Avrupa Komisyonu, Çin’den İthal Elektrikli Araçlara Geçici Vergi Getirdi

Avrupa Komisyonu, Çin’den İthal Elektrikli Araçlara Geçici Vergi Getirdi

Avrupa Komisyonu, Çin’den İthal Elektrikli A... Avrupa Komisyonu, Çin’den ithal elektrikli otomobillere geçici telafi edici vergiler getirdi. BYD, Geely ve SAIC gibi markalar %17,4-%37,6 arası ek vergiye tabi olacak. Bu vergiler, 5 Temmuz’dan itibaren 4 ay süreyle geçerli olacak ve AB üyesi ülkelerin onayını bekliyor.

Avrupa Komisyonu, Çin menşeli elektrikli otomobillere sağlanan sübvansiyonlara karşı geçici telafi edici vergiler getirdi. 5 Temmuz’dan itibaren uygulanacak bu vergiler, BYD ve Geely gibi markalar için %17,4’ten %37,6’ya kadar çıkacak. Komisyon, Çin’in sübvansiyon uygulamalarına karşı DTÖ uyumlu çözümler için teknik görüşmeleri sürdürüyor.

Avrupa Komisyonu, Çin'de üretilen elektrikli otomobillere sağlanan sübvansiyonlar sebebiyle başlatılan soruşturma kapsamında alınan kararlar ve uygulamaya giren tedbirlerle ilgili açıklamada bulundu.

Açıklamada, Çin'e yönelik sübvansiyon karşıtı soruşturmanın başlatılmasının üzerinden 9 ay geçtiği hatırlatılarak, "Komisyon, Çin'den ithal edilen elektrikli otomobillere geçici telafi edici vergiler getirdi" denildi.

Yürütülen soruşturma sonucunda, Çin'deki elektrikli otomobil değer zincirinin haksız sübvansiyondan faydalandığı sonucuna varıldığı ifade edildi. 

Açıklamada, AB ile Çin hükümeti arasındaki teknik düzeydeki görüşmelerin, AB'nin endişelerini giderecek ve Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ile uyumlu bir çözüme ulaşmayı amaçlayan yoğun temaslar şeklinde devam ettiği belirtildi. 

BYD'nin yüzde 17,4, Geely'nin yüzde 19,9, SAIC'in yüzde 37,6 oranında ek vergiye tabi olacağı, soruşturmada işbirliği yapan Çinli diğer elektrikli otomobil üreticilerinin ortalama yüzde 20,8 ve işbirliği yapmayan diğer şirketlerin ise yüzde 37,6 oranında vergiye tabi olacağı açıklandı. Bu geçici vergilerin 5 Temmuz'dan itibaren en fazla dört ay süreyle geçerli olacağı, nihai vergi kararının ise AB üyesi ülkelerin onayına bağlı olduğu belirtildi. 

Karar öncesinde AB, Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara yüzde 10 vergi uyguluyordu. Açıklanan yeni vergi oranları mevcut yüzde 10 verginin üzerine eklenecek.

Son yıllarda Avrupa'da satılan elektrikli otomobillerde Çinli üreticilerin pazar payı hızla artıyor. 2019'da AB'de satılan elektrikli araçların içinde Çin markalarının payı yüzde 1'in altındayken, son dönemde bu oran yüzde 8'e çıktı. Bu oranın, önlem alınmaması durumunda hızlı bir şekilde artmaya devam edeceği belirtiliyor.

2023'te Avrupa'ya yapılan elektrikli araç ihracatının 10 milyar avroya yaklaşması ve Çin'in benzer segmentlerdeki elektrikli otomobil fiyatlarının Avrupa'da üretilen modellere göre yüzde 20 daha düşük olması dikkat çekici bir durum olarak değerlendiriliyor. Çin'de BYD, SAIC ve Geely gibi markaların yanı sıra Tesla ve farklı Avrupa şirketlerinin de üretimi bulunuyor.

Avrupa'daki bazı ülkelerde, özellikle Fransa'da üreticiler Çin yapımı modellerin iç pazarlarında hakimiyet kurmasından rahatsız olurken, Alman üreticiler ise Çin'le ilişkilerin gerilmesinden ve bu pazardaki olası kayıplardan endişe ediyorlar.

"Avrupa Komisyonu, Çin’den İthal Elektrikli Araçlara Geçici Vergi Getirdi" haberi, 04 Temmuz 2024 tarihinde yazılmıştır. 04 Temmuz 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Avrupa Komisyonu, Çin’den İthal Elektrikli Araçlara Geçici Vergi Getirdi haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Avrupa Komisyonu, Çin’den İthal Elektrikli Araçlara Geçici Vergi Getirdi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 07 Temmuz 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:35 Hizbullah İsrail’in Mevzilerini Vurdu, İsrail Hava Savunma Uzmanını Öldürdü
  2. 16:32 Galatasaray, Rennes'in Genç Yıldızı Guéla Doué'yi Kadrosuna Katıyor!
  3. 16:29 Milli Futbolculardan Euro 2024 Vedası
  4. 16:27 Beşiktaş'ta Transfer Hareketliliği
  5. 16:26 Şanlıurfa'da yangın gitgide büyüdü!
  6. 15:55 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Berlin Konvoyu Olay Yarattı! İsrafın Boyutu Şaşırttı!
  7. 15:46 Ukrayna İflas Ediyor!
  8. 15:37 Dev Kahve Zinciri Gloria Jean's'in İflası İsteniyor!
  9. 15:29 İsrail saldırıları bugün 26 Filistinli'ye daha katliam yaptı!
  10. 15:21 Büyük Kaza: Otomobil Durakta Bekleyenlere Çarptı!
  11. 15:10 Müzikhol'cu Tolga Korkmaz’ın eşi itiraf etti! "Eşim arkasını döndüğünde sanık ateş etti"
  12. 15:06 Antalya'da Bir Yangın Daha!
  13. 14:35 Fenerbahçe'de Jose Mourinho İmzalı Sürpriz Transfer: Fransız Yıldız İçin Hamle Başladı!
  14. 14:35 Herkes Bu Görüşmeyi Bekliyordu: Erdoğan’dan Esad İçin Sürpriz Mesaj!
  15. 14:31 Ankaragücü'nde Sürpriz Ayrılık!
  16. 13:34 Adnan Oktar, trollerine karşı hukuki işlem başlattı
  17. 13:34 İran'da 9. Cumhurbaşkanı seçilen Pezeşkiyan Türk kökenlerine mi sahip?
  18. 13:24 Hamas, ateşkes için cevap bekliyor!
  19. 13:16 Bakan Şimşek: “Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi ile akaryakıt tüketimi dijital olarak takip edilecek”
  20. 13:11 SGK'dan sadece emeklilere özel: Binlerce emekli indirimden faydalanacak!
Ekonomi Haberleri