Avrupa Birliği yasal düzenlemeye gidiyor: Yapay zeka insanlık için tehdit mi?

Avrupa Birliği yasal düzenlemeye gidiyor: Ya... Avrupa Birliği Komisyonu, yapay zekaya dair küresel standartlar belirlemek için düzenlemeye gidiyor. İTÜ Bilgisayar Mühendisliğinden Dr. Mehmet Tahir Sandıkkaya, yapay zekaya dair merak edilenleri, korkulanları ve AB'nin yasal düzenlemesini değerlendirdi.

Avrupa Birliği Komisyonu, yapay zeka ile ilgili küresel standartlar belirlemek adına kanuni düzenlemeye gidiyor. Açıklanan kanun taslağında; yüz tanıma özelliği ile ilgili sınırlama ön planda. Öte yandan; şirketlerin bu kanunu ihlal etmesi hâlinde cirolarının yüzde 6'sına kadar ceza verilebilecek.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Tahir Sandıkkaya, yapay zekayla ilgili merak edilenleri ve endişelendiren konuları TRT Haber'de değerlendirdi.

Dr. Sandıkkaya, yapay zekanın kötüye kullanımının mümkün olduğunu belirterek "Robotlarla ilgili kısım distopik bir durum, gerçek olacağını sanmıyorum. Yapay zeka gücünün kimin elinde olduğuna bakmak lazım. Bu teknik bir sorundan çok toplumsal bir sorun" diye konuştu.

Özel şirketlerin ve devletlerin tavrı

Özel şirketlerin çok sayıda bilgiyi toplayıp derlediğini belirten Dr. Sandıkkaya, bu bilgilerin içinde fotoğrafların da olduğunu ve bu şekilde kişi tanımanın mümkün olduğunun altını çizdi. Bu tarz bir gücün özel şirketlerin ya da devletlerin elinde olmasından endişe duyulabileceğini söyleyerek "Avrupa Birliğinin kanun değişikliği de zaten buna yönelik. Bir kurumun kullanımında dahi olsa bu teknoloji, son kertede düğmeye basan bir kişi var. Bu kişinin keyfiyeti, sorumsuzluğu söz konusu olabilir. Bu yasayla bunu önlemeye çalışıyorlar" diye konuştu.

Yapay zeka bize saldırabilir mi?

Spiker Canan Yener Reçber'in "Yapay zeka bize saldırabilir mi? Örneğin banka hesaplarımızı boşaltılabilir mi, akıllı cihazları yönetebilir mi?" sorusuna yanıt veren Dr. Sandıkkaya, "Ben biraz daha bilgisayar güvenliği tarafından geliyorum, bu nedenle buna 'evet' yanıtını vereceğim ama korkutucu olmak da istemem. Bankalarımızı boşaltacak sistemleri yapay zekayla kullanmaya çalışan saldırganlar var. Geçenlerde bir sürücüsüz aracın yandığını gördük. Böyle şeyler olabiliyor. Bunlar teknolojinin yeni oluşması sırasında ortaya çıkabilecek şeyler. Robotların saldırısından değilse de yapay zekanın karar verdiği noktalarda dikkatli olmak lazım" dedi.

"Teknik sorunlardan çok toplumsal sorunları düşünmek gerekir"

Siyasi profillerin çıkarılmasının tehlikesine dikkat çeken Dr. Sandıkkaya şöyle anlattı:

"Bir kişinin profili çıkarılabilir. O kişinin, bazı konulardaki görüşleri üst üste koyularak bir biçimde sınıflandırma yapılabilir ki bu demokrasi ve özgürlüklere aykırı davranışlar olur. Bence öncelikle bunlardan korkmak lazım. Bazı cihazların önceden otomatik biçimde ele geçirilip internet saldırı yapıldığı oldu ama bunun çok ciddi sorun yaratacak şeylere dönüşeceğini düşünmüyorum. Teknikten çok toplumsal sorunları düşünmek gerektiğini düşünüyorum."

AB Komisyonunun taslağında neler var?

Komisyonun önerisine göre, yüz tanıma sadece kayıp çocukların, suçluların aranmasında ve terör saldırıları ile ilgili kullanılabilecek. Gerekli şartları taşımayan uygulama ve ürünler pazardan men edilecek. Şirketlere, ihlal durumunda, cirolarının yüzde 6'sına kadar ceza öngörülüyor.

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager, "Amacımız güvenilir ve insan odaklı teknoloji üretimi" dedi. Düzenlemenin yürürlüğe girmesi için, AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu tarafından da onaylanması gerekiyor.

 

"Avrupa Birliği yasal düzenlemeye gidiyor: Yapay zeka insanlık için tehdit mi?" haberi, 21 Nisan 2021 tarihinde yazılmıştır. 21 Nisan 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Teknoloji kategorisi altında bulunan Avrupa Birliği yasal düzenlemeye gidiyor: Yapay zeka insanlık için tehdit mi? haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Avrupa Birliği yasal düzenlemeye gidiyor: Yapay zeka insanlık için tehdit mi? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 21 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:13 NASA uyardı: 10 katlı bina büyüklüğünde dev asteroit Dünya'ya yaklaşıyor
  2. 15:12 Gazze'de son 10 günde 422 Filistinli yaşamını yitirdi
  3. 15:01 Sahte milli piyango biletlerine karşı dikkatli olun uyarısı yapıldı!
  4. 15:01 Eğilmez, Hazine'ye dair flaş detayı ilk kez anlattı: "Müsteşar olduğumda bir kasa vardı..."
  5. 14:30 Mahfi Eğilmez, Hazine’deki görev yıllarını anlattı: "Kasada altın saatler, kıymetli eşyalar..."
  6. 14:25 İstanbul’da Kümülonimbus Bulutları Nedeniyle Uçaklar Havadar Tur Atıyor
  7. 14:25 Ev kiralayacak olanlar dikkat: Yeni dönem 1 Ocak'ta başlıyor
  8. 14:21 Kocaelispor’un yeni teknik direktörü İsmet Taşdemir oldu
  9. 14:19 Zeytin Üreticilerinin Kuraklıkla Mücadelesi: Bu Yıl Zeytinlerden Yağ Çıkmıyor
  10. 14:15 Noel Pazarı Saldırısında Son Durum: Ölü Sayısı 4, Yaralılar Artıyor
  11. 14:14 Asgari ücret zammında kritik süreç devam ediyor
  12. 13:43 BIST 100'de haftanın en fazla değer kazanan ve kaybeden hisseleri açıklandı!
  13. 13:43 Asgari ücret zammı tartışmasında sinirlenen Şen, ‘45.357 TL’ gerçeğini açıkladı!
  14. 13:43 Kask takanlara akaryakıt indirimi: O ilimizde uygulanacak!
  15. 13:43 Emlakçılar yeni yıl için talepte bulundu: "EİDS, satılık evlerde de devreye alınsın!"
  16. 13:42 BYD'nin yeni SUV modeli Sealion 7 Türkiye'ye geliyor: Genel Müdür Ergün tarih açıkladı
  17. 13:42 Yeni Opel Grandland, Ocak'ta Türkiye yollarında!
  18. 13:42 Prof. Dr. Hakan Kara'dan flaş asgari ücret çıkışı: "Tartışmamız gereken..."
  19. 13:42 Bitcoin ve altcoinler toparlanıyor: Kripto para piyasasında son gelişmeler!
  20. 13:28 Kızılcık Şerbeti'nde Yaprak Dökümü: Kaan Taşaner ve Şebnem Dönmez’den Sonra Yeni Ayrılıklar!
Teknoloji Haberleri