Anagold Madencilik’in Türkiye Müdürü Demirci maden faciasıyla ilgili ifade verdi

Anagold Madencilik’in Türkiye Müdürü Demirci maden faciasıyla ilgili ifade verdi

Anagold Madencilik’in Türkiye Müdürü Demirci... Anagold Madencilik A.Ş.'nin Türkiye Müdürü Cengiz Yalçın Demirci, 18 Şubat'ta gözaltına alınmış ama bilirkişi raporunun tamamlanmadığı gerekçesiyle yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeni’nde 13 Şubat tarihinde yaşanan ve 9 kişinin 10 milyon metreküp toprağın altında kaldığı maden faciası sonrasında arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Anagold Madencilik A.Ş.'nin Türkiye Müdürü Cengiz Yalçın Demirci, 18 Şubat'ta gözaltına alınmış ama bilirkişi raporunun tamamlanmadığı gerekçesiyle yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. 

Demirci, maden bölgesindeki faaliyetlerle, projelerle, denetimlerle ve eksikliklerle ilgili bilgisinin olmadığını öne sürdü. Ayrıca, maden bölgesinin doğusunda eksik olan 2 radar ve 2 robotik makinenin alımının gerçekleştiğini ancak yurt dışından alındığı için sürecin uzadığını iddia etti.

Faciadan Anagold Madencilik Halkla İlişkiler Koordinatörü Onur Acar’ın araması üzerine haberi olduğunu söyleyen Demirci, "Bu kişinin bana bilgi vermekle yükümlülüğü yoktur. Kişisel ilişkimiz sebebiyle bilgi verdi. Olaydan 2 saat önce Iain (Iain Ronald Guille) benim mail adresime bilgilendirme amaçlı 3 adet çatlağın fotoğrafını ve alınan önlemleri mail gönderdi. Ben bu maili saat farkı sebebiyle görmemişim. Hatta olaydan sonra direktör arkadaşların beni uyarması sonucunda olaydan 3 gün sonra maili gördüm," dedi.

"BURADAKİ OLAĞANÜSTÜ DURUM SEBEBİYLE İNİSİYATİF ALARAK GELDİM"

Demirci, 6 Şubat 2024'ten itibaren Anagold Madencilik A.Ş'nin Yönetim Kurulu Başkanı olarak göreve başladığını ifade etti. Ayrıca, 2022 Eylül ayından itibaren Anagold Madencilik'e ait finans işlerinden üst mercilere koordinasyon, bütçe onayı hazırlıkları, ortaklık ve ilişkilerin yönetimi, finansal raporların SSR üst yöneticilerine ve Çalık Holding üst yöneticilerine raporlanması gibi sorumluluklarının olduğunu belirtti.

2022 Eylül ayından SSR Mining şirketinde dünyada bulunan maden arama ekibinin başlangıcında olduğunu belirten Demirci, "O dönemde Anagold Madencilik ile herhangi bir bağlantım yoktu fakat görevim sebebiyle o dönemlerde maden arama ekibinde bulunduğum için burada da o işlemleri ekibimle yerine getirmiştik. Bunu SSR Mining şirketi kapsamında yürütmüştüm. Anagold Madencilik A.Ş.’de şirketin direktörleriyle iletişim halindeyim. Onlar buranın finansal işleyişi hakkında bana rapor sunuyorlar. Teknik mevzuları ise burada görev yapan Iain’e bildirmektedirler. Ülke işleyişi, madenin durması ile ilgili teknik bir sorun olduğu durumda Iain bana bildirmektedir. Örneğin, madenin durdurulması finansal olarak şirketi ilgilendirdiği için bu durumu bana bildirmekle yükümlüdür. Her ne kadar Kenan Özdemir Iain’in bir alt konumunda çalışan ise de Iain bu durumu direkt bana bildirmekle yükümlüdür," dedi.

Demirci, Anagold Madencilik'in Türkiye müdürü olarak çalıştığını ve Türkiye'deki tüm şirketler için üç aylık periyotlarla düzenli toplantılara katıldığını belirtti, "Ben buradaki olağanüstü durum sebebiyle inisiyatif alarak geldim. SSR Mining şirketinde Iain Ronald benim bir alt birimimdir. Ama şirket nezdinde her ikimizde aynı pozisyonda çalışmaktayız. O teknik mevzularda sorumlu ben de teknik konular dışındaki konulardan sorumluyum," diye konuştu.

ÇATLAK FOTOĞRAFLARININ ATILDIĞI MAİLİ GÖRMEMİŞ!

Anagold Madencilik’in Iain Ronald Guille’den sonraki sorumlusunun madenin operasyon müdürü Kenan Özdemir olduğu vurgulayan Demirci, şunları söyledi:

"Kenan Özdemir, şu an geçici görevle ABD’de bulunmaktadır. Dün itibariyle şirketimiz tarafınca Türkiye’ye gelmesine yönelik talebimiz oldu. Olumlu ya da olumsuz bir dönüş olduğunu bilmiyorum. Onun yerine şu an vekaleten Abdulkadir Cansız bakmaktadır. Vekaleten bakan kişi baktığı kişinin tüm sorumluluklarını almaktadır."

Demirci, madendeki göçüğün yaşandığı günün, şirketinde herhangi bir toplantı olmadığını ve Anagold Madencilik Halkla İlişkiler Koordinatörü Onur Acar'ın araması üzerine haberdar olduğunu belirtti:

"Görüşmede bana çok gürültü duyduğunu ve yığın liç sahasından geldiği şeklinde bilgi verdi. Bu kişinin bana bilgi vermekle yükümlülüğü yoktur. Kişisel ilişkimiz sebebiyle bilgi verdi. Orada bulunan kişilere olay hakkında detaylı bilgi almak için ulaşmaya çalıştım. 1.5 saat sonra olayın detayı ile ilgili mail geldi. Ben Iain ile görüştüm. Kendisine tüm operasyonu durdurmayı unutmaması gerektiğini söyledim. O da bana zaten durdurduğunu söyledi. Ben zaten 24 saat süresince tüm durumdan haberdar oldum. Ben de hemen üstüm olan Bill Macnevin’i aradım. Olaydan haberdar olduğunu söyledi. Bana herhangi bir talimat vermedi. SSR Mining şirketindeki 5 kişilik üst yönetici kadrosuyla online toplantı yaparak yapılması gereken hususları görüştüm. Gerekli bilgileri toplayarak 16 Şubat’ta Türkiye’ye geldim. Olaydan 2 saat önce Iain benim mail adresime bilgilendirme amaçlı 3 adet çatlağın fotoğrafını ve alınan önlemleri mail gönderdi. Ben bu maili saat farkı sebebiyle görmemişim. Hatta olaydan sonra direktör arkadaşların beni uyarması sonucunda olaydan 3 gün sonra maili gördüm. Böyle durumlarda oradaki sorumlu tüm üst yöneticilere bilgi amaçlı mailler atmaktadır. Bunlar rutin bilgilendirme amaçlıdır. Bununla ilgili Iain aslına bakarsak benden herhangi bir talimat almak için bu maili atmış değildir. Böyle durumlarda maden sahasının çok tehlikeli sınıf kategorisinde bulunması sebebi ile en alttaki işçinin dahi durdurma yetkisi bulunmaktadır. Buradaki durumda en yetkili kişi Iain’dir. Zaten o da durdurma kararı vermiş. Ancak neden söz konusu yerde incelemeler yapıldığını bilmiyorum."

Maden ocağındaki çatlaklar

"RADARLAR YURT DIŞINDAN GELDİĞİ İÇİN SÜREÇ UZAMIŞ OLABİLİR"

Demirci, yığın liç sahasının kuruluşuyla ilgili herhangi bir bilgisinin olmadığını iddia ederek o dönemde SSR Mining şirketinde görevli olmadığını ifade etti. Teknik konularla ilgili hiçbir şekilde bilgilendirilmediğini belirtti:

"Buranın denetimini, kimin hangi aralıklarla ne şekilde yaptığını bilmiyorum. Bildiğim kadarıyla olay sebebiyle 9 işçi halen bulunamamıştır. Bunları hangi görevde, hangi şirkette çalıştıklarını tam olarak bilmemekle 4 işçinin Anagold işçisi diğerlerinin ise alt yüklenici işçisi olduğunu biliyorum. Ben alt yüklenicilerin de kimler olduğunu bilmiyorum. Bu kişilerin hangi amaçla yığın liçinde olduğunu da bilmiyorum. Kaybolan 9 işçinin de görevlerini bilmiyorum. Ben olay öncesinde kimseye herhangi bir talimat vermedim. Çünkü haberdar değildim. Haberdar olsam durdururdum. Bu olaya neyin sebebiyet verdiğini bilmiyorum. Radar sistemindeki uyarı hakkında uyarının ne şekilde olduğunu hangi ivmede olduğunu bilmemekteyim. 2023 yılı aralık ayında radar sisteminde ait cihazların bu yılki bütçeye girdiğini biliyorum. Hatta alımı ile ilgili onay alındığını bilmekteyim. Bu cihazlar yurt dışından alındığı için alım süreci uzamış olabilir. Normalde belirli aralıklarla rutin patlamalar olmaktadır. Ancak olayın olduğu gün patlama yapılıp yapılmadığını bilmiyorum. Eğer olmuşsa da yığın liç sahasına tehlike arz edip etmediğini bilmiyorum. Konteynerların oraya ne şekilde kimin talimatı ile konulduğunu bilmiyorum. Çatlaklar ile ilgili patlama birimine bilgi verilip verilmediğini bilmiyorum. O gün solüsyon sisteminin durdurulup durdurulmadığını bilmiyorum. Kimin ne şekilde tedbir alıp almadığını sonradan öğrendim. Zaten bu mevzuda talimat verme yetkim bulunmadığı için bilgim de bulunmamaktadır. Projelerin denetlenip denetlenmediğini bilmiyorum. Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum."

TUTUKLANANLAR KİMLER?

Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma devam ediyor. Başmühendis Murat Bayraktar, Mühendis Şenol Demir, Vardiya Amiri Soysal Doğan, Saha Sorumlusu Abdülkadir Cansız, Saha Yetkilisi Hüseyin Üstündağ ve Şirket Vekili Kanada uyruklu Jain Ronald Guille tutuklanarak cezaevine gönderildi. Maden alanında titreşim kayıtlarını tutan A.R.K ve Saha Görevlisi M.T ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Şirketin Türkiye Ülke Müdürü Cengiz Yalçın Demirci ise bilirkişi raporunun tamamlanmadığı gerekçesiyle serbest bırakıldı.

"Anagold Madencilik’in Türkiye Müdürü Demirci maden faciasıyla ilgili ifade verdi" haberi, 22 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 22 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Anagold Madencilik’in Türkiye Müdürü Demirci maden faciasıyla ilgili ifade verdi haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Anagold Madencilik’in Türkiye Müdürü Demirci maden faciasıyla ilgili ifade verdi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:32 İsmail Kartal eleştiri konusu oldu: 'şu Allah'ın cezası Krunic'i oynatmaması lazım'
  2. 12:29 Akıllara durgunluk veren olay yaşandı: Kayıp kedi kargo paketiyle bin kilometre yol gitmiş
  3. 12:26 Kayıp ekonomist ile ilgili yeni gelişme! DNA'lar eşleşti
  4. 12:24 Dev derbide kazanan belli oldu! Kanarya şampiyonluk yarışına tutundu
  5. 12:17 Özgür Özel açıkladı: İsraf ve tasarruf genelgesi yayınlayacağız
  6. 12:16 Polis memuru mesai arkadaşlarına kurşun yağdırdı! 2 polis şehit oldu
  7. 12:13 İYİ Parti'de kazanan belirlendi: Yeni Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu
  8. 12:10 İsrail'de sağcı bakanlardan Netanyahu'ya tehdit geldi: Refah'a saldırı olmazsa hükümeti düşürürüz
  9. 12:07 Meteoroloji'den yurt genelinde alarm! Kuvvetli yağış ve fırtına geliyor
  10. 12:04 Brezilya'da yine 'Eylem Tok' vakası: Katil oğlunu olay yerinden annesi kaçırdı
  11. 12:00 Filistinlilerden ABD'li öğrencilere teşekkür mesajı: Kaldıkları çadırlara yazdılar
  12. 11:57 İsrail'de Netanyahu öfkesi devam ediyor: On binler yine sokağa indi
  13. 11:55 Maaşlar ilk üç ayda bitti: Emekli ve asgari ücretli enflasyona yenildi
  14. 11:54 İsrail Başbakanı Netanyahu'yu tutuklanma endişesi sardı! Görüşmeler düzenleniyor
  15. 11:50 ABD üniversitelerinde Gazze halkına destek gösterileri: Apartheid yatırımlarına son verin
  16. 11:29 WhatsApp'a Instagram Devrimi: Yeni Özellik Kullanıcıları Heyecanlandırdı!
  17. 11:27 1 Mayıs Çarşamba Günü Okullar Tatil Olacak mı?
  18. 11:27 Dolar Kuru Çöküşte! Ünlü Ekonomist Tarih Verdi: 25 TL'ye Düşecek!
  19. 11:09 Diyabetliler Dikkat! Baklavaya Şekersiz Eşlikçi Bulundu! Karadeniz'lilerin Sırrı
  20. 04:08 O Afrika ülkesinden Avrupa'ya akıl almaz tehdit!
Gündem Haberleri