Avrupa Birliği yasal düzenlemeye gidiyor: Yapay zeka insanlık için tehdit mi?

Avrupa Birliği yasal düzenlemeye gidiyor: Ya... Avrupa Birliği Komisyonu, yapay zekaya dair küresel standartlar belirlemek için düzenlemeye gidiyor. İTÜ Bilgisayar Mühendisliğinden Dr. Mehmet Tahir Sandıkkaya, yapay zekaya dair merak edilenleri, korkulanları ve AB'nin yasal düzenlemesini değerlendirdi.

Avrupa Birliği Komisyonu, yapay zeka ile ilgili küresel standartlar belirlemek adına kanuni düzenlemeye gidiyor. Açıklanan kanun taslağında; yüz tanıma özelliği ile ilgili sınırlama ön planda. Öte yandan; şirketlerin bu kanunu ihlal etmesi hâlinde cirolarının yüzde 6'sına kadar ceza verilebilecek.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Tahir Sandıkkaya, yapay zekayla ilgili merak edilenleri ve endişelendiren konuları TRT Haber'de değerlendirdi.

Dr. Sandıkkaya, yapay zekanın kötüye kullanımının mümkün olduğunu belirterek "Robotlarla ilgili kısım distopik bir durum, gerçek olacağını sanmıyorum. Yapay zeka gücünün kimin elinde olduğuna bakmak lazım. Bu teknik bir sorundan çok toplumsal bir sorun" diye konuştu.

Özel şirketlerin ve devletlerin tavrı

Özel şirketlerin çok sayıda bilgiyi toplayıp derlediğini belirten Dr. Sandıkkaya, bu bilgilerin içinde fotoğrafların da olduğunu ve bu şekilde kişi tanımanın mümkün olduğunun altını çizdi. Bu tarz bir gücün özel şirketlerin ya da devletlerin elinde olmasından endişe duyulabileceğini söyleyerek "Avrupa Birliğinin kanun değişikliği de zaten buna yönelik. Bir kurumun kullanımında dahi olsa bu teknoloji, son kertede düğmeye basan bir kişi var. Bu kişinin keyfiyeti, sorumsuzluğu söz konusu olabilir. Bu yasayla bunu önlemeye çalışıyorlar" diye konuştu.

Yapay zeka bize saldırabilir mi?

Spiker Canan Yener Reçber'in "Yapay zeka bize saldırabilir mi? Örneğin banka hesaplarımızı boşaltılabilir mi, akıllı cihazları yönetebilir mi?" sorusuna yanıt veren Dr. Sandıkkaya, "Ben biraz daha bilgisayar güvenliği tarafından geliyorum, bu nedenle buna 'evet' yanıtını vereceğim ama korkutucu olmak da istemem. Bankalarımızı boşaltacak sistemleri yapay zekayla kullanmaya çalışan saldırganlar var. Geçenlerde bir sürücüsüz aracın yandığını gördük. Böyle şeyler olabiliyor. Bunlar teknolojinin yeni oluşması sırasında ortaya çıkabilecek şeyler. Robotların saldırısından değilse de yapay zekanın karar verdiği noktalarda dikkatli olmak lazım" dedi.

"Teknik sorunlardan çok toplumsal sorunları düşünmek gerekir"

Siyasi profillerin çıkarılmasının tehlikesine dikkat çeken Dr. Sandıkkaya şöyle anlattı:

"Bir kişinin profili çıkarılabilir. O kişinin, bazı konulardaki görüşleri üst üste koyularak bir biçimde sınıflandırma yapılabilir ki bu demokrasi ve özgürlüklere aykırı davranışlar olur. Bence öncelikle bunlardan korkmak lazım. Bazı cihazların önceden otomatik biçimde ele geçirilip internet saldırı yapıldığı oldu ama bunun çok ciddi sorun yaratacak şeylere dönüşeceğini düşünmüyorum. Teknikten çok toplumsal sorunları düşünmek gerektiğini düşünüyorum."

AB Komisyonunun taslağında neler var?

Komisyonun önerisine göre, yüz tanıma sadece kayıp çocukların, suçluların aranmasında ve terör saldırıları ile ilgili kullanılabilecek. Gerekli şartları taşımayan uygulama ve ürünler pazardan men edilecek. Şirketlere, ihlal durumunda, cirolarının yüzde 6'sına kadar ceza öngörülüyor.

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager, "Amacımız güvenilir ve insan odaklı teknoloji üretimi" dedi. Düzenlemenin yürürlüğe girmesi için, AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu tarafından da onaylanması gerekiyor.

 

"Avrupa Birliği yasal düzenlemeye gidiyor: Yapay zeka insanlık için tehdit mi?" haberi, 21 Nisan 2021 tarihinde yazılmıştır. 21 Nisan 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Teknoloji kategorisi altında bulunan Avrupa Birliği yasal düzenlemeye gidiyor: Yapay zeka insanlık için tehdit mi? haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Avrupa Birliği yasal düzenlemeye gidiyor: Yapay zeka insanlık için tehdit mi? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 10:25 İYİ Parti Genel Başkan adayı Tolga Akalın: Kurultayda sahte kimlikle oy kullanılabilir
  2. 10:18 Kayyumlar ‘gezi teknesi’ de almış: Van'da kayyumların geçmiş harcamaları ortaya çıktı
  3. 10:16 Bugün Ankara'da bazı yollar trafiğe kapalı olacak
  4. 09:51 Belediye başkanları Özgür Özel'den Erdoğan’ı ikna etmesini istedi
  5. 09:45 Yanardağda fotoğraf çekilirken volkana düşen kadın feci şekilde can verdi
  6. 09:41 Abdurrahman Dilipak: Çok komik bir rejimimiz var
  7. 09:36 Songül Karlı: İstediğim bir insan çıkmadı karşıma
  8. 09:31 Esteban Ocon: Güncellemelerle geliştik ama daha fazlasını bekliyorduk
  9. 09:22 AK Parti'den sosyal medya uyarısı: Paylaşım yaparken dikkatli olun
  10. 09:16 Bakan Yerlikaya duyurdu: Bir organize suç örgütü çökertildi: Elebaşı dahil 8 kişi gözaltına alındı
  11. 09:11 10haber yazarı Erdal Sağlam: Bahçeli'nin çıkışı 2002'deki koalisyonu bozma sürecini hatırlattı
  12. 09:06 Kolombiya'da hükümet ve ELN, müzakerelere yeniden başlıyor
  13. 09:01 Cinci hoca dehşeti: Sana cin musallat olmuş diyerek çocukları taciz ve tecavüz etmiş
  14. 08:54 Murat Ağırel: Ülkemizde de sıklıkla yaşanan bu yakalamalarda metamfetamin maskelenmeye çalışılıyor
  15. 08:48 Barış Yarkadaş: Mustafa Kemal’in askeri olmaktan onur duyduk
  16. 08:42 Türkiye'de satılan en ucuz Tesla modeline 814 bin TL zam yapıldı
  17. 08:37 Akli denge iddiasıyla ipler iyice gerildi: İbrahim Tatlıses açtı ağzını yumdu gözünü
  18. 08:32 Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik canlı yayında birbirine girdi
  19. 08:27 Ölen borçlusunun mezarını açtı, ateşe verip cesedi yakmak istedi
  20. 08:22 Diyanet'in gezi maliyeti dudak uçuklattı
Teknoloji Haberleri