Ankara'da Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait yerleşim alanları keşfedildi

Ankara'da Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait yerleşim alanları keşfedildi

Ankara'da Helenistik, Roma ve Bizans dönemle... Kahramankazan'da Ankara Üniversitesi tarafından yürütülen yüzey çalışmaları, Roma İmparatorluğu dönemine ait önemli Galat yerleşimlerini gün yüzüne çıkardı. Çalışmalar, bölgedeki yaşam sürekliliğini ve Helenistik döneme ait kalıntıları tespit ederek Ankara'nın tarihi mirasına katkı sağlıyor.

Ankara kırsalında, Roma İmparatorluğu dönemine ait önemli yerleşimleri belirlemek amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle Ankara Üniversitesi tarafından Eylül 2021'de Kahramankazan ilçesinde yüzey çalışmaları başlatıldı. Çalışmalar geçen ay tamamlandı ve Helenistik döneme ait önemli yerleşim bulguları ortaya çıkarıldı. Özellikle Karalar Mahallesi’ndeki Asarkaya mevkiinde bir Galat yerleşimi tespit edildi. İlçenin diğer bölgelerinde de yaşam sürekliliği belirlendi.

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çiğdem Gençler Güray, çalışmanın temelinin 1933'te Prof. Dr. Remzi Oğuz Arık tarafından ortaya konulan Helenistik dönem kalıntılarına dayandığını belirtti. İç Anadolu Bölgesi'nin M.Ö. 3. yüzyıldan itibaren Galat (Kelt) kabileleri tarafından yerleşim alanı olarak kullanıldığını söyleyen Güray, Kahramankazan bölgesinin Tolistobok Galatları ile ilişkili yerleşimleri barındırdığını ifade etti. Kazılarda elde edilen mezar buluntuları ve yapısal kalıntılar, bölgenin bir düzce merkezi olduğunu gösteriyor.

Doç. Dr. Güray, Kahramankazan'da yaptıkları yüzey araştırmalarında kırsal mekanlardan oluşan yaşam izlerine rastladıklarını ve antik dönemden kalan tek kalıntının seramik parçaları olduğunu belirtti. Bu bulgular, bölgedeki küçük kırsal yerleşimlerin varlığını ortaya koyuyor. Ayrıca, Ankara'nın Roma dönemini daha iyi anlamak ve bölgedeki antik yerleşimleri tespit etmek için önemli bir veri sunduğunu vurguladı.

Çalışmalar sonucunda bölgedeki defineci faaliyetlerinin arttığına dikkat çeken Güray, "Karalar'da yaşanan defineci çalışmaları oradaki tahribatı artırdı. Burası bir kültürel değer. Türkiye’nin dört bir yanında çok sayıda arkeolojik kalıntı bulunuyor. Bu konuda halkı eğitmek gerekiyor. Bir kayanın içerisinde ya da bir duvarın ardında define yok. Ne yazık ki Karalar’da defineciler tarafından patlatılan yerler mevcut. Bu alanlar artık bozuldu, eski haline döndürülemez," dedi.

Son olarak, projenin kitaplaştırılarak kamuoyuna sunulacağını ve ilerleyen süreçte yeni bulgular ortaya koymayı umduklarını sözlerine ekledi. Bu araştırma, Ankara'nın Roma öncesi ve Helenistik dönemine dair önemli bilgiler sağlayarak şehrin tarihine katkıda bulunmayı hedefliyor.

"Ankara'da Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait yerleşim alanları keşfedildi" haberi, 14 Ekim 2024 tarihinde yazılmıştır. 14 Ekim 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Türkiye kategorisi altında bulunan Ankara'da Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait yerleşim alanları keşfedildi haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ankara'da Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait yerleşim alanları keşfedildi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Türkiye konusunda 15 Ekim 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 06:16 Burger King İmamı" Türkiye Gündeminde: Açılışta Dua, Sonrasında Tepki Yağmuru
  2. 06:12 Karadeniz'den Bir Bağış Daha: Hamide Tuncel’in Organları Hayat Kurtardı!
  3. 06:04 AKP'ye Geçti, 12 Akrabasını İşe Aldı! Horasan Belediyesi'nde Skandal Patladı!
  4. 05:55 Adaletsiz Vergi Düzenlemesi: Yoksulu Eziyor, Zengini Koruyor!
  5. 02:15 BM'den acil ateşkes çağrısı!
  6. 02:13 AB'den Putin'i kızdıracak karar: Milyarlarca Euro Ukrayna'ya verilecek!
  7. 02:08 Örümcek Adam'dan Gazze'ye destek!
  8. 02:02 Bakan Göktaş: 'Hedefimiz kadınların kariyer fırsatlarını artırmak'
  9. 02:00 Türkiye Eskrim Federasyonunun yeni başkanı Abdurrahman Karataş oldu!
  10. 01:56 İbrahim Hatipoğlu: 'Son iki senenin tüm pozisyonları incelensin'
  11. 01:54 Alman sözcü Fischer: 'Gazze'de soykırım yapıldığına dair emare görmüyoruz'
  12. 01:51 Denizde mahsur kalan göçmenleri Türk kaptan kurtardı!
  13. 01:48 Pençe-Kilit bölgesinde PKK'ya ait çok sayıda silah ve malzeme ele geçirildi!
  14. 01:45 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz: 'Bütün enerjimizi kullanmak üzere koşuyoruz'
  15. 01:42 Kenan Yıldız cezalı duruma düştü!
  16. 01:39 Rochemback 43 yaşında sahalara döndü!
  17. 01:33 İzlanda teknik direktörü Age Hareide: 'Bunlar basit penaltılar'
  18. 01:30 Vikingler dönemine ait ortalama 50 çok iyi korunmuş iskelet bulunmuş oldu
  19. 01:25 Ehliyet sahiplerini ilgilendiriyor!
  20. 01:21 İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: 'Azerbaycan ile ilişkilerin geliştirilmesi bizim için çok değerli'
Türkiye Haberleri