Anagold işçisi uyardı: "Asıl tehlike çamurun arkasında biriken su"

Anagold işçisi uyardı:

Anagold işçisi uyardı: "Asıl tehlike çamurun... Erzincan'ın İliç ilçesindeki Anagold Madencilik'e ait Çöpler Maden Sahası'nda 13 Şubat'ta meydana gelen toprak kayması sonucu 9 işçinin göçük altında kaldığı belirtiliyor. Kurtarma ekipleri hala kayıp işçileri arama çalışmalarını sürdürürken, yaklaşık 400 işçi de şantiyede tutuluyor.

Erzincan'ın İliç ilçesindeki Anagold Madencilik'e ait Çöpler Maden Sahası'nda 13 Şubat'ta meydana gelen toprak kayması sonucu 9 işçinin göçük altında kaldığı belirtiliyor. Kurtarma ekipleri hala kayıp işçileri arama çalışmalarını sürdürürken, yaklaşık 400 işçi de kurtarma operasyonlarının tamamlanmasını beklemek üzere şantiyede tutuluyor. İsminin açıklanmasını istemeyen bir işçi, yaşananları ve son durumu aktardı.

Anagold işçisi, kaza sonrasında şirketin iş güvenliği uzmanının işçilerin yanına gelerek, çatlaktan iki gün boyunca haberdar olduklarını ifade ettiğini belirtti, "İşçiler görmüş çatlağı öyle uyarmış. Ama dikkate almamışlar. Bize ‘Sahayı boşalttık’ dediler. Boşaltıldıysa neden bu insanlar toprak altında kaldı? Fark etmeseydik, biz de ölebilirdik." dedi.

"MÜDAHALE ETMEK İSTEDİK, DURDURDULAR"

Olaydan sonra göçük altında kalanlara müdahale etmek istediklerini fakat çatlaktan dolayı durdurulduklarını anlatan işçi, "Biz direkt müdahale etmek istedik, kamyonun yeri belliydi zaten. Yol açıp çıkaracaktık. Fazla sürmezdi bulmamız fakat sonra durdurdular," diye konuştu.

"ÇAMUR GİBİ AKAN ŞEY SİYANÜR VE ASİT"

"Bu toprağın buradan kalkması gece gündüz çalışsan iki yıl sürer" diyen işçi, siyanür tehlikesine de parmak bastı ve "Bu toprak siyanürlü. Bir yere de atamazsın. İzolasyon lazım," uyarısı yaptı.

Ekranlara yansıyan görüntülerdeki akan malzemenin yüzde 40’ının siyanür olduğunu iddia eden Anagold işçisi, "Menfez kapakları kapatıldı’ deniyor fakat suyun önünü yalnız kepçelerle kapatmaya çalışıyorlar. Kapak diye bir şey yok. O su alttan sızıyor. Alınan tedbir yalnız bu kadar. Çamur gibi akan şey siyanür ve asit," dedi.

"ASIL TEHLİKE ÇAMURUN ARKASINDA BİRİKEN SU"

İşçi, geçmiş yıllarda aynı madende ufak bir sızıntı yaşandığını ve madenin üç ay boyunca kapalı tutulduğunu paylaştı. "Şu an milyonlarca tondan bahsediliyor. Kayan toprak sebebiyle dere yatağı kapandı ve orada su birikiyor. Bu çok büyük bir tehlike" ifadelerini kullandı.

Toprak kayması sebebiyle derenin önünün akan siyanürlü çamurla kapandığını anlatan işçi, "O su dolup taşınca ne olacak? Yani asıl tehlike çamurun arkasında biriken su. Derenin önünü kapattı çamur. Menfez mi durduracak suyu? O biriken su taşarsa o çamuru komple Fırat nehrine sürükleyecek. Direkt Fırat Nehri’ne akacak su. Menfez, kapak durduramaz o suyu," diye konuştu.

"SİYANÜR VE ASİT ŞU ANDA SUYLA TEMAS ETTİ"

Şu anda yalnız 'müdahale ediyoruz' görüntüsü verildiğini fakat gerçek bir müdahalenin söz konusu olmadığını, coğrafyanın da müdahale için çok zor olduğunu aktaran işçi, "Siyanür ve asit şu anda suyla temas etti. Normalde bir damlasının bile toprağa değmemesi lazım," diye ekledi.

ERZİNCAN İLİÇ'TEKİ ÇÖPLER ALTIN MADENİ’NDE TOPRAK KAYMASI 

Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold şirketine ait Çöpler Altın Madeni'nin bulunduğu geniş bir alanda, 13 Şubat saat 14.28'te toprak kayması meydana geldi.Yaklaşık 10 milyon metreküp toprak, 200 metrelik bir yamaçtan hızla aşağı doğru aktı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bu toprağın 800 metre hareket ettiğini açıkladı. En az 9 işçi bu kayan toprağın altında kaldı. Olayın ihbar edilmesi üzerine, bölgeye Erzincan Jandarma, AFAD ve sağlık ekipleri sevk edildi. Fırat Nehri'ne doğru hareket eden devasa toprak yığınının, siyanür ve sülfürik asit ile yıkanmış malzemelerden oluştuğu bildirildi.

Anagold Maden'de (İliç'te) çalışan bir işçi, her vardiyada 400 işçi çalıştığını söyleyerek, "Gördüğünüz topraklar siyanürlü" dedi. Şirketin, tüm itirazlara rağmen Murat Kurum’un Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olduğu dönemde kapasite artırımına gittiği ve maden hakkında "ÇED raporuna gerek yok," kararı verildiği ortaya çıktı.  

"Anagold işçisi uyardı: "Asıl tehlike çamurun arkasında biriken su"" haberi, 15 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 15 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Anagold işçisi uyardı: "Asıl tehlike çamurun arkasında biriken su" haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Anagold işçisi uyardı: "Asıl tehlike çamurun arkasında biriken su" 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 08 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:22 Yoğurt ve Bir Kaşık Baharat: Sindirim Sorunlarından Kalp Sağlığına Her Şey Birebir Çözüm!
  2. 01:19 Tamamen yapay zeka görüntüleriyle üretilmiş en uzun klip!
  3. 01:17 Yapay zekayla beraber hayatımıza girecek metal yaka kavramı
  4. 01:14 Tüm meslekleri etkisi altına aldı: İşte yapay zekayı en çok kullanan sektörler!
  5. 01:11 Profesör Bektaş'tan deprem uyarısı: Doğu Karadeniz 3 riskli fay ortasında yer alıyor
  6. 01:08 Bir litre atık yağ 1 milyon litre içme suyunu kirletiyor!
  7. 01:05 İnek sütünden değil mercimekten yapılıyor: İşte en lezzetli peynir!
  8. 01:03 Çamaşır makinesine koymamanız gereken 8 şey!
  9. 01:01 Zehir saçıyor: Soğanı sakın böyle yemeyin!
  10. 00:59 Resmi Gazete'de yayımlandı: İşte Hukuk mesleklerine giriş sınavı yönetmeliği!
  11. 00:48 Bilinmeyen koronavirüslere karşı koruyucu bir aşı geliştirildi!
  12. 00:35 İlk 100'e giren bir başarı hikayesi birden bitti: 2 tekstil devi konkordato taleplerini sundu
  13. 00:25 TBMM Genel Kurulu'nda dört adet uluslararası anlaşma kabul edildi
  14. 00:24 ABD'nin Gazze kıyısına inşa ettiği iskele tamamlanmış durumda
  15. 00:20 Şampiyonlar Ligi'nde büyük bir sürpriz yaşandı! PSG'yi deviren Dortmund finale yükseldi!
  16. 00:20 Feyyaz Uçar'dan Beşiktaşlıları üzecek sözler geldi
  17. 00:16 Kızılcık Şerbeti'nde kötü haber: İzleyenler gidecek diye seviniyordu
  18. 00:13 Ali Koç resmen onay verdi: Takımın bel kemiği gidiyor, taraftarlar çok üzülecek!
  19. 00:08 2028 Yılına kadar 1 milyar dolarlık bir değere ulaşacak!
  20. 00:08 Ankara hava durumu: 8 Mayıs 2024 tarihinde Ankara'da hava nasıl olacak?
Gündem Haberleri