Atatürk’ün kurduğu AA, kurucusunun adını bile anmadı... Kuruluş anmasına tepki yağdı

Atatürk’ün kurduğu AA, kurucusunun adını bile anmadı... Kuruluş anmasına tepki yağdı

Atatürk’ün kurduğu AA, kurucusunun adını bil... Türkiye merkezli uluslararası bir haber ajansı olarak, 13 dilde yayınıyla 93 ülkede yaklaşık 6 bin kullanıcıya hizmet veren Anadolu Ajansı, kuruluşunun 99. yıl dönümünü kutluyor. Bu kapsamda AA abonelerine faaliyetleri ve yapısı...

Türkiye merkezli uluslararası bir haber ajansı olarak, 13 dilde yayınıyla 93 ülkede yaklaşık 6 bin kullanıcıya hizmet veren Anadolu Ajansı, kuruluşunun 99. yıl dönümünü kutluyor. Bu kapsamda AA abonelerine faaliyetleri ve yapısı hakkında bilgi verilen bir metin geçti. Ancak bu metinde AA'nın kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e yer vermedi.

Anadolu Ajansı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatlarıyla, Kurtuluş Savaşı'nın ilk yıllarında "Anadolu'nun sesini dünyaya duyurmak" amacıyla kuruldu. Yalnız Cumhuriyet gazetesinin değil, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda da büyük emeği bulunan Yunus Nadi'nin de emek verdiği Anadolu Ajansı, geçmiş yıllarda kendi kuruluş öyküsünü şöyle paylaşmıştı: "Anadolu Ajansının kuruluşu, "milli mücadelenin dönüm noktası" denilebilecek zor günlerine denk düşüyor. İşgal sonrası İstanbul'da kalınmayacağını gören bazı aydınlar, Milli Mücadele'ye katılmanın yollarını araştırıyor.

AA'nın kuruluş serüveni de tam bu süreçte, İstanbul'un işgaliyle bazı aydınların İstanbul'dan Anadolu'ya gelişleri aşamasında gerçekleşiyor. İstanbul'un 16 Mart 1920'de işgal edilmesinden 5 gün sonra yola çıkan Yunus Nadi (Abalıoğlu) ile Halide Edip'in (Adıvar) bulunduğu iki kafile, 31 Mart'ta Geyve'de buluşuyor. Akhisar İstasyonu'nda verilen mola sırasında iki aydın, "Ankara'ya gider gitmez bir ajans teşkilatı kurulmasını" görüşüyor. Yunus Nadi ve Halide Edip, ajansın adı konuşulurken, "Türk", "Ankara" ve "Anadolu" seçenekleri arasından "Anadolu Ajansı"nda birleşiyorlar.

Halide Edip ve Yunus Nadi'nin de bulunduğu heyet, 1 Nisan'da Ankara'ya ulaşıyor. Yunus Nadi'nin ifadesiyle, "4 veya 5 Nisan akşamı" Mustafa Kemal Paşa'nın karargahı Ziraat Mektebi'nde yemekten sonra Anadolu Ajansının kurulmasından söz açılıyor. Bu konuşmanın ardından Anadolu Ajansının kuruluşu, 6 Nisan 1920'de gerçekleştiriliyor."

99. YILINDA ATATÜRK'Ü ES GEÇTİLER

Daha önceki yıllarda Anadolu Ajansı yukardaki bilgilere yer veriyordu. Ancak 99. yılı kutladığı bi senen Anadolu Ajansı'nın haberinde Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili bir cümle yer almadı.

AA'nın abonelerine geçtiği uzun haberde 13 dilde, 93 ülkede yaklaşık 6 bin kullanıcıya hizmet verdikleri, 100 ülkede 3 binden fazla çalışanı bulunduğu, günlük 1600 haber, 2 bin 300 fotoğraf, 6 infografik, 400 video yayınlayan ve 15 canlı yayın yaptıkları belirtildi. Haberde 'Güvenilir haberin kaynağı Anadolu Ajansı (AA), kuruluşunun 100. yılına bir kala dünyanın en saygın ajansları arasında yer alıyor" ifadesi kullanıldı.

ELEŞTİRİLERİN ODAĞINDA

31 Mart seçimlerinin yapıldığı gece AA, İstanbul verilerini saat 23.21'de kesmiş ve yaklaşık 13 saat boyuhca güncellememişti. Seçem sonuçlarına basın kuruluşlarına veren tek kuruluş olan AA bu konuda sedece 'Verilere ulaşamıyoruz' açıklaması yapmıştı. YSK Başkanı Sadi Güven'in Anadolu Ajansı verileri bizden almıyor" edemesinin ardıdan CHP'li milletvekilleri Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle "Anadolu Ajansı'nın seçimlerde çalışan kadrosunun açıklanması ve seçim verilerinin nasıl alındığına dair" soru önergesi vermişti.

Abonelerine gönderdiği metinde Atatürk'e yer vermeyen nadolu Ajansı'na sosyal medyadan tepkiler çığ gibi büyüyor. İşte o tepkilerden bazıları:

AA'nın 99. yıl için abonelerine geçtiği infografik şöyle:

aa

"Atatürk’ün kurduğu AA, kurucusunun adını bile anmadı... Kuruluş anmasına tepki yağdı" haberi, 05 Nisan 2019 tarihinde yazılmıştır. Son Dakika kategorisi altında bulunan Atatürk’ün kurduğu AA, kurucusunun adını bile anmadı... Kuruluş anmasına tepki yağdı haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Atatürk’ün kurduğu AA, kurucusunun adını bile anmadı... Kuruluş anmasına tepki yağdı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Son Dakika konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  2. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  3. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  4. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
  5. 15:18 BM İnsan Hakları Komiseri: İsrail'in Gazze'de Açlığı Silah Olarak Kullanması Savaş Suçu Olabilir
  6. 15:17 İstanbul'dan milyarder sürprizi: Zenginler listesinde beklenmedik isimler!
  7. 15:17 İsrail Eurovision'a Katılıyor! Eden Golan Sahnede Olacak!
  8. 15:14 Çöl Tozlarından Korunmanın Önemi ve Yöntemleri
  9. 15:10 İlkbaharda Gül Dikimi: Bahçenizi Renklendirin!
  10. 15:05 Türkiye'nin Döviz Rezervleri 22 Mart Haftasında Hızla Eriyor: Brüt Rezervler 4 Milyar Dolar Azaldı
  11. 15:02 Yeniden Refah Parti'li adaydan mevcut iktidarın Gazze politikasını eleştiri
  12. 14:53 Trump Markalı Ürünler: Yüksek Fiyatlar ve Alay Konusu Olmalarıyla Gündemde
  13. 14:49 Kahramanmaraş'ta 6 Şubat Deprem Şehitleri Anısına Anıt Yapıldı
  14. 14:45 Özge Özpirinçci Saçlarını Boyattı! O Haliyle Kime Benzedi!
  15. 14:44 Muğla'nın Datça İlçesi Açıklarında 3.9 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Verilerine Göre Detaylar
  16. 14:40 Fenerbahçe-Trabzonspor Maçı Sonrası Cezalar Neden Açıklanmadı?
  17. 14:35 Uraz Kaygılaroğlu Yeni Aşkıyla İlk Kez!
  18. 14:35 Kocaeli Sahillerinde Ölü Yunuslar Endişe Yaratıyor: Veteriner Hekimler Alarmda
  19. 14:31 Sulu Köftelerde Mükemmel Dengenin Sırları
  20. 14:27 Beyşehir'in İlkbahar Misafirleri: Leylekler Geri Döndü!
Haberleri