Atatürk’ün isteğiyle kurulmuş 5 bin tür bitkiye ev sahipliği yapan Alfred Heilbronn Botanik Bahçesinin 2015’te

Atatürk’ün isteğiyle kurulmuş 5 bin tür bitkiye ev sahipliği yapan Alfred Heilbronn Botanik Bahçesinin 2015’te

Atatürk’ün isteğiyle kurulmuş 5 bin tür bitk... Diyanet'e devredilen Atatürk'ün kurduğu İstanbul Üniversitesi botanik bahçesi'nin yok oluyor

Atatürk'ün talimatıyla 1935 yılında kurulan İstanbul Üniversitesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi 1995'de SİT alanı ilan edildi. Türkiye'nin en eski botanik bahçesi 2015 yılında şeyhülislamlık evi bulunduğu için Diyanet'e bağlandı fakat günümüze geldiğimizde bu değerli bahçe bakımsızlıktan kurudu. Güvenlik zaten yok, bahçıvan da yakında emekli oluyor.

e203d458-86cd-4b1b-ae84-759f9b14b471-001.webp

Bundan yıllar yıllar önce 1930 senesinde Atatürk'ün Yalova'daki bir çınarın köşke uzanan dalının kesilmesine izin vermeyip köşkü taşıttığını biliyorsunuzdur.

Raife Polat’ın  kaleme aldığı; bahçenin tarihini, durumunu ve önemini anlatan yazısından hikâyenin 1933 yılında Türkiye’de yapılan üniversite reformu ile başladığını öğreniyoruz. Bahçeye adını veren ve çalışmalarını bitki fizyolojisi ve genetik üzerine devam ettiren akademisyen Alfred Heilbronn, Zürih’te kurulan ve Nazi Almanya’sından kaçanlara yardımcı olmak amacıyla kurulan Yurtdışındaki Alman Bilim Adamlarına Yardım Cemiyeti vesilesi ve Mustafa Kemal Atatürk’ün özel daveti ile İstanbul’a gelmiş. Alman bitki fizyoloğu Leo Brauner ve İsviçreli zoolog André Naville ile birlikte İstanbul Üniversitesi biyoloji bölümünün altyapısını kuran Heilbronn’un çaba ve araştırmalarıyla o zamanki adıyla İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi 1935 yılında kapılarını açmış. Aynı yıl bu ekip İstanbul tohum kataloğunu da yayınlamış.

1933 yılındaki üniversite reformu sonrası bizzat Atatürk'ün daveti üzerine Türkiye'ye gelen ünlü botanikçiler Prof. Dr. Alfred Heilbronn ve Prof. Dr. Leo Brauner, 1935 yılında Atatürk'ün talimatıyla İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi'ni kurmuştu.

“Bahçıvan ve güvenlik yok, kapıları çalıyorlar”

Türkiye’nin en eski, dünyanın ise en saygın botanik bahçelerinden biri olan Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi’nin Süleymaniye bölgesindeki tek yeşil alan olduğunu da vurgulayan CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, “Güvenlik yok, tek bir bahçıvan vardı, o da emekli oluyor ve artık bahçıvan da kalmayacak. Güvenlik olmadığı için bahçe yağmalanıyor. Seraların kapılarını bile çaldılar. Mevcut olanı bu hale getiren anlayıştan ne beklenebilir?” ifadesini kullandı. Şeker, botanik parkının geleceğinden endişe duyduklarını söyledi.

 

Ne olmuştu?

*Süleymaniye'de Alman Prof. Dr. Alfred Hilbron tarafından 1935 yılında kurulan botanik bahçesi Türkiye'nin ilk botanik bahçesi olarak biliniyor.

*1995'te SİT alanı olarak ilan edilen bahçede bulunan ağaç ve bitkiler tabiat varlıkları olarak tescil edildi. Yerinde korunması ve sürekli bilimsel bakımlarının da yapılmasına karar verildi.

*2013 yılında İ.Ü. Rektörü Yunus Söylet, bir TV programında Botanik Bahçesi'nin Diyanet tarafından satın alınmak istendiğini ve kendisinin de bu konuya sıcak baktığını ifade ederek kamuoyunun tepkisini çekmişti.

*2015 yılında Fatih Belediyesi'nin CHP'li Meclis Üyesi Fazıl Uğur Soylu'nun Bimer'e yaptığı başvuru sonrasında bahçenin İstanbul Üniversitesi'nden alınarak müftülük hizmetlerinde kullanılmak üzere Diyanet İşleri Başkanlığı'na tahsis edildiği ortaya çıkmıştı.

*Geçtiğimiz günlerde ise fakültenin tahliyesine başlanmış, binalar boşaltılarak müftülüğe devredilmişti. Botanik bahçesinin de taşınacağı haberlerinin ardından üniversite yönetimi bir açıklama yayınlayarak bahçenin eğitim ve bilimsel amaçlı olarak kullanılmaya devam edileceği söylemiş, açıklamada "Botanik Bahçesi'nde sadece binalar boşaltılacak. Binada yer alan laboratuvarlar ve eğitim alanları ise İ.Ü. Beyazıt Yerleşkesi'ndeki başka bir binada faaliyet göstermeye devam edecek" denilmişti.

*5 bini aşkın bitki türünün bulunduğu İstanbul Üniversitesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi'nin devredilme ilişkin gerekçesinin ise 'Osmanlı döneminde bu alanda Şeyhülislamlık makamının bulunması olduğu' iddia edilmişti.

"Atatürk’ün isteğiyle kurulmuş 5 bin tür bitkiye ev sahipliği yapan Alfred Heilbronn Botanik Bahçes." haberi, 08 Ağustos 2021 tarihinde yazılmıştır. 08 Ağustos 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Çevre kategorisi altında bulunan Atatürk’ün isteğiyle kurulmuş 5 bin tür bitkiye ev sahipliği yapan Alfred Heilbronn Botanik Bahçes.. haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Atatürk’ün isteğiyle kurulmuş 5 bin tür bitkiye ev sahipliği yapan Alfred Heilbronn Botanik Bahçes.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Çevre konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:04 Meteoroloji'den sağanak alarmı: Meteoroloji'den 44 il için sarı kodlu uyarı
  2. 05:03 25 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları
  3. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  4. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
  5. 01:15 Range Rover'ın Yerine Göz Atın! Jeep'in 2 Milyon Satış Barajını Aşan Modeli Artık Türkiye'de!
  6. 00:42 Evlilik Gününüz Hayatınızı Etkileyebilir: Astrolog Günlerin Anlamlarını Açıklıyor!
  7. 00:40 'Bahçeli' Paylaşımı! 'Ben Sana Dost Oldum, Sen Bana Düşman'
  8. 00:35 Kupada gol düellosunu Trabzonspor elde etti!
  9. 00:31 Fatih Terimli Panathinaikos'a, AEK'dan Fark!
  10. 00:25 Yepyeni Tesla Model 3 Performance modeli resmi olarak duyuruldu!
  11. 00:21 ABD üniversitelerindeki Filistin gösterileri, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun endişesini uyandırdı
  12. 00:18 Fenerbahçe Beko'dan; Final Four'a Dev Adım Atıldı!
  13. 00:17 Mehmet Yılmaz değerlendirdi: "Erdoğan’ın MHP’yi itekleme gücü yok!"
  14. 00:14 Batman'da, DEM Parti'nin il binasında arama gerçekleştirildi
  15. 00:03 Özgür Özel'in Steinmeier Görüşmesi Detayları Tek Tek Ortaya Çıktı!
  16. 23:56 Ali Koç'tan Ahmet Ketenci'ye sitem geldi!
  17. 23:44 Estetik Yaptıran Selen Görgüzel Beğeni Yağmuruna Tutuldu!
  18. 23:39 BM, Gazze'deki toplu mezarlarla ilgili bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu
  19. 23:34 Valilik, iki gün boyunca Kuzey Afrika'dan toz taşınacağını bildirdi: Halkı uyardı
  20. 23:26 Koç Ailesi'ne büyük bir darbe geldi: Bir haftada 150 milyon dolarlık bir değer kaybı yaşadılar
Çevre Haberleri