşitlerinden sadece bazıları. Bunlar, Amazon’un yönergelerine tamamen aykırı. Amazon yorum için üçüncü taraflara ödeme yapılmasını açıkça yasaklıyor.

Daha önce de Facebook; Amazon, Ebay ve diğer e ticaret platformlarındaki sahte yorumların ticaretine bulaşmış olan gruplara karşı harekete geçmişti.

Amazon yorum için sahtekârlık yapanlara karşı dava açtı

Kullanıcı deneyimini iyileştirmek ve şikâyetlerin önüne geçmek isteyen Amazon yorum sahtecilerine karşı yasal yollara başvurduğunu açıkladı. E Commerce Times’a açıklamada bulunan Amazon sözcüsü Mary Kate McCarthy’nin açıklamalarından satır başları:

"Sahte yorumları kaldırıyoruz ve istismara karışan herkese karşı harekete geçiyoruz. Avrupa çapında sahte yorum sağlayıcılarına karşı düzinelerce ihtiyati tedbir kazandık ve yasal işlemden çekinmeyeceğiz.

Müşteri yorumlarının gerçekliğini korumak için çalışmaya devam ediyoruz. Bir üründeki incelemenin güvenilirliğinden şüphe duyan müşterilerimize, her incelemenin altında bulunan “kötüye kullanımı bildir” bağlantısını tıklamalarını tavsiye ederiz. Bildiriminizi araştıracağız ve gerekli önlemleri alacağız.

Buna ek olarak, mevcut tüm incelemeleri kötüye kullanım belirtileri açısından izlemeye devam ediyoruz ve bir sorun bulursak hızlı bir şekilde harekete geçmeye devam ediyoruz."

E Commerce Times’ın haberine göre Amazon, bu düzenin içindeki binlerce oyuncuyu, sistemlerini kötüye kullanma girişiminde bulunduğu için dava ettiğini iddia etti.

Amazon yorum sahteciliğine karşı yapay zekâ ile mücadele ediyor

Amazon yorum sistemindeki istismarlara karşı sadece yasal süreçlerden faydalanmakla kalmıyor, mevcut sistemini geliştirmeye de çalışıyor.

E ticaret devi, haftada on milyondan fazla yorumu incelemek ve sahte olup olmadığını anlamak gibi aşırı zor bir işi yapmaya çalışıyor. Bu, devasa bir çalışan ordusuyla bile yapılması pek mümkün olmayan bir şey.

İşte bu noktada yapay zekâ devreye giriyor. Amazon, makine öğrenmesi teknolojilerini bu iş kullanıyor. Güçlü makine öğrenimi araçları, yetenekli araştırmacılara yardım ediyor. Böylece haftada on milyondan fazla yorumu analiz edebiliyorlar. Buradaki amaç, sahte yorumları daha yayınlanmadan önce engelleyebilmek.

Araştırmacılar bu süreçte sadece yapay zekâdan faydalanmakla kalmıyor, pek çok yöntem kullanıyorlar. Hatta şirketten yetkililer, on tane e ticaret sitesine birer satıcı gibi kaydolup, kendilerini sahte yorum satıcısı gibi tanıttılar. Böylece sahte yorumlardan faydalanmak isteyen kötü niyetli tüccarları gafil avlamaya çalıştılar.

Peki ya Amazon Türkiye?

Hem diğer e ticaret sitelerinin yorum sistemini, hem de Amazon yorum sistemini kötüye kullanmaya çalışanlar herkes için bir sorun. Müşteriler aldatılıyor. Dürüst satıcılar geri plana düşüyor. E ticaret sitelerinin de itibarına gölge düşüyor. Bu nedenle Amazon, haklı olarak sahtecilere karşı harekete geçti.

Amazon, Amerika ve Avrupa’da büyük bir mücadele başlattı. Fakat bu mücadele Türkiye’yi ne şekilde kapsıyor, Amazon’un Türkiye ayağı ne gibi adımlar atıyor, Türkiye’de de dolandırıcıları mahkemelere şikâyet edecek mi, bunu yakında göreceğiz. Amazon uluslararası bir şirkettir ve Türkiye ayağı da globaldeki gelişmeleri takip edebilir. Amazon Türkiye’den bir açıklama yapıldığında buna sayfalarımızda yer vereceğiz.

Kaynak: Ecomworld

"Amazon sahte yorumlara karşı savaş açtı" haberi, 20 Şubat 2021 tarihinde yazılmıştır. 20 Şubat 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Teknoloji kategorisi altında bulunan Amazon sahte yorumlara karşı savaş açtı haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Amazon sahte yorumlara karşı savaş açtı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 05:52 ABD'de Yılın İlk Banka İflası: Republic First Bank Kapanıyor
  2. 04:06 Müteahhitler yandı! 80 saatte ev yapan makine tanıtıldı
  3. 04:02 15 dakikada hazır: Tavada çıtır çıtır su böreği
  4. 03:56 Haziran ayına kadar köşeyi dönecek 4 burç: Bir anda zengin olacaklar
  5. 03:53 Yapay zeka, ünlü Raphael şaheserinde saklı gizemli detayı tespit etti
  6. 03:51 Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalsın diye 3 İDN kurulacak!
  7. 03:41 Türkiye'de kaçacak yer kalmadı! 6'lık bir deprem Kayseri'den Mersin'e kadar etkili olabilir
  8. 03:40 27 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları: Korkunuzu keşfederek kendinizi koruyun!
  9. 03:36 Bakan Hakan Fidan, belirli büyükelçilikler için yeni görevleri bildirdi
  10. 03:35 İşte topuk çatlağını silip geçen pratik yöntem!
  11. 03:34 İsrail ordusu, Beyt Lahiya'daki su kuyularının yüzde 70'ini hasara uğrattı
  12. 03:33 Beklenen KDV zammı geldi!
  13. 03:30 Toyota Avrupa, 2024'ün başında yüzde 10 büyüme kaydetti
  14. 03:30 Resmi Gazete'de bugün: 27 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  15. 03:24 Yerli üretim Renault Duster için fiyat belirsizliği devam ediyor!
  16. 03:23 27 Nisan 2024 Günlük burç yorumları
  17. 03:22 Gününüze tat katacak Huriye tatlısı tarifi: Sadece 4 malzemeli!
  18. 03:20 4 mucize bir arada: Ödemi söküp atan çay tarifi!
  19. 03:19 Mercedes Benz S Serisi ve BMW 7 Serisi'ne Çin'den rakip geliyor
  20. 03:19 Hemen pişsin çok beğenilsin diyenlere irmikli etimek tatlısı tarifi
Teknoloji Haberleri