Ankara bu kulisi konuşuyor: Gül, Erdoğan'a 'vazgeç başkanlık sevdasından' dedi

Ankara bu kulisi konuşuyor: Gül, Erdoğan'a 'vazgeç başkanlık sevdasından' dedi

Ankara bu kulisi konuşuyor: Gül, Erdoğan'a '... AKP'de parti içi muhalefetin Cumhurbaşkanı Erdoğan rahatısızlığı iyice gün yüzüne çıkıyor. Özgül ağırlık Bülent Arınç'ın çıkışı ve ardından Hüeyin Çelik, Nihat Ergün, Sadullah Ergin gibi isimlerin rahatsızlıklarını...

AKP'de parti içi muhalefetin Cumhurbaşkanı Erdoğan rahatısızlığı iyice gün yüzüne çıkıyor. Özgül ağırlık Bülent Arınç'ın çıkışı ve ardından Hüeyin Çelik, Nihat Ergün, Sadullah Ergin gibi isimlerin rahatsızlıklarını belli etmesinin ardından Beştepe'de gerçekleşen Abdullah Gül-Recep Tayyip Erdoğan zirvesinde, Abdullah Gül'ün Erdoğan'a rahatsız olduğu her şeyi söylediği Cumhuriyet yazarı Ayşe Yıldırım tarafından öne sürüldü. 

'GEL SEN DE SORUMLULUK AL'

Yıldırım'ın edindiği kulislere göre Gül Edoğan'a 'Başkanlık uğruna ülkeyi yönetilemez hale getirdiğini  ve başkanlık hayalinden vazgeçmesi gerektiğini hissettirmiş.' Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Gül'e, “Gel sen de sorumluluk al, dış politikanın koordinasyonunu sana verelim'' önerisinde bulunduğu, Abdullah Gül'ün ise teklifi net bir şekilde reddettiği yazıda yer alan bir diğer başlık. 

MERKEZ PARTİ İDDİASI

Gül'ün Saray'daki görüşmenin ardından Bülent Arınç'ı ziyaret etmesi de 'Yanınızdayım' mesajı olarak yorumlanıyor. Ayrıca parti içi muhalefetin,  AKP'ye yedek parti olarak kurulan Merkez Parti'de birleşeceği Yıldırım'ın iddiaları arasında. 

Ayşe Yıldırım'ın Cumhuriyet'te yer alan yazısı şu şekilde; 

AKP içinde uzun zamandır süren rahatsızlık artık açıktan açığa konuşuluyor. Önce Bülent Arınç, daha sonra Hüseyin Çelik’in çıkışları. Ardından Suat Kılıç, Nihat Ergün, Sadullah Ergin’in de aralarında yer aldığı partinin eski ağır toplarının Hamamönü’nde büro tutmaları Ankara kulislerini hareketlendirmişti.

Tüm bunlar olurken 9 Şubat akşamı 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Recep Tayyip Erdoğan’ın sürpriz bir şekilde Beştepe’deki Saray’da buluşmaları bir heyecan dalgası yarattı. Ancak üç saate yakın süren görüşmenin ardından Cumhuriyet gazetesi hariç neredeyse tüm gazeteler özellikle de yandaşlar görüşmenin ''çok olumlu bir havada geçtiğini’, ''birlik beraberlik vurgusu’ yapıldığını yazdı...

Gül ''kaygı’ düzeyini aşmış

Ne de olsa onlar ''kardeş’ti. Ancak bu günlerde Ankara’da siyasetle ilgilenen kimle konuşsanız anlattıkları pek de öyle değil. Hatta çok da ağır. Gül’ün Cumhurbaşkanlığı’nın özellikle son aylarında dönemin Başbakanı Erdoğan ile aralarının limoni olduğunu herkes biliyordu. Gül’ün gerek doğrudan gerekse aracılarla Erdoğan’ı yumuşak üslubuyla uyardığı, ''kaygılarını’ ilettiği de biliniyordu. Ama kulislere göre bu son görüşmede Gül ''kaygı’ düzeyini aşmış. Ve rahatsız olduğu “her şeyi'' söylemiş.

Kulislere göre Gül’ün ağır eleştirileri üç başlık altında toplanıyor: İç politika, dış politika, parti kadroları. Ama önce görüşmenin nasıl geçtiğinden başlayalım. Malum üç saate yakın süren bir görüşme olmuştu. Bu kadar uzun sürmesi de kafaları karıştırmıştı. Anlatılanlara göre görüşmenin ilk bir saatinde Erdoğan konuşmuş. Ama siyaset değil, konuya girmek yerine genel geçer şeylerden konuşmayı seçmiş. Biraz da Saray’ını anlatmış. Saray’ın büyüklüğünü düşününce insanın aklına bir saatten daha da uzun konuşabilirdi diye geçiyor. Neyse. Gül sabretmiş dinlemiş ama dayanamamış ve konuyu kendi geliş amacına çekerek konuşmaya başlamış. Saray’a bazı şeyleri söylemeye geldiğini ifade etmiş.,

Tek bir amaç için, başkanlık uğruna ülkeyi yönetilemez hale getirdiğini anlatmış. İçerideki karmaşadan, dışarıda süren savaştan, ülkenin içine çekildiği bataklıktan ve dış politikanın başarısızlığından söz etmiş. Başkanlık hayalinden vazgeçmesi gerektiğini hissettirmiş. Yine kulislere göre bunun üzerine Erdoğan, “Gel sen de sorumluluk al, dış politikanın koordinasyonunu sana verelim'' önerisinde bulunmuş. Bu sürrealist öneri Gül için başka bir eleştirinin de önünü açmış. “Hayır'' diyen Gül’ün, birlikte yola çıktıkları partinin kurucularından kimsenin kalmadığını anlattığı söyleniyor.

Tüm bu konuşmanın sonunda Erdoğan’ın ne söylediğini merak ediyorsunuzdur. Ankara kulislerine göre sadece dinlemiş.,

Normal şartlarda bu gibi görüşmelerin ardından kimseyle konuşmayan Gül, bu kez doğrudan Arınç’ın evine giderek en yüksek perdeden mesajını vermişti: Yanınızdayım, sizinleyim.

Gül’ün yakın çevresine görüşmeyi anlatırken her ne kadar Ankara’da tedavi gören anne ve babasını ziyaret edeceği bilinse de, “İstanbul’dan Ankara’ya sırf bu amaçla geldiysem bu önemlidir'' türünde cümleler kurduğu ve “Her şeyi söyledim, fişini çektim çıktım'' dediği de konuşuluyor.

Hazırlıklar sürüyor

Peki, bu aşamadan sonra ne olacak? Erdoğan karşıtlarının önce parti içinde mücadelelerini sürdürme kararlılığında olduğu biliniyor. Ancak kulislere göre bir erken seçim ya da referandum olasılığına karşı yeni bir partinin hazırlıkları da sürüyor. Bu aşamada 2014 yılında Erdoğan’ın tasfiyelerine karşı yedek olarak kurulan Merkez Parti’den söz ediliyor. Hukukçu Prof. Dr. Abdurrahim Karslı tarafından kurulan parti, hızla örgütlendi ve seçime girme hakkını da elde etti. Ancak Gül ve arkadaşlarının siyasete girme cesareti göstermemesi nedeniyle bir nevi uykuya yattı. Kulislerdeki bir iddiaya göre bu parti yeniden canlanacak. Ancak AKP’ye yakın kaynaklara göre ise Merkez Parti’nin yerine AKP içinden yeni bir parti çıkacak. “Bir nevi Refah Partisi örneğinde olduğu gibi'' deniliyor. Ama bir farkla Refah Partisi’nde “yenilikçiler'' ve “gelenekçiler''in kavgası bölünmeyi getirmişti. AKP’de ise “Erdoğan sevdalıları'' ve “Erdoğan karşıtları''nın kavgası sürüyor.,

"Ankara bu kulisi konuşuyor: Gül, Erdoğan'a 'vazgeç başkanlık sevdasından' dedi" haberi, 02 Mart 2016 tarihinde yazılmıştır. 02 Mart 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Ankara bu kulisi konuşuyor: Gül, Erdoğan'a 'vazgeç başkanlık sevdasından' dedi haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ankara bu kulisi konuşuyor: Gül, Erdoğan'a 'vazgeç başkanlık sevdasından' dedi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:18 2024 YDS-1 sonuç tarihi ne zaman?
  2. 04:03 Şarkı Sözlerindeki Evrim: 1980'den 2020'ye İngilizce Müziğin Dönüşümü
  3. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  4. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  5. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  6. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  7. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  8. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  9. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  10. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  11. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  12. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  13. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  14. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  15. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  16. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  17. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  18. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  19. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  20. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
Politika Haberleri