Angela Merkel, HDP heyeti ile görüştü

Angela Merkel, HDP heyeti ile görüştü

Angela Merkel, HDP heyeti ile görüştü Bugün Ankara'ya gelen ve ilk önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ardından da Başbakan Binali Yıldırım ile görüşen Almanya Başbakanı Angela Merkel, HDP heyeti ile Almanya Büyükelçiliğinde bir araya geldi.Yaklaşık 1 saat...

Bugün Ankara'ya gelen ve ilk önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ardından da Başbakan Binali Yıldırım ile görüşen Almanya Başbakanı Angela Merkel, HDP heyeti ile Almanya Büyükelçiliğinde bir araya geldi.

Yaklaşık 1 saat süren görüşmede HDP adına HDP Dış İlişkilerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Hişyar Özsoy, Mardin Milletvekili Mithat Sancar ve üç gün önce tahliye olan Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken katıldı. Görüşmede, edinilen bilgilere göre Merkel daha çok tutuklu milletvekilleri ve siyasetçileri sordu. Kendi talebi ile görüşmede yer alan İdris Baluken’e geçmiş olsun dileğinde bulunduğu öğrenilen Merkel, cezaevi koşullarını sorduğu öğrenildi.

HDP heyeti de, “Bu görüşmeye normal koşullarda eşbaşkanlarımızın katılması gerekiyordu. Ancak kendileri tutuklu bulunduğu ve partimiz çalıştırılamaz hale getirildiği için bu koşullarda görüşmeyi biz gerçekleştiriyoruz'' değerlendirmesiyle görüşmeye başladı.

HDP'li Sancar, görüşmenin kendileri açısından olumlu ve önemli olduğunu belirtti. Merkel'in hem ülkenin hem de HDP'nin durumuna ilişkin kendilerinden bilgi aldığını söyleyen Sancar "Biz de bu görüşmeye eş başkanlarımızın gelmemiş olması durumu özetler dedik. Durumun en çarpıcı özetinin şu anda bu görüşmede eş başkanlarımızın olmamasıdır. Onlar haksız ve adaletsizce hapiste tutuluyorlar. Hem HDP'nin hem de ülkenin durumunu gösteren çarpıcı bir fotoğraf" diye aktardı. 

BALUKEN CEZAEVİNİ ANLATTI

Merkel'in HDP'li Baluken'den de bilgi aldığını söyleyen Sancar, "Henüz 3 gün önce tahliye olan Sayın Baluken de hem cezaevindeki durumunu hem de tutuklama nedenleri ve sürecine dair bilgilendirmeler yaptı" dedi. 

Sancar, görüşmede ele alınan konulara dair şunları aktardı: "Bu tür ikili görüşmelerde yani Türkiye-Almanya gibi ikili devlet görüşmelerinde demokrasi, hukuk devleti ve insan hakları gibi değerlerin mutlaka gündemde olmasını gerektiğini söyledik. Sadece reel politik bakış açısının hakim olmasını doğru bulmadığımızı ilettik. Türkiye'nin içinde bulunduğu atmosferi değerlendirdik, kısaca. Anayasa sürecinin demokratikleşmeden yoksun bir şekilde yürütüldüğünü, referandum sürecine de son derece baskıcı ve yasakçı ortamda girildiğini, bütün bunların da hem iç hem de dış barışı tehdit ettiğini aktardık."

SURİYE GÜNDEMİ

Sancar, görüşmede Suriye ve özelde Suriyeli Kürt güçlerinin durumlarına ilişkin değerlendirmeleri de paylaştıklarını söyledi. Sancar, şunları ifade etti: "Eğer gerçekten mülteci sorununa kalıcı çözüm bulunmak isteniyorsa Türkiye'de Kürt sorununun barışçıl çözümünün şart olduğunu kendilerine söyledik. Bu çözümün aynı zamanda Rojava’yı, Kuzey Suriye'yi de doğrudan etkileyeceğini söyledik. Eğer Kürt sorunu barışçıl yoldan çözmek için bir girişimin olursa hem Türkiye hem de Rojava'nın doğal bir güvenli bölge haline geleceğini belirttik. O nedenle Türkiye'de Kürt sorunu konusunda çaba harcanmasının önemini vurguladık. Bunun sonuçlarının da Suriye'ye doğrudan etkisi olacağı söyledik."

Sancar, Merkel'in toplantıdaki tutumuna ilişkin ise, "Herkesin bildiği gibi bu tür toplantılarda fazla yorum yapmazlar. Ancak kaygılarımızın ve eleştirilerimizin büyük çoğunluğuna katılmış oldukları en azından hissetmiştik olduklarını gözlemlediğimizi söyleyebiliriz" dedi.

ÖZSOY: TÜRKİYE’DE OLUP BİTENİN FARKINDALAR 

Görüşmeye ilişkin bilgi veren Hişyar Özsoy da, görüşmede son iki yıldır yaşanan birçok bölgesel ve Türkiye’deki meseleyi ele aldıklarını belirtti. Referandum sürecine ilişkin kimi eleştirilerini ve muhalefet üzerindeki baskıları paylaştıklarını belirten Özsoy, “Kendileri de zaten Türkiye’de olup bitenin farkındalar'' diye konuştu.

Topluma dayatılan anayasa değişikliğinin OHAL koşullarında referanduma götürüleceği ve Erdoğan’a en küçük eleştiride bulunan herkesin büyük baskı altında olduğu bunun da referandumun meşruiyetini tartışmalı hale getirdiği yönündeki görüşlerini paylaştıklarını belirten Özsoy, Türkiye’de yaşanan bütün sorunların çözüm sürecinin referanduma kaldırılmasından sonra yaşandığını paylaştıklarını belirterek şöyle konuştu:

“Çözüm sürecinin rafa kaldırılmasının ardından Türkiye’nin sorunlarının ağırlaştığı, o günden beri memleket toparlanamadığını paylaştık. Barış ve çözüm masasının yeniden kurulması gerektiğini söyledik. Bu konuda da Almanya ve Avrupa’nın tavır sahibi olması gerektiğini söyledik. Merkel’in mülteci krizine ilişkin tutumunun, insan hakları, hukuk üstünlüğü gibi değerler konusunda reel politiğin daha ağır bastığı ve bunun doğru olmadığı, demokrasi hukukun üstünlüğü ciddi tavır sahibi olmaları gerektiğini söyledik. Mülteci krizinin kısa vadeli bir çözüm olmadığını, uzun ve orta vadede planlamalara ihtiyaç olduğunu söyledik. Türkiye’nin içeride barış süreci başlatması ve komşularla dostane ilişkiler kurması gerektiğini, mülteci meselesinin de ancak böyle çözülebileceğini söyledi.'' 

"Angela Merkel, HDP heyeti ile görüştü" haberi, 03 Şubat 2017 tarihinde yazılmıştır. 03 Şubat 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Angela Merkel, HDP heyeti ile görüştü haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Angela Merkel, HDP heyeti ile görüştü 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:22 Türkiye'nin Uzay Yolculuğu: Türksat 6A Tamamlanma Aşamasında!
  2. 21:21 Erdoğan'dan kendi adayına şaşırtıcı sözler: Boya bak boya!
  3. 21:20 Meral Akşener'in İmamoğlu ve Yavaş'a Sert Eleştirileri: "Hain ve Zorba!"
  4. 21:19 Erdoğan: "Millî iradenin tecelli aracı olan sandık, 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir"
  5. 21:19 Sağlıklı Yaşamın Anahtarı: Doğal Detoks ve Beslenme Bilgileri
  6. 21:11 Lübnan, İsrail saldırılarını BM'ye resmen şikayet edecek
  7. 21:10 Cevdet Yılmaz: "İkinci bir 5 yıla daha İstanbul'un tahammülü yok"
  8. 21:10 Fenerbahçe Beko, ALBA Berlin'i Ağırlıyor: Rövanş Heyecanı Başlıyor!
  9. 21:09 Bakan Işıkhan'dan emeklilere müjde: Temmuz ayında yeniden değerlendireceğiz!
  10. 21:07 FTX'in kurucusu 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı!
  11. 21:07 200'den Fazla Şubesi Olan Dev Bakliyat ve Kuruyemiş Firması İflas Etti!
  12. 21:05 Gelir İdaresi, Vergi Beyannameleri ve Elektronik Defter İşlemlerinin Süresini Uzattı
  13. 21:00 Gazze hükümeti: "İsrail, Şifa Hastanesi'nde 200 Filistinliyi infaz etti"
  14. 20:59 Sağlık Bakanı Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de Kökten Değişim Getiriyor
  15. 20:58 Kendini En Çok Beğenen 3 Burç Belli Oldu! İşte En Kibirli Burçlar!
  16. 20:57 UAD, İsrail'e karşı açılan soykırım davasında yeni önlemler aldı
  17. 20:52 ABD: "İsrail'in Refah'a saldırmasını görüşmeler olmadan beklemiyoruz"
  18. 20:52 Erbakan AKP'ye 3 koşul sundu: "Yapılırsa seçimlerden çekilmeye hazırız"
  19. 20:52 Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a Sert Eleştiriler: "Parti İhanete Uğradı"
  20. 20:51 İmamoğlu, Erdoğan'a yönelik "haddini bilecek" diyerek seslendi: "O iş bitti kardeş"
Politika Haberleri