AUKUS İttifakı kapsamında Avustralya'ya verilecek nükleer denizaltılar için yol haritası açıklandı

AUKUS İttifakı kapsamında Avustralya'ya verilecek nükleer denizaltılar için yol haritası açıklandı

AUKUS İttifakı kapsamında Avustralya'ya veri... NEW ABD, İngiltere ve Avustralya, AUKUS İttifakı kapsamında Avustralya'nın konvansiyonel silahlı, nükleer enerjiyle çalışan denizaltılar (SSN-AUKUS) edinmesi için benimsedikleri yeni yol haritasını deklare etti.

NEW ABD, İngiltere ve Avustralya, AUKUS İttifakı kapsamında Avustralya'nın konvansiyonel silahlı, nükleer enerjiyle çalışan denizaltılar (SSN-AUKUS) edinmesi için benimsedikleri yeni yol haritasını deklare etti.

ABD Başkanı Joe Biden, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ve İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Avustralya'nın nükleer denizaltıya haiz olması ve nükleer denizaltılarda kullanılan hızla gelişen teknolojinin paylaşılmasını içeren AUKUS Anlaşması kapsamında California eyaletinin San Diego kentinde bir araya geldi.

Liderler, görüşmelerinin peşinden ortak izahat yayımladı.

Açıklamada, "güvenli, istikrarlı, özgür ve açık bir Hint-Pasifik'i teşvik amacıyla" üç ülke içinde oluşturulan AUKUS güvenlik diyaloğu kapsamında Avustralya'nın konvansiyonel silahlı, nükleer enerjiyle çalışan denizaltılar (SSN) edinmesi için benimsenen yol haritası duyuruldu.

Bu kapsamda üç ülkenin ortak teknoloji kapasiteleriyle yeni nesil denizaltı olan SSN-AUKUS'un üretileceği kaydedilen açıklamada, Avustralya ve İngiltere'nin "geleceğin denizaltıları" olarak SSN-AUKUS'u kullanacakları açıklandı.

ABD, Avustralya'ya 3 tane "Virginia" sınıfı denizaltı verecek

İki ülkenin on yıl içinde SSN-AUKUS'ları kendi iç tersanelerinde inşa etmek için çalışmaya başlayacakları ifade edilen açıklamada, 2023'ten başlayarak Avustralya askeri ve sivil çalışanının, ABD ve İngiltere Kraliyet Donanması üslerinde eğitim alacakları bildirildi.

Açıklamada, ABD tarafının 2023'ten itibaren, İngiltere'nin ise 2026'dan itibaren Avustralya'da denizaltılar için meydana getirilen liman ziyaretlerini artırmayı düşündüğü aktarıldı.

ABD ve İngiltere'nin, 2027'de Avustralya donanma çalışanının iş gücü, altyapısı ve düzenleyici sistemlerinin geliştirilmesini hızlandırmak için SSN'lerin Avustralya'ya ileriye dönük rotasyon planına başlanacağı vurgulanan açıklamada, 2030'ların başlarında, Kongre'nin onay vermesi halinde ABD'nin, Avustralya'ya 3 tane "Virginia" sınıfı denizaltı satmayı düşündüğü kaydedildi.

Açıklamada, Avustralya'ya gerekirse iki tane daha "Virginia" sınıfı denizaltı satılabileceği belirtilerek, "Bu adım, Avustralya'nın özerk SSN kabiliyetini ve destek kapasitesini dizgesel olarak artıracaktır." ifadesine yer verildi.

2030'ların sonunda ise İngiltere'nin ilk SSN-AUKUS'u Kraliyet Donanmasına teslim edeceği aktarılan açıklamada, 2040'ların başında ise Avustralya'da inşa edilen ilk SSN-AUKUS'un Avustralya Kraliyet donanmasına verileceği bildirildi.

Açıklamada, bugün sunulan planın, Avustralya'nın geleneksel silahlı, nükleer enerjiyle çalışan denizaltılardan oluşan egemen bir filoyu üretmek, bakımını yapmak, işletmek ve yönetmek için gerekli altyapı, teknik yetenekler, endüstri ve insan sermayesini geliştirmesini desteklemek üzere tasarlandığına işaret edildi.

Diğer taraftan, nükleer silahların yayılmasını önleme konusundaki taahhütlerin yinelendiği açıklamada, nükleer enerjiyle çalışan denizaltı kabiliyetinin edinilmesi konusunda Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ile istişarelerin sürdürüldüğü bildirildi.

Açıklamada, söz konusu plan sayesinde, Hint-Pasifik'teki bireysel ve kolektif denizaltı varlığının genişlediği belirtilerek, bunun küresel güvenlik ve istikrara da katkı sunacağı ifade edildi.

Bu kapsamda bilgi ve teknoloji paylaşımı alanındaki üçlü işbirliğinin de geliştirilmesine olan taahhüdün vurgulandığı açıklamada, üç ülkenin de insan hakları, hukukun üstünlüğü ve egemen devletlerin bağımsızlığını gözeterek, kurallara dayalı uluslararası düzene saygı duyduğunun altı çizildi. Açıklamada, bugün duyurulan planın bu hedefleri ilerletmeye yardımcı olacağı görüşüne yer verildi.

AUKUS anlaşması

ABD, İngiltere ve Avustralya arasında 2021'de nükleer denizaltı teknolojisi alanında işbirliğini öngören "AUKUS" anlaşması imzalanmıştı.

Üç ülkenin isimlerinin İngilizcedeki kısaltmasından oluşan "AUKUS" güvenlik anlaşması kapsamında Güney Avustralya eyaletinin başkenti Adelaide'deki tersanelerde en az 8 nükleer enerjiyle çalışan denizaltı inşa edilecek.

Anlaşma uyarınca, Avustralya'nın sahip olacağı nükleer enerjili denizaltılar, Hint-Pasifik'te istikrarı desteklemek ve anlaşmaya taraf olan ülkelerin ortak değerleri ile çıkarlarının korunmasına katkı sunmak için kullanılacak.

AUKUS'un ardından Avustralya, "nükleer güce" ulaşmadan ilkin nükleer denizaltılara kavuşacak ilk ülke olarak kayıtlara geçecek.

AUKUS Fransa ile gerilime niçin olmuştu

Diğer taraftan, Avustralya, 2016'da Fransız Naval Group ile imzaladığı 12 geleneksel dizel elektrikli denizaltının yapımını öngören 90 milyar Avustralya doları tutarındaki sözleşmeyi Eylül 2021'de iptal etmişti.

Sözleşmenin iptali Fransa ile Avustralya içinde krize yol açmış, Fransa AUKUS'a tepki olarak Canberra ve Washington büyükelçilerini geri çekmişti.

Dönemin Avustralya Başbakanı Scott Morrison, anlaşmanın iptali hakkında Avustralya'nın Fransa'yı öncesinden bilgilendirdiğini belirtmişti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise Morrison'un yalan söylediğini iddia etmişti.

Hint-Pasifik bölgesinde Çin'in büyüyen askeri varlığına karşı yapıldığı açıklanan AUKUS anlaşmasına tepki gösteren Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien ise "anlaşmanın bölgesel barış ve istikrarı ciddi şekilde baltalayacağı" eleştirisinde bulunmuştu.

"AUKUS İttifakı kapsamında Avustralya'ya verilecek nükleer denizaltılar için yol haritası açıklandı" haberi, 14 Mart 2023 tarihinde yazılmıştır. Gündem kategorisi altında bulunan AUKUS İttifakı kapsamında Avustralya'ya verilecek nükleer denizaltılar için yol haritası açıklandı haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. AUKUS İttifakı kapsamında Avustralya'ya verilecek nükleer denizaltılar için yol haritası açıklandı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:08 Galatasaray, Şampiyonluk İddiasını Güçlendirmek İçin Victor Lindelöf Transferinde Kararlı
  2. 19:08 TikTok CEO’su Shou ABD'deki yasa için konuştu: "İçiniz rahat olsun, hiçbir yere gitmiyoruz"
  3. 19:03 Gizemli Zaman Yolcusu: 6000 Yıl Sonrasının Şaşırtıcı Görüntüleri Ortaya Çıktı
  4. 18:58 Sırrı Sakık ve Önder Aksakal arasındaki tartışma Meclis'te gergin anlar yaşanmasına neden oldu
  5. 18:55 PKK terör örgütünün Almanya sorumlularından Saim Çakmak yakalandı
  6. 18:53 Biden, Tiktok'un Amerika'da yasaklanması kararını içeren tasarıyı imzaladı
  7. 18:50 Beyaz Saray, Ermeni Soykırımı'nı Anma Açıklamasında Kararlılıkla Duruşunu Sürdürüyor
  8. 18:48 Batuhan A gemisinin battığı yerden ceset çıkarıldı: Mürettebatı arama çalışmaları devam ediyor
  9. 18:46 Borsa İstanbul günü yükselişle tamamladı
  10. 18:44 TikTok CEO'su: ABD'deki Yasal Mücadelede Kararlıyız, Platformun Geleceği Belirsiz
  11. 18:39 Run:ai'nin Satın Alma Değeri 700 Milyon Doları Aştı: Kurumsal Teknoloji Yönetiminde Yeni Adım
  12. 18:36 Galatasaray, Adana Demirspor Maçı İçin Son Hazırlıklarını Tamamlıyor
  13. 18:35 Dolar ve altın yatırımcılarının geleceğini şekillendirecek önemli tarih!
  14. 18:33 Almanya Ekonomik Büyüme Tahminlerini Yükseltti: Habeck'ten Yeni Açıklamalar ve Reform Çağrısı
  15. 18:29 Gazze'de Kritik Kıtlık Tehdidi: İsrail Engelleri ve Çatışmalar Yardımı Zorlaştırıyor
  16. 18:25 Independiente Teknik Direktörü Carlos Tevez Hastaneye Kaldırıldı: Sağlık Durumu İnceleniyor
  17. 18:21 Ankara Tren Garı Katliamı Davasında Polis Takibi Skandalı: Yakub Şahin'in İzleri
  18. 18:17 Kongo'da Mpox Salgını: 19 Vaka Kaydedildi, Önlemler Alınıyor!
  19. 18:13 Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Enflasyonda İkinci Yarıda Düşüş Başlayacak
  20. 18:09 Güney Kore'nin NEONSAT-1 Uydusu Uzaya Fırlatıldı: Dünya Gözlem Misyonu Başlıyor!"ü
Gündem Haberleri