Anneler Günü'nün ilginç hikayesi

Anneler Günü'nün ilginç hikayesi

Anneler Günü'nün ilginç hikayesi Özge KAYMAKCIAnneleri anmak ve onurlandırmak amacıyla Türkiye'de ve bütün dünyada en yaygın şekliyle Mayıs ayının ikinci haftası kutlanan Anneler Günü'nün ortaya çıkışı da ilginç bir hikayeye dayanıyor. ABD'de Anna Jarvis'in...

Özge KAYMAKCI

Anneleri anmak ve onurlandırmak amacıyla Türkiye'de ve bütün dünyada en yaygın şekliyle Mayıs ayının ikinci haftası kutlanan Anneler Günü'nün ortaya çıkışı da ilginç bir hikayeye dayanıyor. 

ABD'de Anna Jarvis'in kaybettiği annesi için 1908 yılında başlattığı anma günü, 1914 yılında Kongre'nin onayıyla Amerika Birleşik Devletleri çapında genişleyerek geneleksel hale getirildi. 

tarihteki-ilk-anneler-gunu.jpg

Anna Jarvis annesi ile büyük problemler yaşayan bir kız çocuğuydu. Annesinin, çocuklarıyla yeterince ilgilenmediğini düşünen Jarvis'in annesi bir gün ağır bir hastalığa mahkum oldu. Yine de onun ölümünü aklına getirmeyen Jarvis bir gün bu gerçekle yüzleşmek zorunda kaldı. Aklına gelmeyen başına geldi ve 1906 yılında annesi hayata gözlerini yumdu.. Jarvis, onun ölümüyle yıkılarak, kendisini suçlu hissetmeye başladı. Depresyona girdi, hatta öyle ki kendini öldürmeye bile kalkıştı. Hayata küsmüştü, yemek yemiyor, herkese ve her şeye karşı büyük bir nefret duyuyordu. Ancak bir gün, annesine olan sevgisini yeteri kadar ifade edemediğini düşünen Jarvis, içindeki bu ağır yükü hafifletmek adına annesi için bir şeyler yapmak istedi. Jarvis annesi için özel bir anma günü fikrini getirdi aklına. İnsanlar, anneleri hayattayken, onlara olan sevgilerini ifade edebilsin istedi...  İlk önce, aklındaki bu fikri çevresindekilerle paylaştı. Bütün arkadaşlarını evine topladı ve onlara bir konuşma yaptı. Aradan bir yıl geçmişti... Hala annesine özlem duyan Jarvis, o gün kendini daha iyi hissediyordu.

'DÜNYADA ANNENİN YERİNİ DOLDURACAK HİÇBİR ŞEY YOK'
Jarvis, yaptığı konuşmada şunları söyledi: 
"Annemin ölümü üzerinden bir yıl geçti, bu bir yıllık bitmez tükenmez acıların ortasında şunu anladım ki, dünyada annenin yerini dolduracak hiçbir şey yoktur. Tanrı’dan sonra yaratıcımız, koruyucumuz, her şeyimiz odur. Böyle olduğuna göre bu aziz varlıkların değerini bilelim. Bu arada benim aklıma bir düşünce geliyor. Her yılın hiç olmazsa bir gününü onlara ayıralım, onlara adayalım. O günü başlarımızın tacı olan annelerimizle ilgili olaylarla dolduralım. Böyle yapmakla belki onlara karşı borcumuzu bir parçacık olsun ödemiş oluruz."

KAMPANYAYA DESTEK ÇIĞ GİBİ BÜYÜDÜ
Jarvis'in bu sözleri üzerine arkadaşları ona olan desteğini esirgemediler ve ona yardımcı oldular. 9 Mayıs günü "Jarvis'in annesini anma" olarak kutlandı. Bunun üzerine Jarvis'in arkadaşları yılın bir gününün annelere adanması için Philadelphia eyaletinde geniş bir kampanya başlattılar. Bu kampanya birçok insan tarafından ilgiyle karşılanırken, çok kişi tarafından kampanyaya destek de geldi. Resmi kurumlardan da destek gelmesiyle birlikte, 1908 yılının mayıs ayının ikinci pazar günü Amerika’nın birçok eyaletinde Anneler Günü olarak kutlandı. Her yıl artarak devam eden bu anma eylemi yıllar ilerledikçe daha geniş kitlelere ulaştı. Ve sonunda 1912’de Texas Valisi, Anneler Günü’nü resmi bir tören günü olarak ilan etti. Öyle ki, bir kısım mahkumları bağışlayarak evlerine, annelerinin yanına bile yolladı... 1914 yılında ise Kongre'nin onayıyla Amerika Birleşik Devletleri çapında genişleyerek geneleksel hale getirildi. 

Ancak, Amerika'nın meşhur giyim mağazalarından biri bu fikri duyduğunda ise tüm desteğini verdi Jarvis'e... Çünkü bu anma en çok kapitalizmin işine yarayacaktı. Böylece Jarvis'in tamamen iyi niyetli ve manevi duygularla ortaya çıkardığı fikri kapitalizmin bir parçası haline gelerek her yıl, annelerine hediye almak isteyen insanların geleneğine dönüştü. 

mothers-day.jpg

Bu ilginç hikaye ile başlayan Anneler Günü, bu yıl Türkiye'de 13 Mayıs Pazar günü kutlanacak. Onları mutlu etmenin yolunun parayla alınacak hediyelerden değil, sevgimizi göstereceğimiz yoldan geçtiğini unutmayalım. En basit yoluyla, bir pazar kahvaltısı ve bir buket çiçekle birlikte sevgimizi göstermek onlar için en güzel hediye olacaktır. Sarılmayı unutmayın! Ve cinsiyet ayrımına yol açan, "mutfak aletleri" vb. hediyelerle onlara sevginizi göstermemeye dikkat edin, onların yerinin sadece mutfakta değil her yerde değerli olduğunu unutmayın!

buyuk_7345zubeyde-hanim-vefatinin-95-yilinda-saygi-ve-ozlemle-aniyoruz.jpg

Başta Ulu Önder Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım olmak üzere, tüm annelerin Anneler Günü kutlu olsun!

"Anneler Günü'nün ilginç hikayesi" haberi, 13 Mayıs 2018 tarihinde yazılmıştır. 13 Mayıs 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan Anneler Günü'nün ilginç hikayesi haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Anneler Günü'nün ilginç hikayesi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:26 Trabzonspor'dan Salih Uçan ve Oliver Torres Hakkında O Açıklama Geldi!
  2. 19:19 Fenerbahçe'nin THY Avrupa Ligi play-off'unda Monaco ile karşılaşmaları belli oldu!
  3. 18:56 Piyasalarda Dalgalı Seyir: BIST 100 Düşüşle Kapanış Yaptı, Bankacılık Endeksi Arttı
  4. 18:51 TCMB'den Piyasa Düzenlemesi: Menkul Kıymet Tesis Oranı %1'e İndiriliyor
  5. 18:44 Sağlıklı ve Lezzetli Atıştırmalık: Pratik Hurma Topları Tarifi
  6. 18:37 Rönesans Rezidans Faciası: Müteahhidin Çarpıcı Savunması 'Bina Yan Yattı, Çökme Olmadı'
  7. 18:31 Tokat'ta meydana gelen 5.6 büyüklüğünde deprem
  8. 18:26 Arsenal, Ferdi Kadıoğlu'nu Gözlemlemek İçin İstanbul'a Gözlemci Gönderdi
  9. 18:20 Web Bağlantısı Sorunlarına Hızlı Çözümler: İnternet Deneyiminizi İyileştirin!
  10. 18:14 Senatör Nelson: Çin'in Gizli Uzay Programları ABD'yi Uyandırmalı
  11. 18:09 İran Komutanı: İsrail'in Nükleer Tesise Saldırı Tehdidi, Politika Değişikliğine Neden Olabilir
  12. 17:59 Domateslerin Uzun Süre Taze Kalması İçin Pratik Yöntemler
  13. 17:52 Antalya'daki Teleferik Kazası: Tutuklu Belediye Yetkililerinin İtirazı Reddedildi
  14. 17:37 İbrahim Hacıosmanoğlu, TFF Başkanlığına adayı oldu!
  15. 17:32 Denizlispor’da sezon kapandı! Bekir Turaç Böke'den Haber!
  16. 17:28 İsrail'den İran'a karşı "diplomatik atak" geldi!
  17. 17:24 Ronald Araujo'dan İlkay Gündoğan'ın O Sözlerine Hemen Cevap Geldi!
  18. 17:20 Bursaspor Divan Kurulu Başkanı Galip Sakder açıklamalar yaptı! “Hata lüksümüz yok”
  19. 17:12 Trabzonspor'da O Futbolcuyla Yollar Ayrılacak!
  20. 17:10 Et ve Süt Kurumu'ndan Büyük Zam: Yüzde 25 Artış!
Yaşam Haberleri