Asgari ücret maaşı ve emekli aylığında yeni tahmin: ZAM ORANI NE KADAR OLUR?

Asgari ücret maaşı ve emekli aylığında yeni tahmin: ZAM ORANI NE KADAR OLUR?

Asgari ücret maaşı ve emekli aylığında yeni ... Merkez Bankası ekim ayı piyasa beklentileri anketi verisini açıkladı. Enflasyondaki bu değişiklik memur emekli ve asgari ücretlinin maaşın nasıl yansıyacak? İşte tahminler...

Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'ndeki TÜFE tahmini emekli zammı için ipucu verdi. Buna göre eylülde 67.22 olan yıl sonu enflasyon beklentisi bu ankette 68.01’e ulaştı. Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, "Yine yüzde 50’ye yakın SSK ve Bağ-kur emeklilerine, memurlara maaş zammı yapılacağını düşünüyorum" dedi.   Milyonlarca çalışan ve emeklinin gözü kulağı enflasyon rakamlarına çevrilmiş durumda. Merkez Bankası enflasyon tahminini değiştirdi.   Milliyet'in haberine göre ekonomist Muhammet Bayram, "Ocak ayında ise verilecek toplu sözleşme zammı yüzde 15 seviyesinde. Arada 9 puanlık bir fark bulunuyor. Bundan dolayı memur ve memur emeklilerine enflasyonun üzerinde 9 puanlık fark verilecek" dedi.   Bayram'ın açıklamaları şu şekilde:   "Merkez Bankası ekim ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ni açıkladı. Buna göre yıl sonu enflasyonu yüzde 68 seviyelerine yukarı yönlü revize edildi. Yılın ikinci yarısını içeren dönem için enflasyon temmuz ayında 9.49, ağustos ayında 9.09 olarak gerçekleşti. Eylül ayında neredeyse yarıya düşerek enflasyonda yükseliş hızı 4.75 seviyesine geldi.   Bununla birlikte memur ve emeklilerin ilk 3 ay için yüzde 25.11 olarak enflasyon farkları belirlendi. Merkez Bankası anketi sonrasında bizim yıl sonu enflasyon beklentimiz ise yüzde 75 civarında. Yıl sonunda enflasyonu yüzde 75 civarında kapatabileceğimizi düşünüyoruz.

3 aylık enflasyon farkı bekleniyor

3 aylık daha enflasyon verisi var. Gelecek ayın 3’ünde ekim ayı enflasyon verileri açıklanacak. Yılın ikinci altı ayından sonra açıklanan ilk 3 aylık enflasyon yüzde 25.11’di. Yeni gelen enflasyon verisi ile birlikte bu artacaktır, ama iki aylık veriyi daha bekleyeceğiz. Yıl sonu enflasyon farkı ise sayın Bakan Vedat Işıkhan’ın açıkladığı gibi yüzde 38’ler civarında olacaktır. Bakanın memur ve memur emeklilerine ise yüzde 50 civarında zam yapılacağını söylenmesinin sebebi haziran ayındaki toplu sözleşme zammının yüzde 6 seviyesinde olmasından dolayıdır. Ocak ayında ise verilecek toplu sözleşme zammı yüzde 15 seviyesinde. Arada 9 puanlık bir fark bulunuyor. Bundan dolayı memur ve memur emeklilerine enflasyonun üzerinde 9 puanlık fark verilecek. Sene sonu itibarıyla yapılacak zam her ne kadar SSK ve Bağ-kur emeklileri için yüzde 38 olarak düşünülse de son dönemlerde artışlar hep enflasyon farkı + refah oranı şeklinde yapıldı. Yine yüzde 50’ye yakın SSK ve Bağ-kur emeklilerine, memurlara maaş zammı yapılacağını düşünüyorum.

Asgari ücret zammı ne kadar olur?

Asgari ücretliye de en az enflasyon farkı kadar bir artış yapılacaktır. Ara dönemde yüzde 35 zam yapıldı. Yapılan ara zamla birlikte SSK ve Bağ-kur emeklilerine göre daha fazla bir zam yapılmış oldu. O yüzden en az enflasyon farkı kadar asgari ücretliye bir artış yapılabileceğini düşünüyorum.”  

"Asgari ücret maaşı ve emekli aylığında yeni tahmin: ZAM ORANI NE KADAR OLUR?" haberi, 21 Ekim 2023 tarihinde yazılmıştır. 22 Ekim 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Asgari ücret maaşı ve emekli aylığında yeni tahmin: ZAM ORANI NE KADAR OLUR? haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Asgari ücret maaşı ve emekli aylığında yeni tahmin: ZAM ORANI NE KADAR OLUR? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 14 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı
SON HABERLER
  1. 08:51 Ayşe Ateş tutuklu sanık Emre Yüksel'in videosunu paylaştı. "Bağı var mı, yok mu?"
  2. 08:48 Ensar Vakfı kurucusu ölmeden önce cinsel saldırı suçundan ceza almış
  3. 08:38 Alfa Romeo'nun özel serisi Türkiye'de satışa çıktı
  4. 08:34 Umut Akyürek kardeşi Berat Akyürek'i işinden etmiş
  5. 08:31 Kızıl Goncalar'da 2 ayrılık birden
  6. 08:27 AK Partili başkan, uyuşturucu operasyonunda tutuklandı
  7. 08:24 Eski bakanın eşini öldürdüğü görüntüler yayınlandı
  8. 08:20 Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 10 günde üç ülke dolaştı
  9. 08:15 Nuray Babacan: AK Parti’de duygular çok karışık, endişeler giderek artıyor
  10. 08:10 Aytunç Erkin yazdı: Bozdağ önce Yerlikaya sonra da Erdoğan’la görüştü Erdoğan duruma müdahale etti
  11. 08:07 Fehmi Koru: Tasarruf tedbirleri patronları sevindirmiş
  12. 08:02 Sel, su baskını, dolu yağışı: Meteoroloji'den çok sayıda il için uyarı
  13. 03:41 Otomobil satışlarında faiz oranları sıfırlandı! Markalar tek tek duyurdu: Son 22 gün!
  14. 03:36 Faiz gelirlerinde düşüş başladı: Bankada parası olanlar dikkat!
  15. 03:31 830 binlik teknoloji harikası BYD model araba yolda! Rakiplerinden ucuz ve uzun menzilli
  16. 03:28 MG'nin en ucuz versiyonu yolda! Elektrikli otomobillerde bomba yenilikler: Piyasayı sarsacaklar!
  17. 03:17 Aselsan temettü 2024 ne zaman ve ödeme hangi tarihte yapılacak?
  18. 03:14 Japon deprem uzmanı uyardı: İstanbul, Balıkesir, Bursa tehlikede!
  19. 03:11 Matlaşmış bardakları kireçten arındıran yöntem
  20. 03:10 Yanmış tencereyi pırıl pırıl yapacak temizlik yöntemi
Ekonomi Haberleri