Ali Kaya Soysal
Ali Kaya Soysal - Avrupa'da Mart dert...

Avrupa'da Mart dert...

Dün gece Avrupa Ligi'nde rövanş karşılaşmalarına çıkan son temsilcilerimiz; Fenerbahçe ve Galatasaray da elenince Mart ayını göremedik.Türk futbol sistemi ve kulüplerimizin zihniyeti böyle devam ettiği sürece ilerleyen yıllarda da pek göreceğimizi sanmıyorum. Düşünün, geçen sezon Beşiktaş Şampiyonlar Ligi grubundan lider olarak çıkıyor ama 22.hafta sonunda liderden 9 puan geride 3. sırada. Yine geçen sezon Avrupa Ligi'ne katılan takımlarımızdan Fenerbahçe şuanda küme düşme potası içinde. Akhisar ise lig sonuncusu. 2017'de Ligi 5. basamakta bitirerek Avrupa'ya katılma hakkı kazanan Osmanlıspor bir sene sonra ligden düşüyor. Sadece Başakşehir ligde istikrarlı bir çizgi yakalamış ama Avrupa'da sadece figüran.

Bu manzaraya Ulusal takımımızın içinde bulunduğu durumu da eklerseniz ülke futbolunun yerlerde sürünen boyutunu rahatça görebilirsiniz. Bu durumun sebepleri onlarca, yüzlerce yanlışta yatıyor. Yıllardır yazdım, dile getirdim, bugün tekrar etmeyeceğim çünkü artık bıktım. Ancak sadece bir gerçeğe parmak basmak istiyorum, anahtar kelime: İSTİKRAR!

Real Madrid'in 2 kez üstüste kazandığı Şampiyonlar Ligi şampiyonluğunda yer alan kadrosuna bakın, bir de bugünküne. Sadece Juventus'a transfer olan Ronaldo yok. Avrupa turnuvalarında sürekli Çeyrek Final, Yarı Final ve Final oynayan kulüplere bakın! Kadrolarında sürdürebilinir bir istikrar var. Oysa bizim takımlarda bırakın geçmiş sezonları, geçen yılı daha bu sezon ilk yarıda yanyana oynattığı stopperlerin yerinde yeller esiyor. Kadrodakilerin yarısı gönderilmiş ve ara transferde milyon Eurolar harcanarak yenileri alınmış. Sonuç hüsran..

Bu tesbitler ve gerçekler ışığı altında gelin bakalım dün geceki maçları teknik, taktik açıdan analiz edelim. Olanaksız, anlamsız ve saçma, sadece birkaç not düşebilirim:

 Önce Fenerbahçe...

  •      - Ersun Yanal maçtan sonra "Bizden iyi olmayan bir rakibe yenildik"demiş. Hayır hoca, Zenit senin takımından iyi. Şu açıdan bakarsan haksız olduğunu anlarsın... Son Dünya Kupası'nda Çeyrek Final oynamış Rusya Lig lideri en azından.
  •       - Maçta 2-1'i yakaladıktan sonra sen kontra atak oynayacakken rakibinin üstüne gittin. Onlar kontra oynadı ve elenmeye neden olan golü de, çıkarken kaptırılan toptan dolayı gerçekleşen hızlı atakla yedin..

*

Sonra Galatasaray...

  •       - Fatih Terim "VAR olsaydı elenmeyebilirdik" demiş. Hayır hoca, bu iki kritik karar senin aleyhine tecelli etmemiş olsaydı bile elenirdin. Çünkü Benfica senin takımından oyun anlayışı olarak birkaç gömlek üstün. Sistemi oturtmuş, kadrosunda altyapıdan yetişen 8 oyuncu var. Bunlardan biri 19 numaralı formasıyla 19 yaşındaki genç yetenek Felix, Premier Lig'den isteniyor, bonserviside 35 milyon Pound..
  •       -  Karar vermek için erken olabilir, ama benim görüşüme göre  devre arası 10 küsur milyon Euro karşılığında Kasımpaşa dan alınan Diagne tam bir bomba, oyuna hiçbir katkısı yok..Bireysel performansa dayalı oyun sisteminde bu futbolcu pek faydalı olamaz..
  •         - Ayrıca seyrettiğim Benfica Avrupa Liginde bir talihsizlik yaşamaz ise kupaya uzanır..

Neyse, dönelim "annemizin ligine" ve önümüzdeki maçlara bakalım..

Toplam 1879 defa okunmuştur.

Ali Kaya Soysal diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.