Avrupalı otomobil üreticileri fabrikaları kapatabilir

Avrupalı otomobil üreticileri fabrikaları kapatabilir

Avrupalı otomobil üreticileri fabrikaları ka... Avrupa otomotiv sektörü büyük bir krizle karşı karşıya. Volkswagen (VW), Renault ve Fiat gibi devler, düşen satışlar ve artan rekabet nedeniyle fabrikalarını kapatma veya üretimlerini azaltma kararı alıyor.

AVRUPA OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE KRİZ

Alman otomotiv devi Volkswagen (VW) ve diğer Avrupalı otomobil üreticileri, bazı fabrikalarını kapatmayı düşünürken, Çinli rakipleri Avrupa'da üretim sahaları arıyor. Avrupa otomobil endüstrisi için işler kötü gidiyor; beklenenden daha az otomobil satılıyor ve yeni elektrikli modellerin büyük bir kısmı elde kalıyor. Zorunlu fabrika kapanışlarıyla karşı karşıya olan yalnız Volkswagen (VW) değil; Renault ve Fiat da satabileceklerinden çok daha fazla otomobil üretiyor. Bloomberg Intelligence tarafından yapılan bir araştırmaya göre, BMW, Mercedes, Fiat, Renault ve Volkswagen'in Avrupa'daki her üç fabrikasından biri, talep düşüklüğü sebebiyle kapasitesinin altında çalışıyor. Halihazırda bazı fabrikalar, üretim hatlarından çıkabilecek otomobillerin yarısını bile üretemiyor.

ÜRETİM DÜŞÜŞLERİ VE ÇİN'İN ARTAN REKABETİ

Stellantis Group'un tam elektrikli Fiat 500e'nin üretildiği Torino'daki Mirafiori fabrikasında durum özellikle vahim. Buradaki üretim, 2024'ün ilk yarısında yüzde 60'tan fazla düştü. Belçika'da ise pahalı Q8 e-tron'un üretildiği Audi fabrikası da çöküşün eşiğinde. Avrupa'nın rakibi Çin, satış sorunları yaşayan Fransa'nın kuzeyindeki Douai'de bulunan Renault fabrikasında ve Dresden'deki VW fabrikasında da moralleri bozuyor. Burada üretilen elektrikli otomobiller neredeyse hiç alıcı bulamıyor ve üreticiler zarar ediyor.

SEKTÖRÜN YAPISAL SORUNLARI

ING baş ekonomisti Carsten Brzeski DW'ye yaptığı açıklamada, "Yapısal bir değişimin ortasındayız. Bu yalnız VW için değil, tüm otomotiv endüstrisi için geçerli. Artan elektromobiliteye yönelik bu uluslararası eğilimin daha fazla rekabete yol açtığını görebiliyoruz" diyor. Avrupa'nın otomobil üreticileri üstündeki baskı, özellikle Çin'den gelen baskı giderek artıyor. AB'nin Çin malı elektrikli otomobillere uyguladığı cezai gümrük vergilerine rağmen, Halk Cumhuriyeti'nden üreticiler AB pazarında kalıcı bir yer edinmeye emin. Geely markasının yanı sıra Lynk & Co, Chery, Great Wall Motor ve BYD gelecekte Avrupa'da kendi fabrikalarında e-otomobil üretmek istiyor.

AVRUPALI ÜRETİCİLERİN SORUNLARI

Avrupalı otomobil üreticileri elektromobiliteye geçiş mevzusunda neden bu kadar zorlanıyor? Yöneticiler, Çin'deki meslektaşlarının aksine treni kaçırdılar mı? Carsten Brzeski, sektörün aynı anda pek çok sorunla mücadele ettiğini söylüyor. Otomotiv sektöründe daha kuvvetli uluslararası rekabet ve Avrupalılar arasında daha düşük rekabet gücü gibi birçok mesele bir araya geliyor. Münih'teki Ifo Enstitüsü'nün uzun senelerdir başkanlığını yürüten Hans-Werner Sinn, DW ile yaptığı söyleşide bunu bir yönetim başarısızlığı olarak görmüyor: "Örneğin Volkswagen ya da diğerlerinin pazardaki eğilimi kaçırdığını söyleyemeyiz. Daha ziyade Avrupalı politikacılar, Çin'in bu alanda hızlı ve kararlı hareket ettiğini idrak edemediler. Bu belki bir eksiklik olabilir."

YEŞİL ANLAŞMA VE POLİTİK RİSKLER

"Yeşil Anlaşma" adı verilen mutabakatın 2035'ten itibaren AB'de içten yanmalı motorların yasaklanmasının ve giderek daha katı hale gelen emisyon standartlarının kısa süre içinde piyasa yasalarını radikal şekilde geçersiz kıldığını ve sektörü siyasi güdümlü bir dönüşüm rotasına soktuğunu belirten Sinn, bir rota düzeltmesi yapılmaması halinde kaybedenin Avrupa olacağını savunuyor. Sinn'e göre, Çin ve Fransa'da e-otomobil üretiminin artması, Alman otomotiv üreticilerinin içten yanmalı motorlardaki teknolojik hakimiyetini kırmak için bir fırsat olarak görüldü. Ancak Fransa ve İtalya gibi ülkeler de konuyu yeniden sorgulamaya başladı. Çünkü elektromobiliteye yönelik radikal değişimden en çok Çinlilerin fayda sağladığını fark ettiler.

BELİRSİZLİKLER VE POLİTİKA ETKİLERİ

Carsten Brzeski, politikacıların çizdiği zigzagların da bu belirsizliklerde etkili olduğunu söylüyor: "İçten yanmalı motor şimdi ne olacak? Kalacak mı kalmayacak mı? Ne zaman aşamalı olarak kaldırılacak? Süre tekrar uzatılacak mı uzatılmayacak mı? Bu belirsizliklere ilave olarak Alman hükümetinin, 2023 sonunda e-otomobil teşvik primini kaldırmaya kararı da yaraya tuz biber ekti. Bu durumda e-araçların, üreticilerin elinde kalmasına şaşırmamak gerekiyor."

EKONOMİK ETKİLER VE GELECEK SENARYOLARI

Refah tehlikeye girecek ING baş ekonomisti Brzeski'ye göre, Almanya ve Avrupa'da otomotiv endüstrisinde yaşanacak olası bir gerilemenin, mevcut refahı da tehlikeye atacağına şüphe yok. Sadece Almanya'da otomobil endüstrisi, tedarikçiler, yan sanayi ve dolaylı olarak araba üreticileriyle iş yapan diğer tüm şirketlerle birlikte ekonomik çıktının yüzde yedi ila sekizini oluşturuyor.

ULUSLARARASI İKLİM KULÜBÜ ÖNERİSİ

Münihli ekonomist Sinn'in aklında, Almanya Başbakanı Olaf Scholz tarafından önerildiği gibi, en büyük CO2 salınımcılarından oluşan bir "iklim kulübü" var. Çin, Hindistan, Brezilya, ABD ve AB gibi tüm büyük oyuncuların, fosil yakıt üretimini ve kullanımını sınırlandırması gerekecek. Sinn, Nobel ödüllü ABD'li ekonomist William Nordhaus tarafından ortaya atılan bu fikrin, aslına bakarsak iklime yardımcı olabileceğine inanıyor ve ekliyor: "Bunun dışındaki her şey, piyasa ekonomisine gerçekte ait olmayan karanlık bir merkezî planlama politikası olacaktır." Tüm ekonomiyi iklim ve çevre korumasına tâbi kılan "Yeşil Anlaşma" ya da "taksonomi" gibi AB planları temelde iyi niyetli görünüyor. Ancak bu planlar, piyasa kanunlarını geçersiz kılacağı için refahı baltalama riski taşıyor. Sinn, bir ekonomist olarak bunu "felaket senaryosu" olarak gördüğünü belirtiyor: "Ekonomiyi sonunda bu şekilde mahvedebilirsiniz. Bu hatadan acilen U dönüşü yapılmasını tavsiye ediyorum."

KÜÇÜK KRİZLER VE STRATEJİK HAMLELER

Amaç politikacı ve sendikalara baskı mı? Hannover'deki KOBİ'ler için Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu'ndan (FHM) Frank Schwope nispeten daha rahat: "Gerçek şu ki, Volkswagen yüksek düzeyde net kârlar elde ediyor. Örneğin 2023'te 22,6 milyar euroluk rekor bir kâra ulaştı. Analistler, bu yıl da 20 milyar euro kâr bekliyor. Yani kriz henüz buraya ulaşmadı ancak gelecekte kendini mutlaka hissettirecektir." Sinne'e göre VW yönetimi, bu nerenle mevcut maaş taleplerini aşağı çekmek ve yeni elektrikli otomobil teşvik primleri getirilmesini sağlamak için bir "tehdit senaryosu" oluşturup politikacı ve sendikacılar üzerinde baskı yapmaya çalışıyor. Satışlardaki düşüş devam ediyor. Frene basan markalardan biri de İtalyan otomotiv devi Fiat oldu. Torino'daki Mirafiori fabrikasında Fiat 500e modelinin üretimi, satışlardaki düşüş sebebiyle bir ay süreyle durduruldu. Hans-Werner Sinn, otomobil endüstrisindeki mevcut tabloyu şu şekilde özetliyor: "Volkswagen yalnız erken bir kurban. Yakında buna yenileri eklenecek."

"Avrupalı otomobil üreticileri fabrikaları kapatabilir" haberi, 18 Eylül 2024 tarihinde yazılmıştır. 18 Eylül 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Avrupalı otomobil üreticileri fabrikaları kapatabilir haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Avrupalı otomobil üreticileri fabrikaları kapatabilir 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 19 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:05 Gülyalı'da Şehit Düşen Çangır İçin Erdoğan'dan Anlamlı Destek
  2. 14:05 SON DAKİKA! Merkez Bankası Eylül ayı faiz kararını duyurdu
  3. 13:58 Yozgat’ta Şiddetli Yağış Yolları Göle Döndürdü: Sürücüler ve Esnaf Zor Durumda!
  4. 13:55 BIST 100 Endeksi Yüzde 1,48 Artışla 9.919,16 Puanı Gördü – Faiz Kararları Bekleniyor
  5. 13:43 UEFA ülke puanı sıralamasında Türkiye için kötü haber
  6. 13:40 Yemek Kartları Marketlerde Yasaklanıyor mu? Danıştay Yeni Kullanım Şeklini Duyurdu
  7. 13:39 Sigorta ve Prim Süresi Yetersiz Olursa Ölüm Aylığı Yok: Özgür Erdursun’dan Önemli Açıklama
  8. 13:38 MSB’den Çağrı Cihazı Saldırısına İlişkin Açıklama: TSK Hangi Haberleşme Sistemini Kullanıyor?
  9. 13:38 SGK emekli dilekçesi yağmuruna tutuluyor: Vatandaşlarda yüzde 35 az maaş paniği!
  10. 13:38 Boeing grev nedeniyle on binlerce çalışanını zorunlu izne çıkarma kararı aldı
  11. 13:38 Gram altın yükseliyor mu? Yatırımcıların gözü altın fiyatlarında: İşte 19 Eylül altın fiyatları
  12. 13:37 Gündemi Sarsan Görüntüler Üzerine Teğmenler İçin Başlatılan Soruşturmada Son Gelişmeler
  13. 13:37 O İlimizde Hortum Fırtınası! Dev Hortumlar Kameralara Böyle Yansıdı
  14. 13:35 FED'in faiz kararının ardından AMB'ye indirim uyarısı yapıldı
  15. 13:33 Bireysel emeklilik sahiplerine hak tanınmıştı: Rakamlar açıklandı
  16. 13:33 Faiz kararı öncesi Borsa yükseldi
  17. 13:30 Koç Holding'de çifte mutluluk yaşandı!
  18. 13:30 Evrenin en büyük kara delik jeti çifti keşfedildi: Uzunluğu 23 milyon ışık yılı!
  19. 13:27 Lübnan’a yapılan siber saldırı ardından İsrail'den eleştiri açıklama: "Savaşın seyri değişiyor"
  20. 13:12 Barış Boyun soruşturmasında Türkçe rap detayı!
Ekonomi Haberleri