Anayasa Mahkemesi’nden ismini “B” olarak değiştirmek isteyen kişi hakkında karar
Anayasa Mahkemesi’nden ismini “B” olarak değ... Anayasa Mahkemesi, adını "B" olarak değişiklik yapmak isteyen kişinin talebinin reddedilmesinin hak ihlali olmadığına hükmetti.
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Haluk Y, çevresinde "B" olarak tanındığını belirterek, isminin bu şekilde değiştirilmesi talebiyle dava açtı. Mahkeme, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile Türk Dil Kurumuna görüş sormasının peşinden B'nin isim olarak değil, mahlas olarak kullanılabileceği gerekçesiyle davanın reddine karar verdi.
Bunun üzerine Haluk Y, çevresinde "B" olarak tanındığını, nüfusa kayıtlı adını kullanmadığını, bu farklılığın iş hayatına olumsuz yansıdığını ileri sürerek, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmuş oldu.
Başvuruyu görüşen Yüksek Mahkeme, Anayasa'nın 20. maddesinde güvence altına alınan özel hayata saygı hakkının ihlal edilmediğine karar verdi.
Kararın gerekçesinden
Anayasa Mahkemesinin sonucunda, adlar üzerinde belirli şartlarda değişikliklerin, özel yaşamın bir parçası olan kimliğin belirlenmesi açısından gereklilik olduğu ifade edildi.
Kamunun üstün yararının söz konusu olduğu istisnai durumlarda isim değişikliğine ilişkin taleplerin kabul edilmemesinin makul karşılanabileceğine işaret edilen kararda, ama bu gibi hallerde kamu makamlarının buna ilişkin yeterli gerekçe sunmaları gerektiği vurgulandı.
Yerel Mahkeme, AYM Kararını Tanımadı: Can Atalay Dosyasını Tekrar Yargıtay'a Gönderdi
Kararda, yerel mahkemenin ilgili kurumlardan tek harfli ismin kullanıma uygun olup olmadığını sorduğu, bu şekilde bir kullanımın kamu düzenini zedeleyeceği tespiti karşısında da değişim talebini reddettiği ifade edildi.
Başvurudan önceki yasal süreçte kamusal makamların takdir yetkisini keyfi şekilde kullanmadığı, kamunun üstün yararının varlığı çerçevesinde tedbirler aldığı aktarılan kararda, şunlara yer verildi:
"Başvurucunun kültürüne göre bir adı edinmesi engellenmemekte, yalnızca tek harflik bir adı almasının kamu yararına aykırı olduğu belirlenerek buna sınırlama getirilmektedir. Bu sebeple başvurucunun hak ve menfaatleri ile kamusal yarar arasında adil bir dengenin kurulduğu belirlendiğinden anılan müdahalenin ölçülü olduğu sonucuna varılmıştır. Açıklanan gerekçelerle Anayasa'nın 20. maddesinde güvence altına alınan özel hayata ve aile hayatına saygı hakkının ihlal edilmediği sonucuna ulaşılmıştır."
"Anayasa Mahkemesi’nden ismini “B” olarak değiştirmek isteyen kişi hakkında karar" haberi, 28 Aralık 2023 tarihinde yazılmıştır. 28 Aralık 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Yargı kategorisi altında bulunan Anayasa Mahkemesi’nden ismini “B” olarak değiştirmek isteyen kişi hakkında karar haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Anayasa Mahkemesi’nden ismini “B” olarak değiştirmek isteyen kişi hakkında karar 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yargı konusunda 21 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
Kaynak:AA
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.