Arazi Sahipleri Dikkat: Kiralık Araziler için Listeler Açıklandı: İtiraz İçin Son Gün!

Arazi Sahipleri Dikkat: Kiralık Araziler için Listeler Açıklandı: İtiraz İçin Son Gün!

Arazi Sahipleri Dikkat: Kiralık Araziler içi... Üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazilerinin tespit çalışmaları tamamlandı. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışma sonucunda, bu arazilerin listesi muhtarlıklar ve İl Tarım Müdürlükleri’nde askıya çıktı.

ÜST ÜSTE İKI YIL EKILMEYEN TARIM ARAZILERI TESPIT ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

Resmi Gazete’de 22 Ağustos'ta yayımlanarak yürürlüğe giren düzenleme ile üst üste iki yıl süreyle ekilmeyen tarım arazilerinin tespit çalışmaları sona erdi. Bu kapsamda, tarım arazileri tek tek belirlendi. Tarım İl Müdürlüklerine bağlı ekipler, köylerde detaylı incelemeler yaparak işlenmeyen arazileri belirledi. Ayrıca, uydu fotoğrafları da kullanılarak tespit süreci desteklendi ve hazırlanan listeler ilgili muhtarlıklarda askıya çıkarıldı.

ŞIMDI NE OLACAK?

Eylül ayında itiraz edilmeyen listelerin yeniden gözden geçirilmesinin ardından, Ekim ayında ikinci askıya çıkılacak. İzlenmeyen tarım arazileri ile ilgili tespitler, mahalle muhtarlıklarında bir kez daha ilan edilecek. Tarım arazilerinin öncelik sahibi olanlara kiralanması sağlanacak ve çiftçilerden ekeceklerine dair taahhüt alınacak. Ancak, hangi ürünlerin ekileceği konusunda kesin bir bilgi vermek mümkün olmayacak; yine de köylülerden ekim taahhüdü alınacak.

ARAZILERINIZI KONTROL EDIN!

İl Tarım Müdürlükleri, çiftçileri bu süreçte dikkatli olmaları konusunda uyardı. Eğer tarım araziniz varsa, mutlaka İl Tarım Müdürlükleri ve muhtarlıklardan askıya çıkan listeyi kontrol etmelisiniz. Aksi takdirde, arazinizin Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları tarafından kiraya verilmesi riskiyle karşılaşabilirsiniz.

BILGILENDIRME YAPILDI

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, işlenmeyen tarım arazileri ve askı süreçleri hakkında bilgilendirme yaptı. Açıklamada, "Bakanlığımızın 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu uyarınca, üst üste iki yıl boyunca işlenmeyen tarım arazilerinin kiraya verilmesi ve tarımsal üretime kazandırılmasına yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Bu kapsamda, ilçe müdürlükleri ve muhtarlar tarafından tespit komisyonları kurulmuş ve uydu görüntüleri ile arazi kontrolleri gerçekleştirilmiştir. İlk yıl için potansiyel işlenmeyen tarım arazileri listeleri hazırlanarak mahalle muhtarlıklarında askıya çıkarılmıştır. İlan süresi içerisinde yapılacak itirazlar, yazılı olarak ilçe müdürlüğüne yapılmalıdır" denildi.

Ayrıca, ilanlar işlenmeyen tarım arazisi sahipleri için çıkarılmış olup, arazi sahipleri üretim yapma taahhüdünde bulunmaları halinde, işleneceği taahhüt edilen araziler askı listesinden çıkarılacaktır. İtiraz edilmeyen araziler ise 2025 yılı Eylül ayında ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından kontrol edilecek ve Ekim ayının başında ikinci kez askıya çıkarılacaktır. Bu süreçlerin sonunda, 2025 yılı Kasım ayında işlenmeyen tarım arazileri kiraya verilmeye hazır hale getirilecektir.

KIRALANACAK ARAZILERIN TESPITI

  1. Arazi Tespit Komisyonu: Kadastro parsel verileri, uydu görüntüleri, coğrafi bilgi sistemleri ve diğer kamu kurumlarından elde edilen veriler kullanılarak yapılacak çalışmalar ve yerinde gerçekleştirilecek arazi kontrolleri ile işlenmeyen tarım arazileri tespit edilecektir.

  2. Tespit Süreci: İşlenmeyen tarım arazilerinin tespiti için, içinde bulunulan yılın 1 Eylül tarihi ile hasat dönemi dikkate alınarak en geç takip eden yılın 31 Ağustos tarihine kadar olan süre göz önünde bulundurulacaktır.

  3. Kontrol Süreci: Tespit edilen işlenmeyen tarım arazileri, Bakanlık kayıt sistemleri ile karşılaştırılarak kontrol edilecektir. Ekonomik bütünlüğü sağlayan parseller tespit edilecek, ekonomik tarımsal üretim yapılabileceği değerlendirilen parseller ise belirlenecektir.

  4. Kiralamaya Dahil Olmayan Araziler: Dikili ve örtü altı tarım arazileri kiralama işlemleri kapsamına alınmayacak. Tarım arazisinin sınıfı, parsel büyüklüğü ve verimlilik durumu da kiralamaya dahil edilmeyecek.

  5. İtiraz Süreci: Tespit çalışmalarının ardından, kiralanacak tarım arazileri için listeler oluşturulacak ve bu listeler muhtarlıklarda, elektronik ortamda ve il müdürlüğü web sitesinde ilan edilecektir.

  6. İtiraz Süresi: Arazi sahipleri ve diğer ilgililer, listeler ile ilgili itirazlarını ilan süresi içerisinde Arazi Tespit Komisyonuna yapabileceklerdir. Komisyon, itirazları 3 gün içinde karara bağlayacaktır.

Sonuç olarak, üst üste iki yıl ekilmeyen 10 dekar ve üzeri tarım arazileri, arazinin vasfının değiştirilmemesi ve kiralayan tarafından tarımsal üretimde kullanılması şartıyla Bakanlık tarafından sezonluk olarak kiraya verilecektir.

 

"Arazi Sahipleri Dikkat: Kiralık Araziler için Listeler Açıklandı: İtiraz İçin Son Gün!" haberi, 19 Ekim 2024 tarihinde yazılmıştır. 19 Ekim 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Arazi Sahipleri Dikkat: Kiralık Araziler için Listeler Açıklandı: İtiraz İçin Son Gün! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Arazi Sahipleri Dikkat: Kiralık Araziler için Listeler Açıklandı: İtiraz İçin Son Gün! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 19 Ekim 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:44 Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde Emekli vatandaş: 'Etin tadını unuttum'
  2. 14:41 Pınar Deniz ve Kaan Yıldırım çiftinin bebeğinin cinsiyeti belli oldu!
  3. 14:36 BM: Gazze'de kıtlık riski devam ediyor
  4. 14:32 Zerrin Özer'in 33 kilo verme sırrı belli oldu
  5. 14:29 İsrail Gazze'nin kuzeyinde interneti tamamen kesti!
  6. 14:26 Ertuğrul Doğan'dan flaş adaylık açıklaması!
  7. 14:19 Ali Koç 17 Kasım'ı bekliyor!
  8. 14:17 Fenerbahçe’nin eski yıldızı Nani’ye hırsızlık şoku!
  9. 14:12 İsrail'e İHA saldırısı: Netanyahu'nun evi hedef alındı
  10. 14:08 Yusuf Tekin, kabine değişikliğine ilişkin: "millet en çok beni konuşuyor takdir diyelim"
  11. 14:06 Cinsel Saldırı Mağduru Genç Kadın Koruma Altına Alındı, Soruşturma Devam Ediyor
  12. 14:01 Mahkemeden Mucize Karar: Hayati İlaç SGK Tarafından Karşılanacak!
  13. 13:59 Arthur Zico'dan yıllar sonra gelen Aziz Yıldırım itirafı: Volkan Demirel'i oyundan almasını istedi
  14. 13:53 Dünyanın ilk sanatçı robotu eserini müzayedede satışa çıkaracak!
  15. 13:52 Skandalın Merkezindeki İsimler! Yenidoğan Çetesi ve Bebek Ölümleri Üzerine Şok İddialar!
  16. 13:49 Küba'da ülke çapında elektrik kesintisi: Şebeke çöktü!
  17. 13:43 "Vergi borcunuz var" e-postalarına dikkat!
  18. 13:39 AKP'li vekil Keskinkılıç'tan 'yatırım' eleştirilerine skandal yanıt: 'O yolları baban mı yaptırdı?'
  19. 13:33 Eylül’de kredi kartıyla ödemeler yüzde 79 arttı!
  20. 13:32 İç Çamaşırı Üretiminde Şok: Ünlü Markada Kısırlaştırıcı Kimyasal İddiaları Gündemde!
Ekonomi Haberleri