ASGARİ ÜCRET PAZARLIĞI BUGÜN BAŞLIYOR Kim ne kadar zam istiyor, işveren ne teklif ediyor?

ASGARİ ÜCRET PAZARLIĞI BUGÜN BAŞLIYOR Kim ne kadar zam istiyor, işveren ne teklif ediyor?

ASGARİ ÜCRET PAZARLIĞI BUGÜN BAŞLIYOR Kim ne... Asgari ücret ne kadar olacak? Milyonların beklediği asgari ücret zammı için pazarlıklar bugün başlıyor kim ne kadar zam istiyor işveren ne teklif ediyor

Asgari ücret zammı ile ilgili bugün ilk toplantı gerçekleşecek.

Milyonlarca vatandaşın nefesini tutarak beklediği asgari ücret konusunda taraflar bugün bir araya gelecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin bugün Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ve TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ile bir araya gelecek. Taraflar 2023 yılı asgari ücret konusunda takvimi belirleyecekler. Peki taraflar 2023 asgari ücret zammı için ne istiyor?

Asgari ücret zammı ile ilgili bugün ilk toplantı gerçekleşecek. Milyonlarca vatandaşın nefesini tutarak beklediği asgari ücret konusunda taraflar bugün bir araya gelecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin bugün Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ve TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ile bir araya gelecek. Taraflar 2023 yılı asgari ücret konusunda takvimi belirleyecekler. 

Kulislere yansıyan bilgilere göre masaya gelecek rakamlar aşağı yukarı belli oldu. İşçi ve işveren tarafları asgari ücrette beklentilerini dile getirmeye başladı; masaya gelecek olan rakamlarda 8 ila 10 bin lira ön plana çıkıyor. 

Yaklaşık 7 milyon çalışanı direkt; diğer çalışanları ise dolaylı olarak ilgilendiren yeni asgari ücret üç tarafın da mutabakatı sonrası belirlenecek. Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün Bakan Bilgin ev sahipliğinde toplanacak. Toplantıda asgari ücret konusunda çalışma takvimi belirlenecek.

PEKİ ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

İşçi sendikaları asgari ücret beklentilerini geçtiğimiz hafta dillendirmeye başladı. Komisyon toplantısı öncesi kulislerden edinilen bilgiye göre taraflar arasında toplantılar öncesi de diyaloglar yaşandı. Milyonlarca vatandaş asgari ücrette enflasyonun etkilerini azaltacak bir zam oranı beklerken şirketlerin yüzde 50'lik zam oranına sıcak baktığı öne sürüldü.

2022 Temmuz ayında yapılan düzenleme sonrası 5 bin 500 liraya çıkan asgari ücret eğer enflasyon oranına göre zamlanırsa yaklaşık yüzde 40 artışla 7 bin 700 liraya yükselmesi bekleniyor. 

İşverenlerin beklentisine göre artış oranı yüzde 50 seviyelerinde kalabilir; böylece asgari ücret 8 bin 250 lirayı bulacak. 

BAKANDAN AÇIKLAMA GELDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise asgari ücret konusunda yaptığı son açıklamada zammın hayali değil, gerçekçi bir rakam olacağını vurgulayarak şu ifadeleri kullandı: "Dile getirilen birçok rakam var. İşletmelerin ödeyebileceği bir ücret arayışındayız. Hayali değil gerçekçi bir rakam olacak. Çalışan maaşları yüzünden işletme kapısına kilit vuracak bir rakam olmayacak. Zam oranı çalışan ve işverenlerle yapılacak anketlerle belirlenecek."

İŞVERENE MALİYETİ NE KADAR?

Asgari ücret yüzde 50 oranında zamlanırsa işverenin maliyetleri de yaklaşık 4 bin liraya yükselecek; yüzde 5 SGK prim desteği ile bir işçinin işverene toplam maliyeti 11 bin 750 lirayı bulacak. 

İşveren kesimi tarafından yapılan açıklamalara bakıldığında söz konusu yüzde 50 zam oranının işvenler için üst limit olduğu tahmin ediliyor.

DİSK HENÜZ AÇIKLAMA YAPMADI

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda olmayan DİSK ise henüz resmi talebini açıklamadı. DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “İki asgari ücretlinin çalıştığı eve en azından yoksulluk sınırına denk bir maaş girmeli” diyor. DİSK’in açıkladığı yoksulluk sınırı ise 26 bin 123 lira. Buradan hareketle en az 13 bin TL talep edilmesi bekleniyor. 

Türkiye Esnaf ve Sanaatkârları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken ise “Asgari ücretteki zam bütün personele yansıyacak. Vergi indirimi şart. Zam enflasyonun üstünde olmalı” ifadelerini kullandı.

"ASGARİ ÜCRET PAZARLIĞI BUGÜN BAŞLIYOR Kim ne kadar zam istiyor, işveren ne teklif ediyor?" haberi, 01 Aralık 2022 tarihinde yazılmıştır. 01 Aralık 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Emek kategorisi altında bulunan ASGARİ ÜCRET PAZARLIĞI BUGÜN BAŞLIYOR Kim ne kadar zam istiyor, işveren ne teklif ediyor? haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ASGARİ ÜCRET PAZARLIĞI BUGÜN BAŞLIYOR Kim ne kadar zam istiyor, işveren ne teklif ediyor? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Emek konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:21 Muhalefet KKM zararına tepki gösterdi: Merkez‘in zararı 8 bakanlığın bütçesinden fazla
  2. 16:20 Portakal Şerbetli Kurabiye: Nostaljik Lezzetin Modern Yorumu
  3. 16:19 DEM Parti'den Yerlikaya'ya 'müfettiş' yanıtı geldi
  4. 16:17 Tarkan Yeni Albümle Geri Dönüyor! Ünlü İsimle İş Birliği!
  5. 16:15 İzmirlilere müjdeli haber geldi! Suya %25 indirim kararı alındı!
  6. 16:15 Süper Lig'in küme düşen ilk takımı belli oldu!
  7. 16:14 Antalya-Isparta Yolunda Feci Kaza: 1 Ölü, 7 Yaralı ve Trafik Kilitlendi
  8. 16:11 O beklenen maraton başlıyor!
  9. 16:07 TESK Genel Başkanı: Yüksek Otel Fiyatları Yerli Turisti Yurtdışına Yönlendiriyor
  10. 16:05 Ankaragücü'den Kupa Açıklaması Sertti!
  11. 16:01 Metin Akpınar'ın Kızı Duygu Nebioğlu Sessiz Kalmadı: "2. Bölüm Geliyor"
  12. 16:01 Emekli Maaşı Bombası: Uzmanlar Zam Oranlarını Açıkladı! En Düşük Emekli Aylığı Ne Kadar Olacak?
  13. 15:59 Özgür Özel'den açıklama: 'yüzde 25'lik cam tavanı nasıl kırdıklarını' anlattı
  14. 15:59 Mart Ayında Türkiye'de Konut Satışlarında İstanbul Öne Çıkıyor: İşte İl İl Satış Rakamları
  15. 15:55 Diyarbakır'da Kentsel Dönüşüm Şirketi Tevfik İnşaat İflas Etti: Mağduriyet ve Belirsizlik
  16. 15:53 Araba alacaklara müjde! Yerli ve daha ucuz olan TOGG için müjdeyi verdi
  17. 15:52 Fransız Gazeteci Filistin Desteği Nedeniyle 'Terör Propagandası' İddiasıyla İfade Vermeye Çağrıldı
  18. 15:49 Galatasaray Kulübü Olağan Genel Kurulu için Tarih Belirlendi
  19. 15:46 Dünyaki en tehlikeli ülkeler belli oldu: Türkiye kaçıncı sırada?
  20. 15:46 Heyecan Verici Başlangıç: Moskova Film Festivali Uluslararası Sinema Dünyasını Ağırlıyor
Emek Haberleri