ARINÇ'TAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR: Benim enflasyonum TÜİK’e uymuyor

ARINÇ'TAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR: Benim enflasyonum TÜİK’e uymuyor

ARINÇ'TAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR: Benim enflasyo... Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç ile söyleşimizin ilk bölümünde “siyasi üslup”u konuşmuştuk. Bugün de iç siyaset, seçimler, AK Troller, Cumhurbaşkanı adaylıkları ve ekonomiye ilişkin açıklamaları okuyacaksınız.

Ömer Şahin / Ankara

  • Bülent Arınç siyasi tabloyu nasıl görüyor?
  • Bugüne kadar sürekli kazanan AK Parti dönemi kapanıyor mu?
  • AK Parti yeniden seçim kazanabilir mi?

Siyasetin duayen isimlerinden olan Bülent Arınç, önümüzdeki cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine ilişkin iddialı sözler söyledi.
(Arınç'ın dünkü röportajının için lütfen linki tıklayınız)

MNP, MSP, RP, FP, AK Parti ile 20’den fazla seçime girdiğini söyleyen deneyimli bir siyasetçi; 
“Her seçim öncesi sonuçlar az çok tahmin ederim” diyor.
Sokakta, pazarda vatandaşla olan ilişkilerin, konuşmalara verilen tepkilerin ve halkın gündemindeki olaylar karşısında ortaya konan tavrın seçim sonuçlarında etkili olacağını söylüyor.
“Vatandaşın bakışından siz bunu hissedersiniz?” diyen Arınç’a, “Şu günlerde vatandaşın bakışından ne hissediyorsunuz?” diye sorduğumda önce gülüyor sonra da şöyle ortaya koyuyor iddiasını:

“Şimdi işimiz zor ama bize sorarlarsa biz bu seçimin nasıl kazanılacağını söyleriz: Hem Cumhurbaşkanlığı hem de milletvekilliği genel seçimlerinin… Ben seçimin kazanılması için neler yapılmalı, neler gerekli? Bunları adeta bir matematik ölçüleri içerisinde biliyorum”

Nedir bu formüller derseniz Arınç bunu söylemiyor. Halkın en büyük sıkıntısı geçim derdi olduğuna göre acaba bu formüller “ekonomik” mi? Buna da “hayır” diyor..

“Sadece ekonomik formül olur mu? Ekonomi işin en sonu belki de. Önce hukuk, adalet v.s. Ben bunların formülünü biliyorum. İki kere iki dört der gibi. Yeter ki bu işin başındakiler, 'Biz bu seçimi almak için ne yapmalıyız?' desinler. Önce gidişatın endişe verici olduğunu görsünler. Geniş bir istişare yapsınlar. Bu istişarelere davet edilirse ben de görüşümü söylerim. Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediye seçimleri öncesi genel merkezde böyle bir istişare yapıldığında sonuçların ne olabileceğini az çok söyledim. Ben gördüklerini iyi tahlil eden, doğruları söyleyen bir insanım. İhtiyaç duyan bana sorabilir”.

1iti.jpg

(Bülent Arınç - Ömer Şahin)

Anketlerde oyları yüzde 30’lara düşmüş görülen AK Parti’nin halen seçim kazanabilir mi? Kimilerine göre AK Parti dönemi kapandı ama Arınç öyle düşünmüyor:

“Var, iki seçimden de ümidimizi kesmedik ama vakit daralıyor. Zaman geçmeden derhal bu işe el atılması ve seçimi kazanmak için gerekli formüllerin acilen uygulanması lazım. Ertelemeden, ihmal etmeden, göz ardı etmeden”

3 - 5 trolü toplasanız 1 gram etmez

Bülent Arınç’ın söylediği sözler kimi zaman büyük gürültü koparıyor ve bu sözlere tepki çoğu zaman muhalefet yerine kendisini “AK Parti’li” olarak tanımlayan isimlerden geliyor. Arınç’a kurucusu olduğu AK Parti’nin tabanı tepkili mi? Neden konuşuyor? Amacı ne? Konuşması ile partisine zarar verdiğini düşünüyor mu?

“AK Parti'den tepki görmüyorum. Tepki gösterenler 3- 5 kişi. Bunlar troldür. Onların esamesi bile okunmaz. 4'ünü,5’ini 10’unu toplasanız 1 gram etmezler. Ama sessiz çoğunluk, AK Parti’nin tabanı 'Allah senden razı olsun, sen olmasan bunları kim söyleyecek, konuşacak. Senin isminle esnafa halka gidiyoruz. Onlar da iyi ki Bülent Bey konuşuyor' diyorlar. Dolayısıyla görünür görünmez büyük bir çoğunluktan dua, destek alıyorum.

Beni tanıyanlar bilir, 1970 yılından beri bu çizgideyim 

Beni tanıyanlar bilir 1970’den beri böyleyim. Rahmetli Erbakan hoca benim eleştiri, uyarılarım karşısında hiçbir zaman tavır almış değildir. Tayyip Bey de son zamanlardaki konuşmaları dışında beni incitecek şey yapmadı, parti içinde beraber çalışırken her zaman hürmette bulundu. Ben de ona hiç bir zaman saygıda kusur etmedim

Hesap içinde değilim, içim yanıyor

Ben hiçbir hesabın içinde olmadım. Üç, beş maaşın ya da herhangi bir görev talep etmedim. Allah bana bütün görevleri nasip etti. Bundan sonra da şunu verin diyecek halim yok. Ama AK Parti’nin Tayyip Bey’in başarılı olmasını istiyorum. Tekrar seçim kazanmasını istiyorum. İçim yanıyor ve bu feryadımı bazen ölçülü olarak dile getiriyorum…

"Erdoğan aday, ilan etmesine gerek yok"

Şu ana kadar resmi bir açıklamanın olmadığı Cumhurbaşkanı adaylığında tek konuşan isim “Adayımız Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dır” diyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Arınç’a göre de Erdoğan Cumhurbaşkanı adayı olacak ve bunu ilan etmesine de gerek yok.

“Adayların belirlenmesi için belirli bir zaman var. Tayyip Bey yeniden aday olmak ve kazanmak ister. Bunun için yeni bir açıklama yapmasına gerek yok. Zaten Cumhurbaşkanlığı seçim kanununa göre başkaları da aday gösterebiliyor. Erdoğan mutlaka adaylığını kendi açıklamalıdır düşüncesinde değilim. O, ona ait bir yetkidir. Olur mu diyorsanız? Ben aday olacağını düşünüyorum.

Diğer taraf da (Millet İttifakı) adayını istediği zaman açıklama özgürlüğü var. Bunun getirisini, götürüsünü her iki taraf da düşünüyordur.”

Erken seçim ihtimali

Erken seçim tartışmalarına da değinen Bülent Arınç, seçimleri bir kaç ay öne almanın “erken seçim” anlamına gelmeyeceği düşüncesinde.

“Seçimi tam gününde yapmak Allah’ın emri değil, 3,5 ay öncesine de alınır. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) kendisi için gerekli gördüğü süre zannediyorum iki, üç aydır. O süreye dikkat edilerek seçim her zaman erkene alınabilir“.

Bugünkü sistem CHP’nin eseri

AK Parti’nin kurulduğu zaman büyük harflerle “bundan sonra seçimler zamanında olacak, erken seçim olmayacak” demesine rağmen mecburen erken seçim yapıldığını hatırlatan Arınç, Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı adaylığı sürecinde yaşanan 367 krizi ve Anayasa Mahkemesi Kararı’na göndermede bulunarak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin de bir anlamda CHP’nin eseri olduğuna işaret etti:

“Cumhurbaşkanı’nı bize Meclis’te seçtirmediler. Aslında bugün olumsuz görülen şeylerin müsebbibi CHP’nin o zamanki tutumudur. Eğer CHP 367’ye sığınıp parlamentoda seçime engel olmasa idi Cumhurbaşkanı Meclis tarafından seçilecekti belki halkın seçmesi gündeme gelmeyecekti.”

Partili cumhurbaşkanlığı tartışılır

Partili Cumhurbaşkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi yeniden tartışmaya açılır mı? Halk bunu benimsedi mi? Bu konuda da şunları söylüyor Arınç:

“Tartışılıyor. Bu tartışmanın önüne geçmek mümkün değil. Uygulamada görülen aksaklıklarla ilgili Hükümet içinde Sayın Fuat Oktay koordinasyonunda bir çalışma yapılmıştı. Yani Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile dört seneyi geride bırakıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu sisteme adapte olduğu bundan vazgeçmek istemeyeceğini biliyorum. O yüzden halk tarafından kabul edilmiş sistemin devam edip etmeyeceğini Sayın Cumhurbaşkanımız belirleyecektir. Zaten ittifak ortağı da aynı düşünüyor.”

Benim enflasyon TÜİK’e uymuyor

Bülent Arınç, Cumhurbaşkanı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi iken ekonomide sıkıntı yaşandığını söylemişti. Berat Albayrak’ın “görevden affı”ndan hemen önce söylenen bu sözler parti içinden gelen ilk uyarı olarak dikkat çekmişti. Arınç bugünkü tabloyu nasıl görüyor?

“Hayat pahalılığı bütün kitleleri üzecek noktaya ulaştı. En az 2 sene evvel, ‘böyle bir sıkıntı var, hükümetimiz derhal tedbir almalı, bunu görmemek, inkar etmek veya basit görmek doğru değil’ demiştim. Bunu bütün içtenliğimle söyledim. Çünkü ben halkın içinde yaşıyorum. Sadece kendi bölgemde değil Türkiye’den gelen herkesin uğrak yerindeyim. Herkesin gidişattan sıkıntı, endişe duyduğunu görüyor, dinliyorum. Çarşı pazara gidiyorum. Markete bazen yalnız bazen eşimle gidiyorum.
Benim gördüğüm enflasyon TÜKİ’e benzemiyor. Bence bu rakamlara boğulmamak lazım. Bir sorun elle tutulur, gözle görülür hale gelmiş ise TÜİK rakamlarına ne de başka bir şeye ihtiyaç var. Onlar ekonomik gösterge için önemlidir tabi. Ben yaşadığımı söylerim.“

Twitter: https://twitter.com/omer_sahinn

"ARINÇ'TAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR: Benim enflasyonum TÜİK’e uymuyor" haberi, 23 Mayıs 2022 tarihinde yazılmıştır. 23 Mayıs 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan ARINÇ'TAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR: Benim enflasyonum TÜİK’e uymuyor haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ARINÇ'TAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR: Benim enflasyonum TÜİK’e uymuyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  2. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  3. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  4. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  5. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  6. 15:24 Olympiakos'un Türkiye hakkındaki açıklaması: "Bu söylentiler tamamen hayal ürünü"
  7. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
  8. 15:18 İş Bankası'ndan heyecan verici duyuru: 16 İl ve 21 ilçede memur alımı başlıyor!
  9. 15:18 Yerel seçimlerde kolaylık: THY'den ücretsiz iade ve değişiklik hakkı
  10. 15:18 BM İnsan Hakları Komiseri: İsrail'in Gazze'de Açlığı Silah Olarak Kullanması Savaş Suçu Olabilir
  11. 15:17 İstanbul'dan milyarder sürprizi: Zenginler listesinde beklenmedik isimler!
  12. 15:17 İsrail Eurovision'a Katılıyor! Eden Golan Sahnede Olacak!
  13. 15:14 Çöl Tozlarından Korunmanın Önemi ve Yöntemleri
  14. 15:10 İlkbaharda Gül Dikimi: Bahçenizi Renklendirin!
  15. 15:05 Türkiye'nin Döviz Rezervleri 22 Mart Haftasında Hızla Eriyor: Brüt Rezervler 4 Milyar Dolar Azaldı
  16. 15:02 Yeniden Refah Parti'li adaydan mevcut iktidarın Gazze politikasını eleştiri
  17. 14:53 Trump Markalı Ürünler: Yüksek Fiyatlar ve Alay Konusu Olmalarıyla Gündemde
  18. 14:49 Kahramanmaraş'ta 6 Şubat Deprem Şehitleri Anısına Anıt Yapıldı
  19. 14:45 Özge Özpirinçci Saçlarını Boyattı! O Haliyle Kime Benzedi!
  20. 14:44 Muğla'nın Datça İlçesi Açıklarında 3.9 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Verilerine Göre Detaylar
Gündem Haberleri