Anayasa Mahkemesi, BTK Başkanı'nın Keyfi Erişim Engeli Yetkisini İptal Etti

Anayasa Mahkemesi, BTK Başkanı'nın Keyfi Erişim Engeli Yetkisini İptal Etti

Anayasa Mahkemesi, BTK Başkanı'nın Keyfi Eri... Anayasa Mahkemesi (AYM), Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı erişim engeli kararı verme yetkisi sağlayan maddenin iptaline hükmetti. BTK yargılamadan karar verme yetkisine sahip değil masumiyet karinesini ihlal ediyor...

Anayasa Mahkemesi (AYM), erişim engeli ve/veya içerikten çıkarma kararı verilmesine olanak sağlayan 5651 sayılı kanunun bazı maddeleri için istenen iptal başvurusunu karara bağladı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve İstanbul Milletvekili Engin Altay ile 27. Dönem Milletvekili Engin Özkoç’un 2020’de, Tavşanlı Sulh Ceza Hâkimliğinin de 2022’de yaptığı iptal başvurusunu birleştiren AYM, BTK Başkanı’nın erişim engeli ve/veya içeriğin çıkarılması kararı vermesi ile genel itibarıyla erişim engeli/içeriğin çıkarılması kararı verilmesinin Anayasa’ya aykırı olduğuna karar verdi ve iptaline hükmetti.

AYM, kararın Resmî Gazete’de yayımlandıktan dokuz ay sonra yürürlüğe girmesine karar verdi.

‘BTK BAŞKANI SUÇ KESİNLEŞMEDEN KARAR VERİYOR’

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı’na, mahkeme kararı olmaksızın resen erişim engelleme yetkisi veren düzenlemeyi de Anayasa’ya aykırı gördü ve iptal etti.  AYM, 7253 sayılı kanun vasıtasıyla 5651 sayılı kanunda yapılan değişikliklerden olan "BTK Başkanı’nın yapacağı tespit ile erişim engeli ve/veya içeriğin çıkarılması" kararı vermesi’nin masumiyet karinesini ihlal ettiğine karar verdi ve maddenin iptaline hükmetti.

AYM, gerekçesinde suç şüphesi altındaki kişi hakkında çeşitli adli ve idari tedbirlerin alınabileceğini ama öngörülen tedbirin ceza yargılaması süreciyle bağlantılı olarak yürütülen geçici bir önlem durumunda olması gerektiğini belirtti. BTK Başkanı’nın madde kapsamında erişim engeli ve/veya içeriğin çıkarılması kararını ceza yargılaması sürecinden kopuk bir şekilde verdiğini belirten AYM, ceza yargılaması mahkumiyet haricinde bir hükümle neticelense bile erişim engeli ve/veya içeriğin çıkarılması kararının uygulanmaya devam ettiğini tespit ettiklerini belirtti.

‘BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE AĞIR MÜDAHALE’

AYM, aynı kanunun “kişilik hakları ihlali” gerekçesiyle erişim engeli ve/veya içeriğin çıkarılması kararı verilmesine olanak sağlayan 9’uncu maddesinin de Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.

Erişim engeli ve/veya içeriğin çıkarılması kararının ifade özgürlüğü ile basın özgürlüğünü sınırladığını belirten AYM, 9’uncu maddenin kapsam ve sınırlarının belli olmadığını kaydetti. Bunun da yargı makamlarına geniş bir takdir alanı yarattığını belirten AYM, erişim engeli ve/veya içeriğin çıkarılması kararlarına yapılan itirazlardan da sonuç almanın zor olduğunu fark ettiklerini ifade etti.

“Kişilik hakları ihlali”ne karşı erişim engeli ve/veya içeriğin çıkarılması kararı vermenin kademeli bir müdahale yöntemi sunmadığını kaydeden AYM, “bunun, ilgili içeriğin belirli bir ülke sınırları içinden ulaşılmasına, kararın verildiği tarihten itibaren süresiz olarak engel olduğu anlaşılmıştır” dedi.

Bu yönüyle ilgili maddenin ifade ve basın özgürlüklerine ağır bir müdahale teşkil ettiğini belirten AYM, bunun demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun ve orantılı karar verilmesini sağlayacak güvenceleri de barındırmadığında belirtti.

AYM PİLOT KARARA VURGU YAPTI

AYM, bugün yayımladığı sonucunda, 27 Ekim 2021’de verdiği pilot kararını da hatırlattı.

Yüksek Mahkeme 27 Ekim 2021′ tarihindeki kararda, sulh ceza hakimlikleri tarafınca 5651 sayılı kanunun 9’uncu maddesi dayanak gösterilerek web sitelerindeki haberlere verilen erişimin engellenmesi kararlarının “ifade ve basın özgürlüğünün ihlali” olduğuna ve değiştirilmesi gerektiğine hükmetmişti.

 

"Anayasa Mahkemesi, BTK Başkanı'nın Keyfi Erişim Engeli Yetkisini İptal Etti" haberi, 10 Ocak 2024 tarihinde yazılmıştır. 12 Ocak 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Yargı kategorisi altında bulunan Anayasa Mahkemesi, BTK Başkanı'nın Keyfi Erişim Engeli Yetkisini İptal Etti haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Anayasa Mahkemesi, BTK Başkanı'nın Keyfi Erişim Engeli Yetkisini İptal Etti 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yargı konusunda 28 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:50 MotoGP Jerez'de Bagnaia'nın Zaferi: Marquez Podyuma Geri Döndü!
  2. 19:40 WCK, Gazze'de Yardım Faaliyetlerini Yeniden Başlatıyor
  3. 19:13 ABD İç Yazışmasında: İsrail'in ABD Silahlarını Kullanımı Hukuka Aykırı mı?
  4. 19:13 ABD İç Yazışmasında: İsrail'in ABD Silahlarını Kullanımı Hukuka Aykırı mı?
  5. 19:02 Üniversitelerde Filistin'e Destek Protestoları Dünya Çapında Yayılıyor
  6. 18:57 Rotterdam'da McDonald's Önünde İsrail Protestosu
  7. 18:40 Çamaşır Yıkarken Herkes Aynı Hatayı Yapıyor: Bu Ürünü Ayrı Yıkamalıymışız!
  8. 18:38 Göztepe Efsanesi Yeniden Süper Lig'de! 2 Yıllık Hasret Bitti!
  9. 18:38 Yaşlanma Sorunu Çözüldü Mü? Eczacı Müderrisoğlu Gençlik Formülünü Açıkladı!
  10. 18:38 Türkiye'den Tarihe Geçecek Hamle: Doları Sarsacak Dev Gelişme Ortaya Çıktı!
  11. 18:26 Türkiye, Rusya'ya Bağımlılığı Azaltmak İçin ExxonMobil'den LNG Satın Almayı Planlıyor
  12. 18:17 İsrail'in Batı Şeria ve Kudüs Baskınları Artıyor: 15 Filistinli Gözaltında
  13. 18:10 Ukrayna Başkomutanı: Rusya İle Cephe Hattında Durum Kritik
  14. 18:05 Türkiye'de İç Hat Uçuşlarında Ekonomi Biletlerine Yüzde 30 Zam!
  15. 18:01 Tokat Veteriner Hekimler Odası Kedi Güzellik Yarışması: Göz Kamaştıran Kedilerin Zaferi!
  16. 17:56 Gazze Şeridi'nde İsrail'in Savaş Planları: Refah İşgali Gündemde
  17. 17:50 Yeşil Parti'nin Başkan Aday Adayı Jill Stein Filistin Protestosunda Gözaltına Alındı
  18. 17:45 Fiorentina, Galatasaray'ın Yıldızı Kaan Ayhan İçin Hamle Yapıyor!
  19. 17:41 Elon Musk'un Çin Ziyareti: Tesla'nın Otonom Sürüş Hedefi ve Çin Pazarındaki Zorluklar
  20. 17:37 Fenerbahçe'de İsmail Yüksek'in Sakatlığı: Ligde Devam Edemeyecek!
Yargı Haberleri