Avrupalı diplomatlardan evlerinden zorla çıkarılma tehdidi altındaki Filistinlilere ziyaret

Avrupalı diplomatlardan evlerinden zorla çıkarılma tehdidi altındaki Filistinlilere ziyaret

Avrupalı diplomatlardan evlerinden zorla çık... Avrupa Birliği (AB) ve Batı ülkelerinden diplomatlar, işgal altındaki Doğu Kudüs'te İsrail makamlarının evlerinden zorla çıkarılma sonucu verdiği Şeyh Cerrah, Silvan Mahalleleri ve Eski Şehir bölgesindeki Filistinli aileleri ziyaret etti.

Avrupa Birliği (AB) ve Batı ülkelerinden diplomatlar, işgal altındaki Doğu Kudüs'te İsrail makamlarının evlerinden zorla çıkarılma sonucu verdiği Şeyh Cerrah, Silvan Mahalleleri ve Eski Şehir bölgesindeki Filistinli aileleri ziyaret etti.

Avrupa'nın 15 ülkesinden diplomatlar ve AB Filistin Temsilcisi Sven Kühn von Burgsdorff, işgal altındaki Doğu Kudüs'te Şeyh Cerrah Mahallesi'nde Salim, Decani, Davudi, Hammad aileleri ve Eski Şehir'deki Sub Leben aileleriyle görüştü.

Diplomatlar, ailelerin dosyaları ve İsrail'deki Yahudi yerleşimci örgütlerin söz mevzusu aileleri çıkarmak için kullandığı yöntemler ve Filistinlilerin karşılaştıkları zorluklar hakkında informasyon aldı.

Ziyaretlerin peşinden ortak izahat icra eden diplomatlar, İsrail hükümetine işgal altındaki Doğu Kudüs'teki Filistinli ailelerin zorla evlerinden çıkarılmaları kararını geri çekme çağrısında bulunmuş oldu.

Yahudi yerleşimci grupların açtıkları davalar sonucu Silvan, Şeyh Cerrah Mahalleleri ve Eski Şehir'de 6 ailenin ve 80 kişinin bu ay sonuna kadar evlerinden zorla çıkarılma kararıyla karşı karşıya olduğu aktarılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Bu ziyaretler vasıtasıyla İsrail'in internasyonal kanunlara aykırı yerleşim politikaları ve Filistinlilerin zorla evlerinden çıkarılmaları sonucuna sert bir şekilde karşı olduğumuzu vurguluyoruz."

Diplomatlar ek olarak, İsrail'in yasa dışı yerleşim siyasetinin "gerilimi tırmandırdığına ve bunun da Batı Şeria'da şiddeti artırdığına" işaret etti.

Açıklamada ek olarak, İsrail'in yerleşim politikalarının "iki devletli çözüm ve kalıcı barış ümitlerini baltaladığı ve Kudüs'ün gelecekteki iki devletin başkenti olma ihtimalini zayıflattığı" vurgulandı.

Açıklamaya hangi ülkelerin imzacı olduğu bilgisi ise paylaşılmadı.

Sub Leben ailesi 45 senedir savaşım ediyor

Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde Mescid-i Aksa'ya oldukça yakın bir noktada evi bulunan Sub Leben ailesinden Rafet Sub Leben, AA muhabirine yapmış olduğu açıklamada, ailesinin Doğu Kudüs'te Yahudi yerleşimci örgütlerin evlerinden zorla çıkarmaya çalmış olduğu 6 aileden biri bulunduğunu ve 15 Mart'ta evleri hakkında zorla tahliye sonucu bulunduğunu söylemiş oldu.

Ailesinin 45 senedir ilkin İsrail hükümeti peşinden da Yahudi yerleşimci örgütlerle yasal savaşım verdiğine işaret eden Sub Leben, şunları kaydetti:

"Filistinlilerin organize şekilde evlerinden zorla çıkarılmaları politikası cenk suçu teşkil edebilir. Uluslararası cemiyet, 75 yıldan beri devam eden bu adaletsizliği gidermek için harekete geçmeli."

Sub Leben, İsrailli yerleşimcilerin yaşadıkları büyük binadaki dairelerde ikamet eden Filistinli ailelerin 70-80'li yıllarda zorla tahliye edildiğini ve kendilerinin bölgedeki tek aile olarak kaldığını aktardı.

İsrail'deki yerleşimcilerin destekçisi aşırı sağcı politikacıların iktidarda olduğu mevcut siyasal atmosferin gölgesinde ailesinin tahliye edilmemesinin zor bulunduğunu söyleyen Sub Leben, şu şekilde devam etti:

"Artık şunu biliyoruz ki İsrail hükümeti herhangi bir utanç yaşamıyor, ırkçılığını, ayrımcılığını, Filistinlilere yönelik adaletsizliğini gizlemiyor. Bu nedenle Filistinlilere baskı siyasetinin sertliğini artırıyor."

Sub Leben, ailesinin 45 senedir verdiği mücadelenin yalnız maddi zarar vermediğini, sağlığına da mal bulunduğunu belirterek annesinin 6 senedir "panik ve kaygı atakları, depresyon" sıkıntısı çektiğini ifade etti.

İsrailli yerleşimcilerin evlerinden çıkarmaya çalmış olduğu Filistinli, "Benim akrabalarım bu sıkıntıyı çeken tek Filistinli aile değil. İşgal altındaki Doğu Kudüs'te 200 kadar aile evlerinden zorla çıkarılma tehdidiyle karşı karşıya." diye konuştu.

Doğu Kudüs, yerleşimci örgütlerin istilası altında

Filistin mahallelerinin merkezindeki yasa dışı Yahudi yerleşimlerini genişletmek için yürütülen tahliye davaları, İsrail makamlarıyla işbirliği içinde çalışan yerleşimci gruplar tarafından Yahudilere ayrıcalık sağlayan İsrail yasalarına dayanılarak sunuluyor.

Sub Leben ailesi ve benzer durumdaki diğer Filistinli ailelerin tahliye davaları, yerleşimci gruplar tarafından İsrail'in 1970 tarihli "Hukuki ve İdari İşler Yasası" temel alınarak açılıyor.

Söz konusu yasa, şu anda bu mülklerin çoğunda Filistinliler yaşamasına rağmen 1948'den önce Doğu Kudüs'te Yahudilere ait olduğu iddia edilen varlıklar için uygulanıyor ve yalnızca Yahudilere toprak iadesi hakları sağlıyor.

Filistinlilerin, halihazırda mülklerini geri almaları içinse hiçbir paralel yasal mekanizma mevcut değil. Tam tersine, 1950 tarihli "Gaiplik Yasası", 1948 savaşı sonrası İsrail'e dönüşen topraklarda evlerini terk etmek zorunda kalan Filistinlilerin bu mülklerini geri almalarını kesin bir şekilde engelliyor.

Tahliyeyle karşı karşıya kalan Filistinlilerin çoğu, 1948'de İsrail tarafında evlerini kaybeden ve şimdi ikinci, hatta üçüncü kez yerinden edilmek üzere olan Filistinli mültecilerden oluşuyor.

İsrail devlet kurumlarının ve uluslararası Siyonist kuruluşların desteğini alan yerleşimci örgütleri, eski Yahudi sahipleri olduğu iddia edilen kişilerle veya burada oturanlarla hiçbir ilişkileri olmamasına rağmen, bu evlerin mülkiyet haklarına çeşitli yollarla el koymak için çalışıyor.

İsrail Adalet Bakanlığına bağlı Genel Muhafızlık birimi de yerleşimci örgütlerin 1970 tarihli yasa yoluyla Filistinli ailelere karşı tahliye davaları başlatması ve bu mülkleri Filistinlilerden "geri alması" için yasal platform sağlıyor.

"Avrupalı diplomatlardan evlerinden zorla çıkarılma tehdidi altındaki Filistinlilere ziyaret" haberi, 13 Mart 2023 tarihinde yazılmıştır. Gündem kategorisi altında bulunan Avrupalı diplomatlardan evlerinden zorla çıkarılma tehdidi altındaki Filistinlilere ziyaret haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Avrupalı diplomatlardan evlerinden zorla çıkarılma tehdidi altındaki Filistinlilere ziyaret 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  2. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
  3. 01:15 Range Rover'ın Yerine Göz Atın! Jeep'in 2 Milyon Satış Barajını Aşan Modeli Artık Türkiye'de!
  4. 00:42 Evlilik Gününüz Hayatınızı Etkileyebilir: Astrolog Günlerin Anlamlarını Açıklıyor!
  5. 00:40 'Bahçeli' Paylaşımı! 'Ben Sana Dost Oldum, Sen Bana Düşman'
  6. 00:35 Kupada gol düellosunu Trabzonspor elde etti!
  7. 00:31 Fatih Terimli Panathinaikos'a, AEK'dan Fark!
  8. 00:25 Yepyeni Tesla Model 3 Performance modeli resmi olarak duyuruldu!
  9. 00:21 ABD üniversitelerindeki Filistin gösterileri, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun endişesini uyandırdı
  10. 00:18 Fenerbahçe Beko'dan; Final Four'a Dev Adım Atıldı!
  11. 00:17 Mehmet Yılmaz değerlendirdi: "Erdoğan’ın MHP’yi itekleme gücü yok!"
  12. 00:14 Batman'da, DEM Parti'nin il binasında arama gerçekleştirildi
  13. 00:03 Özgür Özel'in Steinmeier Görüşmesi Detayları Tek Tek Ortaya Çıktı!
  14. 23:56 Ali Koç'tan Ahmet Ketenci'ye sitem geldi!
  15. 23:44 Estetik Yaptıran Selen Görgüzel Beğeni Yağmuruna Tutuldu!
  16. 23:39 BM, Gazze'deki toplu mezarlarla ilgili bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu
  17. 23:34 Valilik, iki gün boyunca Kuzey Afrika'dan toz taşınacağını bildirdi: Halkı uyardı
  18. 23:26 Koç Ailesi'ne büyük bir darbe geldi: Bir haftada 150 milyon dolarlık bir değer kaybı yaşadılar
  19. 23:19 Yeliz Yeşilmen'den Hadise'ye Tam Destek!
  20. 23:13 Seda Sayan ve Çağlar Ökten'in yeni aşk yuvası! Yuva değil saray!
Gündem Haberleri