Avrupa Konseyi’nden Cizre ve Sur davalarına müdahillik talebi

Avrupa Konseyi’nden Cizre ve Sur davalarına müdahillik talebi

Avrupa Konseyi’nden Cizre ve Sur davalarına ... Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks, sokağa çıkma yasakları, Şırnak’ın Cizre ilçesinde insanların hayatını kaybettiği bodrumlar ve Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki operasyonlarla ilgili Avrupa İnsan Hakları...

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks, sokağa çıkma yasakları, Şırnak’ın Cizre ilçesinde insanların hayatını kaybettiği bodrumlar ve Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki operasyonlarla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) devam eden 34 başvuruya müdahillik talebinde bulundu.

Binat’ten Tansu Pişkin’in haberine göre Muiznieks, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 36/3. maddesi uyarınca müdahillik talebini 21 Şubat 2017’de AİHM’e resmen sundu.

Muiznieks müdahillik talebinde, sokağa çıkma yasakları sırasında alınan önlemlerin arka planı ile birlikte yaşam hakkı, etkili soruşturma, kötü muamele yasağı, özgürlük ve güvenlik hakkı, özel hayata saygı hakkı, iç hukuk ile mahkemeye etkili bireysel başvuru yollarına ilişkin görüş bildirmek istediğini ifade etti.

AİHM 11 NİSAN’A KADAR SÜRE VERDİ

Bu talebi değerlendiren AİHM, komisere yazılı görüşlerini bildirmek üzere 11 Nisan’a kadar süre verdi.

Muizniek’in müdahillik talebinde bulunduğu 34 başvurudan 16’sını AiHM’e taşıyan avukat Ramazan Demir,  insan hakları komiserinin AİHM önünde devam eden davalara müdahillik talebinin çok önemli olduğunu, bu talebin çok istisnai durumlarda yapıldığını söyledi. Demir şöyle dedi:

“Mahkeme önünde devam edip AİHS’de düzenlenen, temel haklara ilişkin önemli tartışmaların yapılacağı başvurulara müdahil olan komiserin, sokağa çıkma yasakları ile ilgili raporundan sonra bu davalara müdahilliği, başvuruların mahkeme önündeki yargılamasına hukuken çok önemli katkılar sunacaktır. Komiserin raporunda açıkça ortaya koyduğu hukuksuzlukları bir de müdahillik talebinde tekrar edeceğini, bizzat gözlemleyip tanık olduğu önemli noktaları ve ihlal konularını mahkemenin dikkatine sunmasını bekliyoruz.''

NE OLMUŞTU?

Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın (TİHV) verilerine göre, 16 Ağustos 2015’te başlayan ve son iki yılda 11 kentteki 43 ilçede ilan edilen en az 200 sokağa çıkma yasağında en az 321 sivil hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre de yasaklar boyunca 355 bin kişi de evlerini ve yaşadıkları yeri terk etmek zorunda kaldı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), sokağa çıkma yasakları sırasında yaşanan hak ihlallerine ilişkin, 160’dan fazla kişiyi temsilen yapılan 34 başvuru hakkında Türkiye hükümetinden savunma istedi.

AİHM savunmalarını sunmak üzere Türkiye’ye 6 Nisan’a kadar süre verdi.

AİHM’in savunma talep ettiği dava dosyaları arasında Cizre bodrumlarında yaşanan ölümlerle ilgili otopsi raporları, Taybet İnan’ın ölümü ve Diyarbakır Sur’daki operasyonlara ilişkin soruşturma belgeleri de bulunuyor.

Hak ihlallerinin yer aldığı 34 başvurunun 16’sını AİHM’e taşıyan avukat Ramazan Demir, “uluslararası arenada ülkeyi zayıf duruma düşürmek'' suçlamasıyla tutuklanmış, beş ay sonra serbest bırakılmıştı.

"Avrupa Konseyi’nden Cizre ve Sur davalarına müdahillik talebi" haberi, 08 Mart 2017 tarihinde yazılmıştır. 08 Mart 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Avrupa Konseyi’nden Cizre ve Sur davalarına müdahillik talebi haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Avrupa Konseyi’nden Cizre ve Sur davalarına müdahillik talebi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:14 Türkiye'nin önde gelen gıda devi halka arz için gün sayıyor!
  2. 13:12 Son Dakika: Hamas lideri Haniyye İstanbul'a geliyor
  3. 13:10 TÜİK çocuk işçi sayısını açıkladı: Türkiye'deki yoksulluk artışı, çocuk işçi sayılarını yükseltiyor
  4. 12:58 Efsanevi film "Oldboy"un dizi versiyonu yolda!
  5. 12:42 TÜİK açıkladı: Şubat ayında tarımsal girdi tutarları yüzde 36,71 arttı!
  6. 12:36 Dolar sahipleri dikkat: Merkez Bankası yıl sonu dolar tahminini açıkladı
  7. 12:32 İsrail-İran Gerilimi ve Fed Belirsizliği Küresel Piyasalara Dalgalandırıyor
  8. 12:25 TÜİK Raporu: Türkiye'nin Çocuk Nüfusu ve Popüler İsimler 2023'te Belli Oldu
  9. 12:12 CIA Direktörü Burns: Ukrayna'nın Savaşı Kaybetme Riski Artıyor, ABD'nin Yardımı Acilen Gerekli
  10. 12:07 Suudi Arabistan'da Keşfedilen Lav Tüpleri, İlk Çobanlık Faaliyetlerine Işık Tutuyor
  11. 11:50 Altın Fiyatları Yükseliyor: Çeyrek Altın 4.257,00 Liraya Ulaştı
  12. 11:39 CHP'li belediye ile MHP arasında afişli borç atışması
  13. 11:33 NASA Uyarıyor: Starlink Uyduları Dünya'nın Manyetosferini Tehdit Ediyor!
  14. 11:30 Cem Yılmaz'ın "CMXXIV" Gösterisinde Espri Konusu: Nafaka!
  15. 11:28 Yüzde 50+1 kuralına Saray'dan olumsuz yanıt geldi: Boşuna uğraşmasınlar
  16. 11:23 Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar: Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok
  17. 11:20 İzmir Seferihisar Açıklarında 4,5 Büyüklüğünde Deprem: AFAD'dan Son Dakika Açıklaması
  18. 11:18 Nuri Alço'nun sağlık durumunda yeni gelişme
  19. 11:16 Rusya'nın Stavropol Bölgesinde Tu-22M3 Bombardıman Uçağı Düştü
  20. 10:59 İstanbul'da 2 İETT otobüsü çarpıştı: Yaralılar var
Dünya Haberleri