Asya Kaplan Sivrisineği (Siyah beyaz sivrisinek) tehlikeli mi, hangi hastalıklara neden olur?
Asya Kaplan Sivrisineği (Siyah beyaz sivrisi... İstanbul, izmir ve Muğla'da Asya Kaplan Sivrisineği tehlikesi yaşanıyor.
Asya Kaplan Sivrisineği (Siyah beyaz sivrisinek) vakaları havaların ısınmasıyla büyük artış gösterdi. Sivrisineğin ısırdığı kişiler günlerce kaşınırken, ısırılan bölgeler kızarıyor ve dev kabarıklarla doluyor. Veteriner hekimler Asya Kaplan Sivrisineğinin her türlü durgun suda ürediğine dikkat çekerken ‘Asya Kaplan Sivrisineği ısırığına ne iyi gelir?’ sorusu da son günlerin en çok araştırılan konuları arasına girdi…
ASYA KAPLAN SİVRİSİNEĞİ ISIRIĞINA NE İYİ GELİR?
Asya Kaplan Sivrisineği, insanları kıyafetlerinin üzerinden bile ısırabiliyor. Üstelik ısırma anında kişinin bir şey fark etmesi mümkün olmuyor. Ancak ısırıktan kısa süre kaşınma başlıyor. Hemen ardından da ısırılan bölgede dev kabarcıklar oluşuyor. Kimi zaman bu semptomlar günlerce devam ederken kişinin hayatı olumsuz yönde etkileniyor. Uzmanlar ise Asya Kaplan Sivrisineği ısırığına iyi gelebilecek uygulamaları şu şekilde sıralıyor:
Eklemlere limon yağı ve lavanta yağı sürmek Asya kaplan sivrisineğinden korunmak için en etkili yöntemler arasında bulunuyor. Bununla birlikte pencerelere tel takmak, açık renkli ve uzun kollu kıyafetler giymek sivrisinek ısırığından korunmak için önemli adımlar.
Ancak eğer bir Asya kaplan sivrisineği tarafından ısırıldı iseniz kaşıntıya karşı koymak ve ısırılan yeri kaşımamak oldukça önemli. Isırığın etkilerini azaltmak için ısırılan bölgeye buz koyun, buz bulamazsanız soğuk su ile yıkayın.
Siyah ve yeşil çay poşetleri şişmeyi geçirmek için kullanılan materyaller arasında yer alıyor. Çay içtikten sonra kullandığınız poşetleri bir naylona sarıp buzdolabında saklarsanız, soğutucu etkiden de yararlanabilirsiniz.
Başka bir yöntem ise pek çok farklı alanda kullanılan aloe vera. Aloe vera bitkisinin yaprağının içerisinde bulunan jeli, ısırılan yerin üzerine sürebilirsiniz.
Kıyılmış sarımsağı hindistan cevizi yağı gibi hafif bir yağ ile seyreltip ısırılan yere uyguladığınızda kaşıntı ve şişliğin hafiflediğini görebilirsiniz.
Asya kaplan sivrisineği ısırığına iyi gelen bitkiler arasında fesleğen de yer alıyor. Isırılan yeri fesleğen ile ovmak da semptomların hafiflemesinde yardımcı olacaktır.
Bedeni ve bacakları siyah eklemlerinde ise beyaz noktalar bulunan sivrisinek türü Asya kaplan sivrisineği olarak biliniyor. Diğer sivrisineklerin aksine gündüzleri avlanıyor.
Piyasada sıklıkla kullanılan sinek kovuculardan etkilenmeyen Asya kaplan sivrisineği, soktukları yeri kabartıyor ve bu yerlerin iyileşmesi bir haftayı bulabiliyor.
Asya kaplan sivrisineği zehirli bir tür değil ancak canlıların kanını emerek beslendiği için hasta bir kişiden aldığı mikroplu kanı bir başkasına bulaştırma riski taşıyor. Tıp literatüründe ise bu tarz canlılara “Vektör” yani taşıyıcı adı veriliyor.
ASYA KAPLAN SİVRİSİNEĞİ HANGİ HASTALIKLARA NEDEN OLUR?
Siyah beyaz sivrisineklerin taşıyabileceği bazı hastalıklar:
Zika: Yeni doğan çocuklarda “mikro sefali”, yani küçük kafa oluşumuna yol açabiliyor.
Batı Nil Humması: Merkezi sinir sistemini etkileyerek menenjit, ensefalit ve ataksi gibi pek çok nörolojik hastalığa neden olabilir; ölüm riski vardır. Yüksek ateş, uyuşma, baş ağrısı, bilinç bulanıklığı, ishal ile kendini gösterir.
Dengue: Yüksek ateş, mafsal ağrıları, kusma, döküntüden başlayıp, iç kanamalar, şok ve ölüme kadar gidebiliyor.
Chinkungunya: Yüksek ateş ve uzun süren mafsal ağrıları, mafsallarda şişme ve döküntü.
"Asya Kaplan Sivrisineği (Siyah beyaz sivrisinek) tehlikeli mi, hangi hastalıklara neden olur?" haberi, 09 Temmuz 2023 tarihinde yazılmıştır. 08 Temmuz 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Asya Kaplan Sivrisineği (Siyah beyaz sivrisinek) tehlikeli mi, hangi hastalıklara neden olur? haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Asya Kaplan Sivrisineği (Siyah beyaz sivrisinek) tehlikeli mi, hangi hastalıklara neden olur? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 23 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.