Artık evde yapılabilecek... Sadece 5 dakikada korona testi!

Artık evde yapılabilecek... Sadece 5 dakikada korona testi!

Artık evde yapılabilecek... Sadece 5 dakikad... Massachusetts Üniversitesi'nde görevli Dr. Gülden Camcı Ünal, doktora öğrencisi Darlin Lantigua ile birlikte koronavirüs tanısını 5 dakikada koyabilen

Massachusetts Üniversitesi'nde görevli Dr. Gülden Camcı Ünal, doktora öğrencisi Darlin Lantigua ile birlikte koronavirüs tanısını 5 dakikada koyabilen herkesin evde uygulayabileceği bir test geliştirdiklerini belirtti.

Artık evde yapılabilecek... Sadece 5 dakikada korona testi! Sözcü'den Eser Akgül'ün haberine göre Bilim dünyası son birkaç aydır koronavirüse odaklandı. Bir yandan koronavirüs bulaşının önlenmesi ve tedavisi için aşı ve ilaç geliştirme çalışmaları devam ederken, bir yandan da hızla yayılan ve milyonlarca kişinin asemptomatik olarak taşıdığı düşünülen virüsün kolay ve hızlı tanısı için çalışmalar sürüyor.

HERKES ULAŞABİLECEK

Massachusetts Üniversitesi Lowell Kampüsü’nde araştırmalar yapan Dr. Gülden Camcı Ünal, geliştirdikleri COVID-19 tanı test ile ilgili bilgiler verdi. Testin en önemli özelliğinin evde herkesin kolayca uygulayabileceği bir şekilde geliştirildiğini vurgulayan Ünal, kısa sürede sonuç verdiğini de ekledi.

COVID-19 hastalığı ile ilgili önemli probemlerden birinin hızlı, güvenilebilir ve kolay biçimde yapılabilecek bir tanı testinin eksikliği olduğunu belirten Ünal, normalleşme sürecinde daha sık test yapılması gerektiğini ve özellikle de sağlık çalışanları için bu testin çok gerekli olduğunu vurguladı.

Sağlık çalışanlarının yanında güvenlik güçleri, askerler ve öğrenciler gibi riskli konumdakilere de COVID-19’a karşı daha fazla test yapılması gerektiğini vurgulayan Ünal, uygulama sayısının artmasında ekonomik açıdan daha makul bir tanı testi geliştirmenin etkili olacağını belirtti.

Ünal, Nisan ayında geliştirmeye başladıkları testin özelliklerini şöyle anlattı:

“Mevcut yöntemler genellikle pahalı, uzun zaman alan ve ancak spesifik olarak eğitilmis kişiler tarafından yapılmakta ve sonuçları değerlendirilmektedir. Bu sorunlara çözüm olarak araştırma labaratuvarımda doktora öğrencim Darlin Lantigua ile birikte hızlı, kolay, küçük, kolaylıkla taşınabilen ve düşük maliyetli bir COVID-19 tanı testi geliştirdik.

HAMİLELİK TESTLERİNE BENZER BİR ŞEKİLDE ÇALIŞIYOR

Geliştirdiğimiz teshiş aracı COVID-19’u mevcut tanı yöntemlerine kıyasla sadece 5 dakika gibi kısa bir sürede tespit edebiliyor. Evde yapılan hamilelik testlerine benzer bir şekilde çalışıyor. Bir vücut sıvısı biyosensörümüzün üzerine yerleştiriliyor ve 5 dakika sonra alet ‘koronavirüs var mı yok mu?’ belirtiyor. Teşhis aletinde kan, tükürük, burun sıvıları ve idrar gibi örnekler kullanılabiliyor.

Bu süreçte hastaneler ile birlikte hareket ederek hasta örneklerini test etmek için çalışmalara başlayacağız. Bu sonuçlar test sonucunun güvenilirliği hakkında daha fazla bilgi verecek ve gerekiyorsa testi optimize etmemize yardımcı olacak. Tanı testimiz halen geliştirme aşamasında. Uygun endüstri partneri, gerekli finansman ve Gıda ve İlaç İdaresi’nin onayı gibi faktörlere bağlı olarak testimiz önümüzdeki aylar içinde kullanıma hazır olabilir.

HERKES UYGULAYABİLECEK

Geliştirdiğimiz test aynı zamanda, basitliği nedeniyle tecrübesiz kişilerin bile evde kendi kendine uygulayabileceği bir test. Geliştirdiğimiz testin çok etkili olacağını ve insanların bu hastalık için erken teşhis edilmesine ve uygun şekilde tedavi edilmesine hızlıca başlanmasına global ölçekte yardımcı olacağını düşünüyoruz.

"Artık evde yapılabilecek... Sadece 5 dakikada korona testi!" haberi, 18 Haziran 2020 tarihinde yazılmıştır. Yaşam kategorisi altında bulunan Artık evde yapılabilecek... Sadece 5 dakikada korona testi! haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Artık evde yapılabilecek... Sadece 5 dakikada korona testi! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 05 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:23 Masrafı yok diye bol bol ekildi: Sarı altında hasat erken başladı!
  2. 04:18 Hızlı kilo vermek istiyorsanız 3 beyazdan uzak durun!
  3. 04:16 En sevilen iki ürün birleşti ortaya şaheser çıktı: İşte gelin çantası tarifi
  4. 04:15 Şipşak kurabiye: Tahinli kurabiye tarifi
  5. 04:13 Ustaların tarifi: 15 dakikada orjinali aratmayan su böreği
  6. 04:11 Bu şekilde saklayan muzu 1 ay taptaze tutuyor!
  7. 03:18 5 Mayıs 2024 Günlük burç yorumu
  8. 02:47 Restoranlarda tepki çeken uygulama! Uzmanı uyardı: Ödemeyin
  9. 02:44 iPhone'da bulunan kilit ekranı özelliği Android'e de geliyor
  10. 02:43 Amazon'un satışları ilk çeyrekte arttı!
  11. 02:41 Kan grubuna göre hastalık riskleri neler? En şanslılar o kan grubuna sahip olanlar çıktı
  12. 02:40 On milyonlarca kişi WhatsApp'a gizlice giriyor!
  13. 02:37 Teknoloji şirketlerinde işten çıkarmalar dünya genelinde devam ediyor!
  14. 02:35 Üniversite-sanayi arasındaki dijital köprüyü kuracak uygulama: JobSocial
  15. 02:33 Araştırma üniversitelerine AR-GE için 503,9 milyon lira bütçe
  16. 02:32 Google yapay zekanın verimli kullanımı için eğitim veriyor
  17. 02:28 Türk mühendisler devletlerin sakladığı sırrı keşfetti!
  18. 02:26 Sevgilinizin sizi aldattığını nasıl anlarsınız? Sosyal medyada "Bunu deneyin" diyerek paylaştı!
  19. 02:24 Bu besinler mutluluk hormonlarını tavan yaptırıyor!
  20. 02:19 5 Mayıs 2024: Tarihte bugün
Yaşam Haberleri