Asgari ücret tartışmaları sürerken: Hangi parti ne diyor?

Asgari ücret tartışmaları sürerken: Hangi parti ne diyor?

Asgari ücret tartışmaları sürerken: Hangi pa... 2021 yılı asgari ücret görüşmeleri devam ederken, birçok siyasi parti asgari ücretin ne kadar olması gerektiğini açıkladı.

2021 yılı asgari ücret görüşmeleri geçtiğimiz hafta Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başkanlığında Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç ve komisyon üyelerinin katılımı ile başladı.

Pandeminin yarattığı ekonomik tahribat ve derinleşen ekonomik kriz ile birlikte asgari ücret tartışmalarını şiddetlendiriyor.

Birçok siyasi parti ve sendika, asgari ücretin ne kadar olması gerektiği yönünde açıklamalarını, ekonomik krizin işçiler üzerinde yarattığı yoksullaşmaya değinerek yapıyor.

Peki siyasi partiler ve sendikaların asgari ücret talebi ne kadar?

İYİ PARTİ: 3 BİN LİRAYA ÇIKARILMALI

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin grup toplantısında yaptığı açıklamalarda, brüt asgari ücretin 3 bin liraya çıkarılmasını ve brüt kazancın tamamının çalışana ödenmesini önerdi.

Akşener, “İşverenimiz, çalıştırdığı asgari ücretli vatandaşımızın, gelir vergisini ve SGK primini, devlete değil çalışanına versin. Devletimiz de çalışanımızın gelir vergisini ve SGK primini üstlensin” diye konuştu.

HDP: EN AZ 4 BİN LİRA

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Emek Komisyonu'ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, asgari ücret görüşmelerine ilişkin partisinin İstanbul İl Örgütü'nde düzenlediği basın toplantısında, ‘’İnsanca yaşayacak bir ücret almak, en temel insan hakkıdır. 2021 yılı için asgari ücret, dört kişilik bir ailenin tüm ihtiyaçları gözetilerek, vergiden muaf tutularak belirlenmeli ve net 4 bin lira olmalıdır” diyerek HDP’nin asgari ücret konusundaki tavrını açıkladı.

Köse ayrıca toplantıda, açlık sınırının 2 bin 500 lira, yoksulluk sınırının ise 8 bin 200 lira civarında olduğunu hatırlatarak, net 2 bin 324 lira olarak belirlenen asgari ücretin "sefalet ücreti düzeyinde" olduğunu ve temel ihtiyaçları bile karşılamaktan uzak kaldığının belirtti.

DİSK: 3 BİN 800 LİRA

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, konfederasyonun asgari ücret talebini yaptığı bir açıklama ile duyurdu.

Çerkezoğlu, ‘’Asgari ücret birçok Avrupa ülkesinde sembolik bir ücrettir ama Türkiye'de milyonların meselesidir. 10 milyon işçi asgari ücretin altında ve asgari ücrete yakın çalışmaktadır. Asgari ücret birçok parametreyi de belirlemektedir. Asgari ücret giderek ortalama ücret haline gelmiştir. Asgari ücret tümüyle vergi dışında bırakılmalı. 2021 yılı asgari ücreti net 3 bin 800 lira olmalıdır’’ ifadelerini kullandı.

CHP: 3 BİN 100 LİRA OLMALI

Cumhuriyet Halk Partisi de asgari ücret hakkındaki görüşünü kamuoyuyla paylaşarak miktarın 3 bin 100 liranın altında olmaması gerektiğini ifade etti.

Çalışanların yüzde 43'ünün asgari ücret ile geçindiğini belirten ana muhalefet partisi, bu maaşın bir taban ücret olmaktan çıkıp "temel geçim kaynağı" haline geldiğini açıkladı.

AKP VE MHP SESSİZ

İktidar ise asgari ücret konusunda sessiz. Ne AKP’den ne ittifak ortağı MHP’den asgari ücret konusunda bir açıklama yapılmadı.

BBP: EN AZ 2 BİN 885 LİRA

Büyük Birlik Partisi’nin Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) Toplantısı’na katılan Genel Başkan Mustafa Destici, asgari ücret taleplerini bu toplantıda açıkladı.

Toplantıda, 2021 yılı net asgari ücretin, bütçe giderlerine uygun şekilde artırılarak  en az 2 bin 855 lira olması gerektiği belirtildi.

SAADET PARTİSİ: 8 BİN 85 LİRA

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, partisinin asgari ücret talebini açıkladı.

Karamollaoğlu, yoksulluk sınırının 8 bin 85 lira olduğunu hatırlatarak, asgari ücrette yoksulluğun sınır olması gerektiğini söyledi.

Karamollaoğlu, ‘’Asgari ücret, 2 bin 482 lira olan açlık sınırının altında. Böyle bir garabet olmaz. Şu anda yapılması icap eden ilk ve en kolay yollardan bir tanesi asgari ücret üzerindeki vergilerin kaldırılmasıdır. O zaman asgari ücret 3 bin liraya yaklaşıyor. Ama bu yeterli olmaz. Yoksulluk sınırı tam 8 bin 85 lira. Çalışan bir insan hangi işte çalışırsa çalışsın kendi geçimini rahatlıkla sağlayabilmeli. O zaman hedef yoksulluk sınırı olmalıdır’’ ifadelerini kullandı.

TKP: İŞÇİLER, NE TALEP EDERSE HAKKIDIR

Siyasi partiler arasında belki de en çarpıcı asgari ücret açıklaması Türkiye Komünist Partisi’nden geldi.

soL TV’de Gökhan Kazbek’in sorularını yanıtlayan TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan, ‘’ Sermaye sınıfının elindeki kaynaklar hesaba katıldığında asgari ücret için telaffuz edilen rakamlar insani değil. Asgari ücret görüşmelerinde hükümet, TİSK ve Türk-iş bir arada: 3-0... Türkiye'de ne zaman kriz gündeme gelse hep sermaye sınıfının durumu açısından bakılıyor’’ ifadelerini kullandı.

Okuyan, işçilerin talep ettikleri ücretin hakları olacağını belirterek, ‘’Türkiye işçi sınıfı bu hayat pahalılığında hangi ücreti talep ederse etsin hakkıdır’’ diye konuştu.

 

"Asgari ücret tartışmaları sürerken: Hangi parti ne diyor?" haberi, 08 Aralık 2020 tarihinde yazılmıştır. 09 Aralık 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Asgari ücret tartışmaları sürerken: Hangi parti ne diyor? haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Asgari ücret tartışmaları sürerken: Hangi parti ne diyor? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:29 AK Partili Nihat Zeybekci: Bebek katliamını kınıyoruz ama İsrail'le ticaret anlaşmamız var
  2. 08:24 Cemevleriyle ilgili yeni karar Resmi Gazete'de
  3. 08:18 DEM Parti'den Bakan Yerlikaya'ya tepki: Kayyum yolsuzluklarını ve bıraktıkları borçları inceleyin
  4. 08:11 Fehmi Koru: AK Parti’ye yakın yazarlar ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ diyorlar
  5. 08:07 Murat Ağırel yazdı: ‘Belediyenin içinden geçmişler’
  6. 08:05 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji'den çok sayıda kente kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı
  7. 05:47 Sadettin Saran açıkladı: Göreve gelirsek Fenerbahçe’yi şampiyon yapacağız
  8. 05:35 Başkentte ucuz alışverişin adresi! Markette fiyatlar artarken orada düşüyor
  9. 05:31 Otomobillerde Nisan ayı kampanyasını başlattı! Bu listeye bakmadan karar vermeyin
  10. 05:29 Hyundai fiyatlamalarını güncelledi! Türkiye'nin en ucuz aracıydı
  11. 05:27 Bakan Şimşek para politikaları hakkında konuştu: Harcamalarda kesintiye gideceğiz
  12. 05:25 Tesla'dan Türkiye'ye özel ucuz model sunuldu: Tek motorlu Model Y satışta
  13. 05:17 Tesla'dan Türk müşterilere müjde geldi: Model Y'ye özel 1,3 milyon lira indirim sunuyorlar
  14. 05:15 AYM'den ek vergi kararı verildi: 75 bin mükellef bunu bekliyordu
  15. 05:11 Mehmet Şimşek'e 'yerel halk' tepkisi: Sömürge valisi böyle konuşur
  16. 05:08 Zamanaşımına uğrayan hesaplarda önemli değişiklik yapılacak
  17. 05:02 CHP’den Et ve Süt Kurumu'na tepki geldi: Zam geri alınmalı
  18. 04:59 Merkez Bankası'nın rezervlerinde artış gözlemlendi
  19. 04:57 Tüketici kredilerinde artış gözlemlendi
  20. 04:54 Kafe ve restoranlardaki fahiş fiyat boykotuna ticaret odasından tepki geldi
Ekonomi Haberleri