Antibiyotiklerin icat edilmeden önce insanlar nasıl hayatta kalıyorlardı?

Antibiyotiklerin icat edilmeden önce insanlar nasıl hayatta kalıyorlardı?

Antibiyotiklerin icat edilmeden önce insanla... Bilindiği gibi penisilin ama 1928 senesinde ortaya çıkarıldı. Ancak o zamana kadar insanlar hâlâ her türlü yola başvurarak çeşitli hastalıkları tedavi etmeye çalışıyordu. Antibiyotikler icat edilmeden önce nasıl hayatta kaldıklarına bakalım:

1928'de İngiliz bilim adamı Alexander Fleming, insan vücudunun bakteriyel enfeksiyonlara karşı direncini araştırmak için basit bir deney yaptı. Laboratuvar kaplarında bıraktığı bazı stafilokok kültür kolonilerinin Penicillium Notatum küfünün bir türüyle enfekte olduğunu buldu. Fleming, küf lekelerinin çevresinde bakteri bulunmayan bir alan fark etti. Bu, küfün, bilim adamının "penisilin" adını verdiği, bakteri öldürücü bir madde ürettiği sonucuna varmasına olanak sağladı. Bu keşif sayesinde milyonlarca insan hâlâ ciddi bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle tedavi görüyor.

PEKİ, İNSANLAR BUNDAN ÖNCE NE YAPIYORDU?

Bal

Zehri ilaç olarak kullanmanın başarılı bir yolu Alternatif tıpta bitkisel zehirler yaygın olarak kullanılmaktadır, özellikle kanser tanısı alan hastalar arasında popülerdir. Boğazın mı acıyor? Ballı çay iç" … Bugün hala birbirimize böyle tavsiyeler veriyoruz. Ve eğer bugün onları pek rasyonel bir şekilde takip etmiyorsak, o zaman geçmişte bal oldukça popüler bir ilaçtı. Eski Mısırlılar bile tıp literatüründe balın özelliklerini anlatmış ve onu çeşitli rahatsızlıklar için 900'den fazla ilaçta kullanmışlardır. Mısırlı askerler savaşta yaralandığında doktorlar iyileşmelerine ve enfeksiyonu önlemelerine yardımcı olmak için yaralarına bal sürüyorlardı. Bu şimdi acayip gelebilir fakat modern araştırmacılar balın aslına bakarsak iyi bir dezenfektan olabileceğini keşfettiler. Yaranın içine girdiğinde patojen bakterilerden yaşam için gerekli olan sıvıyı çeker, bu yüzden çoğalamazlar.

Kan Alma

Balın işe yaramadığı durumlarda eski Mısırlılar, tehlikeli enfeksiyonları olan hastaları tedavi etmek için kan almayı kullanıyorlardı. Bu yöntem, insan vücudunun dört sıvı içerdiğini öne süren tıbbi teoriden meydana gelmektedir: kan, tükürük, siyah ve sarı safra. Bir insanın sağlıklı olabilmesi için bu dört sıvının dengeli olması gerektiğine ve enfeksiyonların o zamanlar bilinmeyen mikroplardan değil, kan fazlalığından kaynaklandığına inanılırdı. Sinek larvaları Napolyon Savaşları sırasında cerrahlar garip bir olguyu fark ettiler: Yaraları sıradan yeşil sineğin larvaları olan askerler daha iyi iyileşiyor gibi görünüyordu. Bu fikir ne kadar iğrenç görünse de, daha sonra doktorlar bu sineğin larvalarını kasıtlı olarak hastalarının yaralarına aktarmaya başladılar. Antibiyotiklerin keşfinden hemen sonra bu uygulamadan vazgeçildi.

Cıva

Antik çağlardan beri, metalin parlak gümüş rengi ve oda sıcaklığında sıvı halde olması sebebiyle insanlar cıvaya ilgi duymuşlardır . Eski Çinliler, kırmızı cıva sülfürün yaşam beklentisini artırma ve canlılık verme kabiliyetine sahip olduğuna inanıyordu ve ortaçağ Arapları, bunu cilt hastalıklarını tedavi etmek için merhemlerde kullanıyordu. Ayrıca 15. yüzyılda Avrupa'da yaşanan frengi salgını sırasında cıva, bu korkunç hastalığın sebebi olan spiroket bakterilerini öldürdüğü için gerçek bir kurtuluş haline geldi. Tedavi sırasında hastaların derilerine cıva uygulandı, enjekte edildi, cıva topakları yutuldu ya da buharlarıyla yıkanıldı. Ancak bu tür yöntemler ne yazık ki yarardan çok zarar getiriyor. Çünkü cıva böbreklere zarar veren, beyin hasarına neden olan ve ölüme yol açabilen kuvvetli bir toksindir

Gümüş

Binlerce yıl süresince gümüş bir temizlik maddesi olarak kabul edildi. 16. yüzyılda İsviçreli hekim Paracelsus bunu yaralara uygulamaya ve hastalara ağızdan vermeye başladı. Diğer doktorlar da onun örneğini takip etti. 1880 senesinde Alman kadın doğum uzmanı Carl Sigmund Franz Krede, yeni doğan bebekleri gonokokal konjonktivitten korumak için gümüş solüsyon içeren göz damlalarıyla tedavi etmeye başladı. Modern araştırmalar, gümüş iyonlarının, mikropların zarlarında delikler açarak ve DNA gibi temel hücresel bileşenlere bağlanarak mikroplara saldırdığını gösteriyor. Bir deneyde gümüş, numunedeki mikropların %99,99'undan fazlasını öldürdü. Gümüş genel olarak güvenli olsa da yüksek dozda kullanıldığında mide rahatsızlığına, nöbetlere ve hatta ölüme neden olabilir.

Kinin kabuğu

Bitkiler yüzyıllardır hastalıklarla savaşmak için kullanılmıştır. Bu bitkilerden biri de Güney Amerika'da yetişen kinin ağacının kabuğuydu. 17. yüzyılın başlarında, Cizvit misyonerleri, kabuğun nasıl kurutulup toz haline getirilebileceğini ve daha sonra ateşli insanları tedavi etmek için bir içecek yapmak üzere suyla karıştırılabileceğini anlattılar. Misyonerler muhtemelen bu tedaviyi yerlilerden öğrenmişlerdi. Bu ilaç yalnız bir halk ilacı değildi. Kinin ağacının kabuğu, 20. yüzyılın başına kadar sıtmanın tek etkili tedavisi olan kinin ilacının kaynağı oldu. Kinin, sıtma parazitlerinin büyümesini ve çoğalmasını engelleyen bir alkaloiddir.

Sarımsak

Antik Çin'de sarımsak, MÖ 2700 gibi erken bir tarihte en popüler ilaçlardan biriydi . ve doktorlar bunu depresyon tedavisinde kullandılar. Hindistan'da öksürük, cilt hastalıkları, romatizma ve hatta hemoroit tedavisi için reçete edildi. Ortaçağ Avrupalıları sarımsağı bal ile çay ve tentürlerde karıştırıp ateşe neden olan bulaşıcı hastalıklarla savaşmak için kullandılar. Marsilya sakinleri, 18. yüzyılda hıyarcıklı veba salgını sırasında sarımsakla tedavi edildi. 20. yüzyılın başlarında doktorlar, grip salgınları sırasında önleyici önlem olarak insanlara sarımsak veriyordu. Sarımsağın gücüne olan inanç o kadar güçlüydü ki, 1917 ve 1918 yıllarında ABD'de yaşanan grip salgınları sırasında bazı insanlar evlerinden çıkarken boyunlarına sarımsaklı kolyeler takmışlardı. Ve İkinci Dünya Savaşı sırasında Sovyet ordusu antibiyotik yerine bunu kullandı. Sarımsağa "Rus penisilini" denmesinin sebebi budur.

"Antibiyotiklerin icat edilmeden önce insanlar nasıl hayatta kalıyorlardı?" haberi, 08 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 08 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan Antibiyotiklerin icat edilmeden önce insanlar nasıl hayatta kalıyorlardı? haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Antibiyotiklerin icat edilmeden önce insanlar nasıl hayatta kalıyorlardı? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 30 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:56 Altınay Savunma Teknolojileri, F-16'lar İçin Çoklu Bomba Salan Sistemi Geliştiriyor
  2. 15:52 Endonezya'da Ruang Yanardağı Yeniden Patladı: Alarm Seviyesi Yükseldi, Havaalanı Kapatıldı
  3. 15:48 Şiddet İddialarına Savunma: TikTok Fenomeni 'Karagül'den Şok Açıklama
  4. 15:45 Kızılcık Şerbeti'nde Olay! Doğa ve Giray öpüştü!
  5. 15:44 Fenerbahçe Beko, Kritik Maç Öncesi Hazır
  6. 15:38 Gelin Damada Öyle Bir Şov Yaptı Ki! Resmen Dansöz Oldu!
  7. 15:37 Kolombiya'da Helikopter Kazası: 9 Asker Hayatını Kaybetti
  8. 15:35 Merkez Bankası Başkanı Karahan'dan enflasyon itirafı geldi: "Tahminlerimizin üzerinde!"
  9. 15:34 Fenerbahçe'den İsmail Kartal ve Dzeko çıkışı!
  10. 15:34 Bakan Özhaseki: Sene Sonuna Kadar 200 Bin Konut Teslim Edilecek
  11. 15:28 Ensar Vakfı, İsrail'le ticareti inkar etmeye çalışırken doğruladı
  12. 15:27 Ünlü Model Didem Soydan'dan Bornozlu Haller!
  13. 15:27 Genç Sadâ Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması
  14. 15:23 Görsel Kişilik Testi: Kendine Güven mi, Endişe mi?
  15. 15:18 Kibariye'den İhanet İddialarına Skandal Sözler ile Savunma!
  16. 15:15 Süper Lig'de Gol Krallığı Heyecanı: Icardi Önde, Dzeko Sessiz!
  17. 15:12 Bahçeli'den açıklama: "Türk-Kürt ayrışmasını çözecek olan bu millet ve onun iradesidir"
  18. 15:11 Bayern Münih ve Real Madrid Arasındaki Yarı Final Heyecanı
  19. 15:05 Columbia Üniversitesi'nde Filistin Protestoları: Hamilton Hall İşgal Edildi
  20. 15:03 İmamoğlu Eyüpsultan Belediyesi’ni ziyaret etti
Yaşam Haberleri