Antik Peynir: Kefir Yapımının 3,600 Yıllık Tarihi

Antik Peynir: Kefir Yapımının 3,600 Yıllık Tarihi

Antik Peynir: Kefir Yapımının 3,600 Yıllık T... Taklamakan Çölü'ndeki Xiaohe mezarlarında bulunan antik peynir, kefir yapımının tarihine ışık tutuyor. Analizler, bu peynirin 3,600 yıl önce üretilen kefir türünde olduğunu ortaya koydu.

Yaklaşık on yıl önce, Taklamakan Çölü'ndeki doğal olarak mumyalanmış Xiaohe halkına ait mezarlarda peynir parçaları keşfedildi. Bu peynir, ölenlerin baş ve boyun bölgelerine yerleştirilmişti ve ölüler için bir tür yolculuk atıştırmalığı olabileceği düşünülüyordu. Bilim insanları, bu tarihi peynir örneklerini analiz ederek, o dönemde kefir peyniri üretimi yapıldığını ortaya koydular. Bu bulgular, "Cell" dergisinde yayımlanarak antik DNA çalışmalarında yeni bir dönemin habercisi oldu.

KEFİRİN KÖKENLERİ


CNN'e göre, Xiaohe mezarlığı, Çin’in Sincan bölgesindeki Tarım Havzası'nda yer alıyor ve 1990'larda burada birçok mumya keşfedilmişti. Bu mumyaların yüz hatları ve saç renkleri, binlerce yıl sonra bile belirginliğini koruyor. Genetik olarak izole olmalarına rağmen, bu halk farklı kültürel etkilerle iç içe geçmiş durumda.

Yeni araştırma, Xiaohe halkının Orta Doğu ve Yunanistan’daki geleneksel peynir yapım yöntemlerinden farklı olarak, çeşitli hayvan sütlerini karıştırmadığını gösteriyor. Bunun nedeni tam olarak bilinmiyor; ancak araştırmacılar bu halkın günümüzde hâlâ kullanılan yöntemlerle kefir ürettiğini belirtiyor.

PEYNİRİN DNA'SINDA NE GİZLİ?


Pekin'deki Omurgalı Paleontolojisi ve Paleoantropoloji Enstitüsü’nden paleogenetikçi Qiaomei Fu liderliğindeki ekip, peynir örneklerinde keçi ve sığır DNA’sı buldu. Ayrıca, peynirdeki bakterilerin ve mantarların DNA’sını çözerek, günümüzde yaygın olarak tüketilen kefir türünde bir peynir olduğunu doğruladılar. Antik peynirde, kefir üretiminde kullanılan probiyotik bakterilerden biri olan Lactobacillus kefiranofaciens de tespit edildi. Araştırmacılar, bu bakterilerin 3,600 yıl boyunca nasıl evrimleştiğini inceleyerek, bakterilerin tarihsel süreçteki değişimlerine dair önemli bilgiler elde ettiler.

Günümüzde Rusya ve Tibet kökenli iki büyük Lactobacillus bakteri grubu bulunuyor. Fu ve ekibi, antik kefir peynirinde bulunan bakterinin, Tibet kökenli daha az bilinen bir grup ile yakın ilişkili olduğunu belirledi. Bu bulgu, probiyotik bakterilerin tarihsel evrimini anlamada önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

PEYNİR YAPIMININ TARİHSEL DERİNLİĞİ


Peynir yapımı, insanların sütü daha sindirilebilir hale getirmek için mikropları kullanmaya başlamasıyla ortaya çıktı. Mikroplar laktik asit üreterek sütün kesilmesine ve peynirin temelini oluşturan pıhtıların oluşmasına neden oluyordu. Harvard Üniversitesi’nden antropolog Christina Warinner, eski insanların fermantasyon süreçlerini daha iyi kontrol etmeyi öğrenerek peynir yapımını mükemmelleştirdiğini vurguladı. Warinner’a göre, insanların sütü ilk kullanmaya başladığı andan itibaren fermantasyon kaçınılmaz bir süreçti; çünkü soğutma teknolojisi olmadan süt, yalnız birkaç saat içinde fermente olmaya başlıyordu.

Xiaohe mezarlarında bulunan peynir, bugüne kadar keşfedilen en eski peynir olarak nitelendiriliyor. Bununla birlikte, hayvan proteinlerinin insan diş taşında ve süt kalıntılarının çömleklerde bulunması gibi diğer bulgular, peynir yapımının 9,000 yıl önce Anadolu veya Levant’ta başladığını gösteriyor.

Bu araştırma, sadece eski insanların yaşam tarzlarını değil, aynı zamanda peynir yapımının binlerce yıllık kökenlerini ve günümüzde hâlâ kullanılan üretim yöntemlerini de gözler önüne seriyor.

"Antik Peynir: Kefir Yapımının 3,600 Yıllık Tarihi" haberi, 25 Eylül 2024 tarihinde yazılmıştır. 25 Eylül 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan Antik Peynir: Kefir Yapımının 3,600 Yıllık Tarihi haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Antik Peynir: Kefir Yapımının 3,600 Yıllık Tarihi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 27 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:46 Erdoğan'dan 'kılıçlı yemin' ısrarı: Bu kendini bilmezler hak ettikleri cezayı alacaklar
  2. 00:44 31. Altın Koza Film Festivali’nde Onur Ödülleri Sahiplerini Buldu!
  3. 00:41 TBB Üyeleri: Seçimle göreve gelen İmamoğlu’nun, yargıyla siyasetten uzaklaştırılması kabul edilemez
  4. 00:36 Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, BM'de: "Halkımıza olanlardan tüm dünya sorumlu"
  5. 00:32 İsrail Savunma Bakanı Gallant, Lübnan'a saldırıların devam etmesine onay verdi
  6. 00:29 Temiz Hava Hakkı Platformu Kara Rapor’unu Yayınladı: "Türkiye’de Nüfusun %92’si Kirli Hava Soluyor"
  7. 00:29 Kritik Toplantı Sonrası Faiz İndirimi Tartışmaları Alevlendi!
  8. 00:29 Kredi Kartı Borçlularına Müjde: BDDK, Kredi Kartı Yapılandırması Getirdi!
  9. 00:27 TFF, Gökhan Gönül'ü resmen açıkladı
  10. 00:24 TFF resmen açıkladı: Trendyol Süper Lig'de sezonun adı değişti
  11. 00:20 Depremde 60 kişinin öldüğü Yoldaş Apartmanı'nın müteahhidine 16 yıl 3 ay hapis cezası
  12. 00:15 CHP'li Beyoğlu Belediyesi'nin Terra Santa Manastırı'ndan tahliyesine "yürütmeyi durdurma" kararı!
  13. 00:12 Ankara'da Hijyen Skandalına CHP’li Belediye'den Hızlı Müdahale!
  14. 00:12 Beşiktaş'tan Tarihi Yenilgi: Ajax, Kartalları Fırtına Gibi Geçti!
  15. 00:12 Bakan Yerlikaya'dan Narin Güran Davası ile İlgili Net Mesaj: "Caniler Yakalanacak!"
  16. 00:12 Hakkında siyasi yasak istenen Ekrem İmamoğlu'ndan açıklama: "Bu dava toplumu rahatsız ediyor"
  17. 00:11 Altın Tarihi Zirvede: Gram ve Çeyrek Altın Fiyatlarında Son Gelişmeler Neler?
  18. 00:09 Tunç Soyer: "Hakkımda yine bir soruşturma izni verildi"
  19. 00:08 Yerlikaya'dan Narin açıklaması geldi: "Çok geçmeden açıklığa kavuşacak"
  20. 00:02 Bakanlıktan Zincir Marketlere Şok Yasak: O Ürünlerin Satışı Durduruluyor!
Yaşam Haberleri